Антикорупционната комисия проверява сигнали във връзка с декларациите за несъвместимост

...
Антикорупционната комисия проверява сигнали във връзка с декларациите за несъвместимост
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява един от членовете на СЕМ

Антикорупционната комисия ревизира сигнали по отношение на декларациите за несъответственост на лицата, заемащи висши обществени длъжности, и сезира органите по назначението на тези лица за предприемане на съответни дейности.

С решение от през вчерашния ден, е формирано произвеждане за инспекция на възможна несъответственост при назначението на Соня Момчилова за член на Съвет за електронни медии с декрет № 182/27.07.2021 година на Президента на Републиката.

Поводът за това е постъпил сигнал от ръководителя на Съвет за електронни медии, съгласно който към датата на издаване на указа госпожа Момчилова е била едноличен притежател на капитала на " ПЛАН ЦЕ " ЕООД, което е в несъгласие с експлицитните забрани на Закона за радиото и малкия екран /чл. 26 и член 27 от този закон/.

В хода на инспекцията се изискват документи от Търговския указател и от Съвет за електронни медии. От Администрацията на Президента е изискана и декларацията на Соня Момчилова подадена при назначението й.

Съгласно член 28 от Закона за радиото и малкия екран, преди встъпване в служба членовете на Съвета подписват такава декларация, в която удостоверяват, че дават отговор на условията на закона. Ако сигналът е състоятелен и все още на издаване на указа Соня Момчилова е била притежател на капитала на комерсиално сдружение, пълномощие на комисията е да откри с решение тази несъответственост и да изпрати решението на органа по назначението й за предприемане на съответни дейности, оповестиха от КПКОНПИ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР