Антикорупционната комисия КПКНОПИ е осъдена да плати над четвърт милион

...
Антикорупционната комисия КПКНОПИ е осъдена да плати над четвърт милион
Коментари Харесай

КПКОНПИ загуби дело за четвърт милион лева

Антикорупционната комисия КПКНОПИ е наказана да заплати над четвърт милион лв. като разходи по дело за конфискация, което е водила и изгубила пред Софийския градски съд, заяви.

Това се вижда при инспекция в деловодните регистри. Определението на Върховния касационен съд, с което осъждането за 251 950 лева е станало дефинитивно е постановено в понеделник. Любопитното е, че комисията, ръководена от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, сама се е отказала да апелира.  

До тази развръзка се стига, откакто през септември м.г. Софийският градски съд добавя решението си от 2012 година, с което отхвърля исковете на КПКОНПИ (по това време комисията за конфискация) против Е.В., В.В., Ц.В. и Е.К. Делото за конфискация против тях е заведено, тъй като през 2008 година Е.В. е наказана на година условно за укриване на 9800 лева Данък добавена стойност. Останалите трима ответници по делото за конфискация са нейни родственици.  

След като дамата е приета за отговорна, комисията за конфискация стартира инспекция против нея и открива, че тя има имущество за над 2,3 млн. лева, за което липсват данни за законни източници и което предстои на лишаване. През 2012 година съдът отхвърля желае на комисията, като приема за потвърдено, че приходите им надвишават разноските. През м. година Софийският градски съд осъжда КПКОНПИ да заплати на Е.В. и В.В. общо 121 950 лева за правосъдни разходи, на Ц.В. - 80 000 лева, а на Е.К. - 50 000. Комисията апелира определението за разноските пред апелативния съд, само че през май т.г. той го удостоверява. Така въпросът стига до Върховния касационен съд.  

Висшата инстанция обаче приема, че жалбата на КПКОНПИ, подадена посредством гл. контрольор Г. П., е просрочена и по тази причина би трябвало да бъде оставена без разглеждане. Магистратите изясняват, че апелативният съд се е произнесъл на 19 май и в определението му категорично е записано, че срокът за обжалване е едноседмичен. Този период е изминал на 26 май, а жалбата на КПКОНПИ е подадена на 28 май, изясняват висшите съдии.  

В годишните отчети на КПКОНПИ няма данни за разноските, които комисията е осъждана да заплаща, а те не са дребни, тъй като и делата, които води в общия случай са за огромни суми. Годишният бюджет на КПКОНПИ е към 19 млн. лева, които отиват най-вече за личен състав.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР