Антикорупционната комисия отговори на спецпрокуратурата по казуса Кирил Петков и

...
Антикорупционната комисия отговори на спецпрокуратурата по казуса Кирил Петков и
Коментари Харесай

КПКОНПИ за Кирил Петков: Не приемаме декларации за несъвместимост, те са при президента

Антикорупционната комисия отговори на спецпрокуратурата по проблема Кирил Петков и изисканите от обвиняването заявления за несъответственост, които са нужни на прокурорската инспекция във връзка поданството на водача на Политическа партия.
Още по темата
" По мотив изказване на представителя на Специализираната прокуратура, публикувано в медиите, Пресцентърът на КПКОНПИ прецизира, че не се занимава с заявления за несъответственост, а единствено с такива за имущество и спор на ползи ", обявиха от КПКОНПИ.

" На 23 ноември 2021 година в Комисията е постъпило писмо от прокурор от Специализираната прокуратура, с което се изискват копия от подадените заявления за имущество и ползи от Кирил Петков, в качеството му на длъжностен министър на стопанската система.

Днес, 29 ноември 2021 година, желаните заверени копия са изпратени в Специализираната прокуратура ", оповестяват от антикорупционната комисия.

Според закона, пред КПКОНПИ се подават единствено заявления за имущество и ползи, напомнят оттова. " Комисията не приема и не съхранява заявления за несъответственост. Те се подават пред органа по избора или назначението - в тази ситуация, пред президента на Република България ", написа още до медиите КПКОНПИ.

По-рано от спецпрокуратурата оповестиха, че удължават периода на инспекцията до 15 декември, тъй като чакат заявления за несъответственост от КПКОНПИ. От отговора на комисията следва, че би трябвало да ги потърсят от Президентството.

Проверката стартира след сигнал, получен на електронната поща на държавното обвиняване. Към него е причислен и еднакъв сигнал, подаден до прокуратурата от гражданка от Варна.

" На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил осъществяване на персонална инспекция по реда на Закона за правосъдната власт. Предстои приобщаването на относими към проблема документи, в това число и от Конституционния съд ", разгласи прокуратурата в особено известие по тематиката. Документите от Конституционен съд към този момент са получени, изясни прокурор Кръстев.

На 27 октомври Конституционният съд се произнесе, че частта от президентския декрет, с която Кирил Петков е назначен за длъжностен министър, нарушава Конституцията.

Делото пред Конституционен съд бе заведено от депутати от ГЕРБ, откакто Има Такъв Народ разгласиха информацията, че Петков има двойно поданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат единствено български жители.

Конституционните съдии обаче акцентираха, че президентът няма обвързване да ревизира декларацията на Петков, че няма друго поданство с изключение на българско.

Самият Петков пък твърди през цялото време на сагата, че той е направил всички нужни дейности от своя страна и напълно в точния момент си е подал декларацията за отвод от канадско поданство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР