Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси на трима, заемащи висши

...
Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси на трима, заемащи висши
Коментари Харесай

КПКОНПИ взе на мушка бившия шеф на НЕК заради бонусите му

Антикорупционната комисия откри спор на ползи на трима, заемащи висши обществени длъжности, оповестиха от Антикорупционната комисия.

От Комисията откриха спор на ползи при изпълнителния шеф на НЕК Петър Илиев, досегашния ректор на Университета за хранителни технологии в Пловдив и някогашния шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда Шумен Цветомира Дончева.

Изпълнителният шеф на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев и член на СД на БЕХ ЕАД е в спор на ползи за това, че е дал своя вот приемането на годишен финансов доклад за 2017 и 2018 година, както и отчет за активността на НЕК ЕАД за осъществяване на бизнес-програмата на сдружението, пишат от Антикорупционната комисия.

При одобрение на докладите биха могли да бъдат изплащани бонуси на членовете на НЕК ЕАД. Така Илиев е дал на себе си опцията за приемане на в допълнение заплащане по контракта му за ръководство на НЕК ЕАД, стимулират се хората на Сотир Цацаров, който в този момент е ръководител на Антикорупционната комисия.

Досегашният ректор на Университета за Хранителни технологии - Пловдив Кольо Динков, е в спор на ползи за това, че с докладна бележка до ръководителя на Общото заседание на Университета се самоопределил за началник на план по Оперативна стратегия, за което е получил и хонорари.

Бившият шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Шумен Цветомира Дончева била в спор на ползи за това, че е по този начин е утвърдила условия за конкурс за " шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда ", че тя самата да дава отговор на изискванията.

На днешното съвещание от Комисията започнаха производства за определяне на спор на ползи за още шестима души на висши държавни длъжности.

Сред тях е кметът на Община Ковачевци, който се ревизира по сигнал, че свързани с кмета лица употребяват общински парцели, с част от които са взели участие пред Държавен фонд " Земеделие " и са им изплатени дотации.

Проверката ще откри дали кметът управлява комерсиалните сдружения на майка си, като употребява запаси на общината. Проверка ще бъде осъществена и за изказванията, че кметът употребява суми, отделени за снегопочистването в общината, за даване на
бонуси на чиновници по негова преценка.

Другият разследван е ръководител на Общинския съвет - Ковачевци, по сигнал, че негови родственици употребяват общински парцели за приемане на дотации от Държавен фонд " Земеделие ".

Обект на инспекция е и ръководителят на Общинския съвет - Мирково. Той е разследван по сигнал, че е предложил на Общинския съвет да гласоподава заплатата на кмета на общината да е процентно съответствие (73%) от възнаграждението на министър. Председателят на общинския съвет имал предложение и за своята заплата.

Антикорупционната комисия ревизира по сигнал и двама общински съветници от Общински съвет - Асеновград. Единият взе участие в ръководството на спортни клубове, финансирани от общината, и е дал своя вот " за " тези дотации. Другият е дал своя вот месечното заплащане на татко си, който е кметски наместник в обитаемо място в същата община.

Разследват и шефа на РЗОК - София за това, че нейният брачен партньор е и неин зависещ.

Според Закона противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа.

Комисията изисква документи и се произнася в двумесечен период, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни. Решението може да се апелира или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс, като установяването на спор на ползи с влезнало в действие такова решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго.

" За всяко от лицата, посочени нагоре, спор на ползи не е открит с обстоятелството на формиране на производството - той се твърди в съответно подадени сигнали и съществуването или неналичието му предстои на определяне по планувания в закона ред. Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи, упоменати нагоре, са неокончателни и подлежат на обжалване пред административните съдилища ", пишат от Комисията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР