Антикорупционният фонд (АКФ) публикува ново разследване за корупция в съдебната

...
Антикорупционният фонд (АКФ) публикува ново разследване за корупция в съдебната
Коментари Харесай

Говорим си с Господ: Разследване показва колко струва да те пуснат от ареста

Антикорупционният фонд (АКФ) разгласява ново следствие за корупция в правосъдната власт, което осветява скица за рекет на обвинени лица, чиито каузи се гледат в Специализирания съд.
То споделя историята на ресторантьора Веселин Денков , който през предходната година за присъединяване в незаконна група за лихварство. Бизнесменът прекара 9 месеца в ареста. Разговорите за предаване на пари и възможното му освобождение се водят с жена му – някогашната " Мис България " Ивайла Бакалова .
" Говорим си с Господ "
Един от диалозите с юрист Емил Писков , някогашен чиновник на ДАНС и ГДБОП. Пред Бакалова той изяснява, че освобождението на Денков би коствало най-малко 100 хиляди евро и може да отнеме към месец. Той споделя на Бакалова, че няма смисъл решението за задържане да се апелира пред Апелативния съд, тъй като няма да бъде пуснат.
От записа се чува този разговор:
- Значи, в подмяна това, което ние ще свършиме, е да му измениме мярката, нали това се желае, това е задачата. Няма да е 20, няма да е 30, няма да е 40, повече ще са. Просто да знаеш че... За да не си губим времето. Сигурно ще е над 100. Разбираш ли ме?
- Няма смисъл тогава да приказваме?
- 100 хиляди - какво - лв.?
- Евро.
 ....
- Вие сте сигурни, че можете да го свършите?
- Да. Детайли и детайлности няма да ти кажем.....
- А вие си говорите персонално с...?
- Ние не познаваме никой. Говориме си с Господ. Отиваме в църквата, палим свещичка, молим се.
- Така, кой с кого приказва това теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат.
Как да си аранжираш градината и кой юрист да избереш
Другият човек, с който Бакалова води диалози, е Мартин Божанов , който се показва за съветник. Работи дружно с Писков.
" Ако се лутате единствено, че той е доста почтен и съдът е доста натиснат, тогава единствено ще се въртите в тоя обаян кръг и той ще стои вътре ", споделя той на Бакалова.
" Консултирам голям брой физически и юридически лица по всевъзможни въпроси. От това по какъв начин да аранжират градината си или дома си до това към кой, евенатуално, юрист да се обърнеш и така нататък ", споделя той.

Този съд е страната
В диалога си с Бакалова той демонстрира, че знае доста елементи по делото против Денков, макар че не е обвързван с него по никакъв метод. Тя му изяснява, че има контакти с посолства, той ѝ отвръща:
" Искам да знаете, че този съд въобще не го интересува посолството, само че може да събере и посолството при него и да им гледа ограничения и на тях. Този съд е страната. Никой не може да се меси във вътрешните работи на страната и на съда ".
Искам пари, с цел да ги откажа
И Писков, и Божанов отхвърлят да са взели участие в корупционна скица. Консултантът твърди, че Бакалова на три пъти е разказвала по какъв начин е давала пари, само че тази част от диалозите не участва в записите, които в предала на " Антикорупционен фонд ", което значи, че те са манипулирани.
" При диалози с клиенти просто тактично, с цел да им откажа, с цел да не ги обидя като клиенти и като хора, които примерно са изпратили тези клиенти и са ме предложили, споделя баснословни възнаграждения. От рода на стотици хиляди. Само и само, с цел да не се наемам и да ги откажа тактично ", изяснява пък Писков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР