Антиизточна коалиция, водена от френския президент Еманюел Макрон, цели да

...
Антиизточна коалиция, водена от френския президент Еманюел Макрон, цели да
Коментари Харесай

ВМРО алармират: Антиизточна коалиция, водена от Макрон, цели да фалира българските предприемачи!

Антиизточна коалиция, водена от френския президент Еманюел Макрон, цели да банкрутира българските бизнесмени. Това съобщи българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. Става дума за опита на някои страни от Западна Европа, отпред с Франция и президента Макрон, да трансформират по подобен метод разпоредбите в Директивата за командированите служащи, че да създадат невероятно предприемачеството от Източна Европа. Българските евродепутати съумяха да реализират една дребна победа в интереса на българските бизнесмени в единния общ пазар. А точно транспортните служащи да бъдат извадени от директивата за командированите служащи. Българските транспортни служащи не са командировани в избрана страна. Тяхната работа е да пътуват. Затова те нямат място в тази инструкция, безапелационен е Джамбазки.

Ето какво още сподели българският евродепутат Ангел Джамбазки в своето изказване:

Изключването на превоза от измененията в директивата за командированите служащи е отбрана на правата и законните ползи на над шестдесет хиляди български превозвачи и фамилиите им.

Предложенията за противоречивите промени са на френския президент Еманюел Макрон, който води чиста проба антиевропейска акция. Антиевропейска и популистка. Антиевропейска, тъй като опонира на четирите съществени свободи, на които е учреден Съюзът и нарушава разпоредбите и духа на свободния пазар. Макрон се пробва да спре пагубното рухване на рейтинга си, като „ даде обещание “ да прокара тези промени, с цел да „ отбрани “ наемния труд в страната си от това, което тя вижда като нелоялна конкуренция от по-нископлатена работна мощ от изток. Всъщност – нелоялната конкуренция е точно в позициите и законодателството на Макрон и неговата антиизточна коалиция, която към този момент включва Франция, Белгия, Германия, Австрия, Италия.

Целта на Макрон и съучастници е бизнесът и бизнесмените от Изтока да бъдат фалирани, а служащите да бъдат принудени да са „ гастарбайтери “ в западните компании. При по-ниски заплати, несъмнено. Популистко, тъй като както е известно, командированите служащи обаче са под 1 на 100 от цялата работна мощ в Европейски Съюз и във Франция в частност. Тоест, любимецът на либералите Макрон, е чиста проба популист.

След съгласуван напън на българските, румънските, унгарските, полските, прибалтийските представители в Европейския парламент изработихме общи позиции в отбрана на единния пазар и свободната конкуренция, които изпратихме на националните си държавни управления.

Заседанието на Съвета по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, което се организира на 23.10.2017 година, взе под координирания напън на България и още няколко страни, някои доста значими решения за българските бизнесмени в областта на превоза. Ето какви са те:

1. Предвижда се понижаване на периода на дълготрайно командироване от 24 на 12 месеца, само че с опция за удължение до 18 месеца. Предложението на Европейската комисия, подкрепено и от позицията на Парламента, посредством Комисията по претовареност и обществени въпроси бе това да е 24. В настоящия текст на директивата не съществува такова ограничаване.
2. Задължение за възнаграждение на заплащане, съгласно законодателството на приемащата страна, вместо предлагането на комисията за минимални ставки. В настоящия текст на директивата няма такова условие.
3. Временно изключване на използването на директивата за бранша на интернационалния авто превоз до приемане на специфичното европейско секторно законодателство, което да регистрира спецификите на този тип активност. Комисията не предвиждаше да се прави такова изключение. До момента такова изключение не бе належащо, защото директивата в настоящия ѝ тип не визира въпроса за заплащането на минимални ставки.

Промененото законодателство ще би трябвало да влезе в действие след четири години.

Предложението на Съвета за отсрочване на включването на транспортните служащи в директивата за командировки е, уповавам се, първата крачка към постигането на крайната ни цел. А точно – опазване на правата, законните ползи, работните места на този бизнес в нашите страни.

Следващата стъпка в договарянията по въпроса с командироването, което ще е във формат тристранните договаряния сред Съвета, Парламента и Комисията (т.нар. „ триалог “), ще е по време на Българското председателство на Европейски Съюз.
Това събитие има и плюсове, и минуси. От една страна ще би трябвало да се съобразим с правилото „ почтен брокер “ (или почтен посредник), въпреки това ще имаме позиция, която ще ни даде опцията да следим развръзката от по-близо и да продължаваме да пазиме наши общи ползи.

Предложението на Съвета е в действителност огромен триумф, само че е безусловно несъмнено, че ще има различен опит да се лимитират опциите на нашите превозвачи да стигат до общия пазар в страните-членки и да печелят там от труда и предприемачеството си.

Категорично не би трябвало да губим набраната инерция и да продължим общата си работа, с цел да реализираме положителни (за нас) текстове в плана за пакет на комисията, по-известен като „ Европа в придвижване “, където също има доста противоречиви моменти.

Тук още веднъж работим с нашите съдружници в тази същинска географска борба за изключението на превоза от обсега на директивата – Испания, Ирландия, Португалия, Унгария, Румъния, Чехия, Прибалтика и Полша.

Да обобщим. След 10 проспани години, след мълчанието и снишаването на криворазбрания федерализъм и отвод от дейна позиция на „ йес-мените “ в родната ни политика най-накрая се води същинска борба за отбрана на правата на българските превозвачи, на над шестдесет хиляди водачи и фамилиите им.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР