„Антиинфлационните мерки са свързани с паричната и фискалната политика. С

...
„Антиинфлационните мерки са свързани с паричната и фискалната политика. С
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Приносът на БСП е очевиден - 22 млрд. са заделени за социални програми


„ Антиинфлационните ограничения са свързани с паричната и фискалната политика. С тях се пазят бизнесът и семействата от инфлацията, в този смисъл те са дейности против инфлацията. Навсякъде в Европейския съюз се дават директни или косвени помощи. “ Така националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " и заместник-председател на бюджетната комисия в Народното събрание проф. Румен Гечев разяснява пакета от ограничения на държавното управление в ефира на NovaNews.

По думите му държавното управление не е закъсняло с тези и ограничения и напомни, че към този момент имаше една актуализация на бюджета, в която бяха продължени ограниченията от коронавирус рецесията. „ Така че българското държавно управление е взимало ограничения по този начин, както и другите членки на Европейски Съюз “, сподели още той.

„ Хубаво е, че се откри баланс на този стадий, само че България се простира съгласно чергата си “, съобщи социалистът и добави: „ Ние не можем да печатаме пари повече от рестриктивните мерки, които ни постанова Паричният съвет, т.е. би трябвало бъдат добре уравновесени ползите и бизнесът да понесе измененията на пазара. “ По думите му бизнесът няма виновност за това, което се случва с енергийните носители, само че и страната ни няма директна виновност за тези развития.

Проф. Гечев изясни, че сега се прецизира съответният механизъм, по който ще се прави контролът при отстъпката от 25 ст. за литър при горивата. „ Работи се върху разновидността контролът да става въз основата на талона на колата, с цел да няма причина за търговия с персонални карти. Това се ползва в няколко европейски страни, в това число и в Гърция “, уточни той.

На въпрос от кое място ще дойдат парите за антикризисните ограничения, Румен Гечев съобщи: „ Ако погледнем бюджетния недостиг, той остава същият, какъвто е заложен в границите на предходната актуализация на бюджета. Тоест по-големи приходи в бюджета ще има от Данък добавена стойност, защото при по-високите цени постъпленията са по-високи. Този пакет няма да повлияе върху бюджетния недостиг на България, няма да повлияе върху тегленето на нови заеми “, съобщи той и добави, че тези 2 милиарда разноски няма да доведат да дестабилизация.

В студиото на NovaNews социалистът показа мярката за младите фамилии, при която от 4500 лв. се усилва данъчната отстъпка за фамилии с едно дете на 6000 лв., а за две деца 3000 лв. данъчна отстъпка, която фамилиите ще могат да употребяват на всеки 3 месеца. „ Освен това ние предлагаме понижение на Данък добавена стойност на някои от енергийните носители за семействата, от 20 на 9%, както и отпадането на акциза на енергийни носители, включително и за “Топлофикация “, сподели още Румен Гечев.

По думите му обединението ще преразпредели спекулативно насъбраните свръхпечалби на компаниите, които създават и доставят електричество, а тези пари ще се употребяват за антикризисния пакет. „ Тази мярка се отнася и за държавни, и за частни компании. Ориентират ще бъде към 15% обезпечаване на облага, а разликата ще бъде преразпределена в интерес на българското общество “, посочи професорът.

Във връзка с пенсиите Румен Гечев изясни, че междинното им нарастване ще е с 20%, а 60-те лв. коронавирус добавка към този момент публично ще бъдат част от пенсията. „ Сега те остават вечно и повече няма да зависят от някакви условия, плюс едно над 10% нарастване на пенсиите. Така че при настояща инфлация 10-12%, това нарастване ще покрие и вероятно нарастване на инфлацията “, счита социалистът. Той напомни и предлагането на Българска социалистическа партия за понижение от 20 на 9% на Данък добавена стойност за продуктите от дребната потребителска кошница, което не срещна поддръжка.

„ Някои икономисти настояват, че ограниченията са проинфлационни, само че това не е правилно. Статистиката демонстрира, че България организираме много консервативна политика. Българска социалистическа партия твърди, че понижението на Данък добавена стойност на съществени хранителни артикули нямаше да сложи на тестване макроикономическото положение “, счита Румен Гечев.

Депутатът от левицата изясни, че част от ограниченията влизат в действие още от 1 юли като нарастването на минималната пенсия на 467 лв., а някои от 1 октомври, като повдигането на на тавана на пенсиите на 3400 лв..

„ Българска социалистическа партия предлага и нарастване на минималната работна заплата, само че това е въпрос на планове “, съобщи социалистът, като добави: „ Ще настояваме за това, само че все още се приема един доста сериозен обществен пакет. 20 милиарда лв. от началото са заделени за обществени стратегии, в този момент се усилват с още 2 милиарда, тъй че приносът на Българска социалистическа партия е явен “, безапелационен е Гечев.

Левицата е съгласна да бъде призован Националният съвет за тристранно съдействие. „ Със синдикатите би трябвало да се води непрестанен разговор “, счита социалистът.

По тематиката със Северна Македония проф. Гечев съобщи: „ Имаме увещание от нашия вицепремиер и нямам причина да нямам доверие, че държавното управление не е обсъждало и няма да взима решение за събаряне на ветото на Северна Македония. Българска социалистическа партия по никакъв метод, при никакви условия, няма да отстъпи от това. Ние няма да позволим даването на зелена светлина на РСМ към Европейския съюз, до момента в който не си изпълнят контракта с България “, сподели социалистът и добави, че няма неприятно да бъде свикат Консултативният съвет за национална сигурност, на него има какво да се разисква, само че позицията на Българска социалистическа партия остава непроменена.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР