Антикорупционната комисия КПКОНПИ е окончателно осъдена да плати над 250

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ е окончателно осъдена да плати над 250
Коментари Харесай

КПКОНПИ е окончателно осъдена на 250 000 лв. разноски по дело

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е дефинитивно наказана да заплати над 250 000 лв. като разходи по дело за конфискация, което е водила и изгубила пред Софийския градски съд. Това видя " Сега " в правосъдните регистри.

Върховните магистрати одобряват, че Апелативният съд в София вярно е оставил без разглеждане наново подадена от КПКОНПИ частна тъжба против влязлото в действие определение от септември 2020 година, с което Софийският градски съд е постановил комисията (по това време комисията за конфискация) да заплати на Е.В., В.В., Ц.В. и Е.К. разходи по воденото против тях дело. Става дума за развой за конфискация, който потегля, тъй като през 2008 година Е.В. е наказана на година условно за укриване на 9800 лева Данък добавена стойност. Останалите трима ответници по делото за конфискация са нейни родственици.

След като дамата е приета за отговорна, комисията за конфискация стартира инспекция против нея и открива, че тя има имущество за над 2,3 млн. лева, за което липсват данни за законни източници и което предстои на лишаване. През 2012 година съдът отхвърля желае на комисията, като приема за потвърдено, че приходите на подсъдимите надхвърлят разноските. През 2020 година Софийският градски съд осъжда КПКОНПИ да заплати на Е.В. и В.В. общо 121 950 лева за правосъдни разходи, на Ц.В. - 80 000 лева, а на Е.К. - 50 000.

Определението на Върховен касационен съд, с което КПКОНПИ е наказана да заплати над четвърт милион лв., не предстои на обжалване.

Още при първото гледане на делото във висшия съд се разбра, че КПКОНПИ в действителност е изпуснала периода за обжалване пред последната инстанция. И в този момент в съдебния акт се напомня, че разногласията, позволени за влязло в действие правосъдно решение, не може да се пререшават. А въпросът с разноските към този момент е обяснен.

Според последния обществен годишен отчет за активността на КПКОНПИ, през 2021 година комисията има 40 влезнали в действие правосъдни решения за конфискация. Съдилищата напълно са почели 16 иска на обща стойност малко над 5,2 млн. лева Други 18 са отчасти почетени - по тях е отнето имущество за 9,1 млн. лева, а са отхвърлени претенциите на КПКОНПИ за малко над 3,2 млн. лева Изцяло отхвърлени са 6 иска на стойност 2 092 879 лв. Т.е. комисията е била наказана да заплати и разноските по каузи за над 5,2 млн. лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР