Антикорупционната комисия ще провери за конфликт на интереси кмета на

...
Антикорупционната комисия ще провери за конфликт на интереси кмета на
Коментари Харесай

Кметът на "Красно село" се сдоби с проверка и от КПКОНПИ

Антикорупционната комисия ще ревизира за спор на ползи кмета на " Красно село " Росина Станиславова, излиза наяве от известие на КПКОНПИ. Производството против нея е формирано след сезиране по медийни изявления за асимилиране на европейски средства по план „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания “, финансиран по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " (ОПРЧР).   " Ще се ревизират изказванията в медиите, че кметът на столичния регион „ Красно село “ е разпределила и на себе си средства по бюджета на програмата. " Конфликт на ползи не е открит с обстоятелството на формиране на производството – той се твърди в медийни изявления, и съществуването или неналичието му предстои на определяне по планувания в закона ред ", се споделя в известието.

Скандалът със Станиславова, която е определена за областен кмет от " Демократична България ", избухна предходната седмица, когато общинският консултант от ГЕРБ Георги Георгиев изнесе информация, че няколко пъти й е писал с искане да получи информация дали тя е сключила контракт със самата себе си като участник в  проекта на " Красно село " и дали е получавала възнаграждение по него. След като стана ясно, че сред май и декември 2020 година кметът е взел по плана 7010 лева и че тя няма желание да върне парите, от " Демократична България " смъкнаха политическото си доверие от Станиславова и преведоха същата сума на SOS детски селища. Междувременно инспекции на плана за патронажната грижа, ориентирана към възрастни хора, преболедували COVID-19, започнаха още ръководещият орган по него - Министерството на труда и обществените грижи, Главната ревизия по труда и АДФИ.  

" Съгласно ЗПКОНПИ спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа, напомнят от комисията. Решенията за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в конституцията е планувано друго ", напомнят от КПКОНПИ.

Самата Станиславова съобщи пред БГНЕС, че е подписала контракт със самата себе си, за което ръководещият орган е бил наясно. „ Едната страна по контракта е кметът на региона, сключил контракт с Министерство на труда и обществената политика, а другата страна е ръководителят на плана - физическото лице Росина Станиславова. Липсата на несъгласие се дължи на дуалистичния статут на субекта. Нещо повече - с подаване на плановото предложение ние сме уведомили ръководещия орган кой е началник на този план ”, коментира районният кмет.

Когато взехме решение да аплайваме по този план пред Министерството на труда и обществената политика, ние питахме чиновниците в администрацията дали не биха желал да станат ръководители на плана, само че те отхвърлиха, тъй като нямат нужния опит. До момента не е имало огромни планове, които те да ръководят, твърди още Станиславова.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР