Антикорупционният фонд (АКФ) сезира Агенцията за обществени поръчки (АОП) за

...
Антикорупционният фонд (АКФ) сезира Агенцията за обществени поръчки (АОП) за
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд: Министерството на отбраната си е поръчало Аудита А8 за 314 000 лева

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира Агенцията за публични поръчки (АОП) за съмнителни поръчки на Министерството на защитата (МО) на стойност 2,5 млн. лв., част от която наподобява написана за съответен снабдител на съответен модел автомобил.

На 16.03.2021 година (само 2 седмици преди изборите на 04.04.2021 г.) Министерство на защитата разгласява социална поръчка за доставка на 36 леки автомобила на обща стойност 2,5 млн. лв.. Поръчката е разпределена в три обособени позиции, като първата от тях съдържа извънредно характерни условия. Първо за случая писа изданието “OFFNews.bg”.

По обособена позиция № 1 на поръчката би трябвало да бъдат доставени 2 леки коли от внушителен клас с естествена проходимост, с механически позволена маса до 3,5 т. и обща планирана цена за двете 314 000 лв. с Данък добавена стойност.

В условията е посочено, че колата би трябвало да е „ с кожен салон, със задвижване на всички колела и 8-степенна автоматизирана скоростна кутия. “ Максималната мощ на колите би трябвало да е не по-малка от 200 KW, a оптималната скорост - не по-малка от 240 км/ч.

Изложените условия за размерите на колите са извънредно съответни - „ дължина – не по-малко от 5100 mm” и „ широчина – не по-малко от 2100 mm”. На по този начин написаните минимални условия дава отговор единствено един модел и марка лек автомобил - Audi A8. Няма други модели на други марки коли с такива високи параметри на дължина и широчина.

„ Техническите спецификации, дефинирани по този метод, съдържат съответен модел, характеризиращ продукта, който следва да бъде доставен “ декларира юрист Лора Георгиева от правния отдел на Антикорупционния фонд. „ Тези условия нарушават Закона за публичните поръчки (ЗОП), като лимитират свободната конкуренция и водят до облагодетелстване или елиминиране на избрани лица или някои артикули. “

Съмнения за целесъобразността на поръчката будят и условията за дължината на колите и по трите обособени позиции, и условието за вид на купето – седан, които характеризират търсените коли като лимузини. Отделно от това има условие 8 от всички 36 коли да имат задвижване 4х4, като 2 от тях следва да са с оптималната скорост от най-малко 240 км/ч., а другите 6 – от най-малко 220 км/ч.

„ Условията на поръчките повдигат въпроса дали Министерството на защитата изразходва средствата си по най-целесъобразен метод, поръчвайки първокласни коли в обстановка на установен и от самото министерство сериозен дефицит на финансов запас. Освен това, съответните параметри за най-малък предел на оптималната скорост и за задвижване 4 Х 4 мъчно биха могли да бъдат обосновани, поради предназначението на колите за представителни цели, както и поради пределната позволена скорост на територията на Република България “

„ Това не е първият случай, в който МО разгласява публични поръчки, предизвикващи подозрения за целесъобразността си. Проверка на АКФ откри, че през май 2020 година е оповестена друга социална поръчка за доставка на 40 000 бели тениски и още общо 80 000 ризи с пай и дълъг ръкав на обща стойност 5 824 989 лева Индикативните цени за доставка на едро на тениски и ризи в тази поръчка са сравними с цените на дребно на същите продукти. Посочените случаи са показателни на фона на общата неяснота на заплащанията към външни реализатори от страна на МО, произлизаща от една страна от повишените прагове за поръчките в област сигурност, а въпреки това и от заявения от някогашния министър Каракачанов блян към заобикаляне на наредбите на Закона за публичните поръчки, даже и за случаите, в които той следва да се ползва.

Освен тези случаи на съмнителни публични поръчки има още стотици милиони левове, които МО изразходва даже без да провежда публични поръчки, заобикаляйки Закон за обществените поръчки под претекст че разноските се вършат в полза на сигурността на страната. “

„ Настояваме да бъде осъществена инспекция на описаните публични поръчки, която да откри дали има нарушавания на законодателството, които са увредили ползите на българските жители “ декларира Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР