Антихипертензивни лекарства. Mathyldopa е еталон в лечението на хипертония по

...
Антихипертензивни лекарства. Mathyldopa е еталон в лечението на хипертония по
Коментари Харесай

Лекарства и кърмене – 2 част


Антихипертензивни медикаменти . Mathyldopa е пример в лекуването на хипертония по време на бременност. Клиничните проби, за установяване равнището на лекарството в кърмата, демонстрират незначителни равнища. Това дефинира Mathyldopa в групата с доста невисок риск за кърмачето. Възможно е покачване равнищата на пролактин по време на лечението, само че това няма да окаже неподходящ резултат върху кърменето.

Калциевите антагонисти втори избор при лекуване на хипертония. Те също са в групата с доста дребен риск. Nifedipine и Verapamil са представителите, които се употребяват при кърмачки. Nifedipine може да бъде изписан при демонстрация на доста мъчителен вазоспазъм на зърната в доза 10-20 мг три пъти на ден.

Бета-блокери като Atenolol са в групата с висок риск. Atenolol може да провокира цианоза, брадикардия и хипотония при бебето. Като опция може да се употребяват Metoprolol, Propranolol, които са с доста невисок риск.

Свързани публикации.. Локални глюкокортикостероиди - безвредното им използване 0 Бета блокери и техните лечебни показания 0 ACE-инхибитори – главен клас медикаменти при хипертония 0

ACE-инхибиторите би трябвало да се заобикалят по време на кърмене. При липса на друга терапия може да се назначи лекуване с Enalapril след първите месеци.

Екскретира се в минимални количества в кърмата.

Диуретиците също са с лимитирано приложение. Някои от тях могат да повлияят лактацията като понижат количеството на кърмата.

Кортикостероиди . Количеството, което се екскретира в кърмата е минимално. Лечението на остри алергични реакции не съставлява риск. По-дълго лекуване с кортикостероиди би трябвало да се прави по-внимателно. Изчакайте най-малко 3ч. преди идващото кърмене, с цел да намалите количеството, преминаващо в кърмата.

Лекарства, за лекуване на болести на щитовидната жлеза . Повечето лекари поучават прекратяване на кърменето по време на лекуването. Ако чрез лечението се поддържат естествени равнища на щитовидните хормони няма причина за прекъсване на кърменето.

Упойки . В момента, в който майката излезе от наркозата и е в положение да постави бебето на гърда, няма заплаха за кърмачето. Това важи и за анестезията след цезарово сечение. При „ зъболекарските упойки “ би трябвало да се съблюдават равнищата на адреналин в тях. Обикновено стоматолозите употребяват безадреналинови упойки при бременни и кърмачки. Можете да кърмите незабавно щом усетите, че упойката не работи.2359
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР