Антикорупционната комисия начело с бившия главен прокурор Сотир Цацаров отчете

...
Антикорупционната комисия начело с бившия главен прокурор Сотир Цацаров отчете
Коментари Харесай

Цацаров отчете какво са работили Пламен Георгиев и Антон Славчев през 2019 г.

Антикорупционната комисия отпред с някогашния основен прокурор Сотир Цацаров регистрира какво е свършило звеното през предходната 2019 година, която бе белязана от абсурда с парцелите и оставката на някогашния ръководител Пламен Георгиев и последващото му изпращане като консул във Валенсия.

Съдилищата почели искове за 8,1 млн. лева и отхвърлили за 8,7 млн. лева

От отчета от 67 страници (пълния текст четете в прикачения файл), импортиран в Народното събрание, се вижда, че през 2019 година комисията е лишила имущество, добито по незаконен метод, за над 8,1 млн. лева след решения на съдилищата. В това са включени 37 парцела и 119 моторни транспортни средства. Имуществото е отнето по 14 каузи, като 7 са в София и по тях е отнето имущество за над 4 млн. лв.. Останалите са в Пловдив, Велико Търново и Варна.

Пълният отчет на комисията за 2019 година

Комисията е внесла други 9 желае в разнообразни съдилища за лишаване на имущество за над 8,7 млн. лева, регистрират от КПКОНПИ в отчета, само че тези искове са били напълно отхвърлени. В отчета се прави обстоен разбор на аргументите за тези отводи. Основната е, че не е потвърдена връзка сред добитото имущество и незаконната активност на лицето, а в някои случаи са били представяни доказателства за законни приходи. Общият размер на имуществото, което комисията е поискала да бъде иззето през предходната година е на стойност над 3,1 милиарда лева по общо 510 каузи.

Комисията реагирала на 166 сигнала за спор на ползи

От 1 януари до 31 декември предходната година в антикорупционната комисия са постъпили общо 166 сигнала, по които са формирани производства за осъществяване на инспекция за определяне съществуването или неналичието на спор на ползи.

Освен това за този интервал в комисията са били тествани и 9900 имуществени заявления. В 27 случая е почнала цялостна инспекция след противоречие за повече от 20 000 лева В 14 случая комисията е открила, че има спор на ползи и са издадени наказателни постановления за над 200 000 лв..

В отчета Цацаров регистрира и че прокуратурата под негово управление тогава е упълномощила на комисията общо 553 инспекции за корупционни практики. Получени са и 965 сигнала, по които са осъществени съответни дейности и инспекции, в това число и снемане на пояснения от лица. През 2019 година са били изпратени 136 сигнала на прокуратурата за реализиране на оперативно взаимоотношение или по подготвеност, написа в отчета.

Служители на комисията са взели участие в 9 профилирани интервенции под управлението на Специализираната прокуратура - в Червен бряг, общините Чупрене, Божурище, Пловдив, Костенец, Севлиево, Несебър и в Държавен фонд " Земеделие ". Повечето от акциите са против кметовете, които получиха обвинявания за корупция, а акцията в Държавен фонд " Земеделие " бе обвързвана със чиновници, които са упрекнати, че са взели участие в незаконна група, ръководена от Миню Стайков за злоупотреби с европари.

Отчетната 2019-та - година на кавги и рокади

Докладът на антикорупционната комисия за 2019 година е изпратен и до президента, както и до Министерския съвет, на основния прокурор Иван Гешев, до министъра на вътрешните работи и на ръководителя на ДАНС.В заключителната му част от антикорупционната комисия показват задачите, които са сложили за осъществяване през 2020 година, а също по този начин оферират и промени в закона, които ще се отнасят за хората, които наложително заявяват имущество и ползи.

Според КПКОНПИ предпочитано ще бъде опростяването на електронната форма на декларациите за имущество и ползи, които ще улеснят подателите на тези заявления. Освен това дават поръчка, че ще разработят и разгласяват ясни инструкции за попълването им, с цел да се понижат грешките. В огромна степен заложените в отчета цели удостоверяват и декларираното от Цацаров в концепцията му за ръководство на антикорупционната комисия, която той показа пред депутатите при избирането му за поста.

Отчетната 2019 година бе белязана от скандал в антикорупционната комисия. До средата на предходната година тя бе ръководена от Георгиев. Той беше определен на поста напролет на 2018 година, само че около продължителните кавги с парцелите на властта и разкритието за нелегално надстроения му мезонет и терасата той подаде оставка през юли м.г., а малко по-късно бе назначен с държавно решение за консул във Валенсия.

По време на продължителната отпуска и до избирането на нов началник, постът пое заместникът Антон Славчев. От 20 декември някогашният основен прокурор Сотир Цацаров управлява комисията, откакто бе определен с гласовете на всички парламентарни групи.

Той ще довърши мандата на някогашния ръководител Пламен Георгиев и надлежно няма да има цялостния 6-годишен мандат, а се чака да оглавява комисията в идващите към 4 години, в които е възнамерявал цялостна смяна в работата на комисията.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (241)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР