Антикорупционният фонд сезира прокуратурата и АДФИ относно обосновано предположение за

...
Антикорупционният фонд сезира прокуратурата и АДФИ относно обосновано предположение за
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за обществена поръчка за саниране в Благоевград

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата и АДФИ по отношение на обосновано съмнение за подправяне на данни в документите на спечелилия от социална поръчка за „ Изпълнение на Инженеринг - планиране и осъществяване на СМР по отношение на реализацията на Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания на територията на община Благоевград – ІІ-ри стадий “.

Поръчката е за санирането на “Многофамилна жилищна постройка – блок №38 ” с адрес ж. к. „ Ален мак “.

Първоначално офертата на спечелилия - „ Менкаура “ ЕООД е оповестена за несъответстваща на критериите за присъединяване в процедурата. Комисията приема, че участникът не покрива критерия да е извършил на предишен стадий строителство по най-малко два сходни обекта. В предоставения период за премахване на пороците шефа на „ Менкаура “ ЕООД Димитър Атанасов е подал декларация по член 51, алинея 1, т. 2 от Закон за обществените поръчки, в която сочи осъществяването на планове за четири сходни обекта. Сред тях е и „ Изграждане на детска градина с четири групи, УПИ II, кв. 112 по проекта на гр. Плевен “. Атанасов твърди, че „ Менкаура “ ЕООД е била подизпълнител на компанията „ ХУФУ “ ЕООД. След информация в Търговския указател (ТР) излиза наяве, че към оня миг Димитър Атанасов е шеф на „ ХУФУ “ ЕООД, както косвен притежател посредством “Хуфу Инженеринг ”. В поддръжка на декларацията по член 51 от АОП господин Атанасов е показал и препоръка за положително осъществяване от „ ХУФУ “ ЕООД, която свидетелства за високо качество на услугите, предлагани от „ Менкаура “ ЕООД.

След представянето на новата документи комисията приема, че пропуските са отстранени и компанията е класирана на идващ стадий в процедурата. В хода на експертно изследване екипът на Антикорупционния фонд откри, че при построяването на детската градина в Плевен „ ХУФУ “ ЕООД е работила без подизпълнители. Това излиза наяве както от контракта за построяването на обекта сред нея и община Плевен, по този начин и от формален отговор на кмета Георг Спартански. В публично писмо той удостоверява, че не са били употребявани подизпълнители при построяването на обекта.

От описаните нагоре обстоятелства се поражда подозрение, че Димитър Атанасов е дал погрешни данни в декларацията по член 51 от Закон за обществените поръчки. Според Наказателния кодекс това е нарушаване на закона. Малко евентуално е да става въпрос за инцидентна неточност. Димитър Атанасов самичък си е дал препоръка за положително осъществяване от името на „ ХУФУ “ ЕООД в качеството на притежател и шеф на сдружението.

Всичко сочи, че това е случай на предумишлено заблуждение на контролния орган и целеустремено заобикаляне на законовите правила по поръчка с висок веществен интерес от 1 158 757.3 лв. /без ДДС/.

Налице е спомагателен подробност, който не трябва да се пропуща. В поредност позиции пред медиите, Община Плевен показва острото си неодобрение от работата на „ ХУФУ “ ЕООД по детската градина „ Приказен свят “. И сега общинарите търсят притежателите на „ ХУФУ “ ЕООД поради некачествено строителство. По време на провеждането на тръжната процедура в Благоевград е имало повече от задоволително обществена информация, че компаниите на Димитър Атанасов са свързани с няколко компрометирани планове. По публичната поръчка за санирането на въпросния блок в Благоевград, извоювана от „ Менкаура “ ЕООД, предложения са подали и пет други участници. Те до един са били отстранени още на фаза „ техническо предложение “. Така, единственият достигнал до стадий на класиране е „ Менкаура “ ЕООД, победител в процедурата без действителна конкуренция, което поражда спомагателни подозрения по отношение на прозрачността на провеждането ѝ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР