Антиевропейският курс на правителството в Букурещ причини катастрофа на демокрацията

...
Антиевропейският курс на правителството в Букурещ причини катастрофа на демокрацията
Коментари Харесай

Как в Румъния се стигна до катастрофа за демокрацията

Антиевропейският курс на държавното управление в Букурещ аргументи " злополука на демокрацията " в страната. И в този момент по най-бързия метод мястото на злополуката би трябвало да бъде почистено, показва Роберт Шварц в коментар за Дойче веле.

Румънският президент Клаус Йоханис е прав да вижда в дейностите на настоящето социаллиберално държавно управление " злополука за демокрацията " в страната. Той разгласи това незабавно след публикуването на опустошителния отчет на Европейски Съюз за напредъка на Румъния. Европейската комисия и Европейският парламент подвигнаха на румънското държавно управление червен картон поради непрекъснатите офанзиви против независимостта на правосъдната система.

За румънските така наречени социалдемократи (СДП) и техния псевдолиберален младши сътрудник от Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) отчетът е гласовит пестник. А за консервативно-либералния президент Йоханис той е отлична опция да разбере, че има цялостната поддръжка на Европейски Съюз, с цел да се оправи с следствията от тази злополука. Освен това президентът получи и последното доказателство за това, че направи голяма неточност да назначи Виорика Дънчила за министър-председател по гледище на наказания в предишното водач на социалдемократите Ливиу Драгня.

Придворните на някогашния самовластник

Малко предистория: даже преди изборната победа на социалдемократите в края на 2016 година беше ясно, че Драгня не може да оглави държавното управление, защото имаше условна присъда за манипулиране на изборни резултати. Затова той незабавно се нуждаеше от предан заместител. Първата му номинация в лицето на негова предана съпартийка беше отхвърлена от президента Йоханис заради съображения за националната сигурност. След това за по половин година управляваха други двама министър-председатели, които бяха утвърдени от президента Йоханис, само че които доста бързо изгубиха поддръжката на Драгня, откакто отхвърли да играят по свирката му, когато той беше решил да преструктуриране правосъдната система, да постави завършек на битката с корупцията и да изпразни от наличие върховенството на закона.

Виорика Дънчила беше четвъртият избор на Драгня и тя имаше нелоши шансове да се окаже идеалната държавна ръководителка, която ще реализира проектите на господаря си. И тя направи всичко допустимо, с цел да защищити от правосъдно гонене него и други депутати от ръководещата коалиция, които са уличени в корупция. Но малко преди те да съумеят, Европейски Съюз им дръпна мотивите.

Но Драгня е решен да отвърне на удара, употребявайки остарялата комунистическа, националпопулистка изразителност от времето на Чаушеску: един враждебно надъхан към Румъния Запад се меси във вътрешните работи на страната и систематично я атакува, воден за носа от огромните страни в Европейски Съюз и от ползите на съмнителни интернационалните кръгове, в това число Джордж Сорос. Който подлага на критика Драгня и неговите почитатели атакува и страната. Защото те, корумпираните или обвинените в корупция политици, са страната!

Все по-далеч от Европа

Разчитащо не към момента удобното си болшинство в Народното събрание, румънското държавно управление унищожава нежния скелет на румънската народна власт със своята националистическо-популистка и антиевропейска изразителност и с нападателните си офанзиви против правосъдната система и свободата на медиите. Журналисти, опозиционни политици, и най-много храброто гражданско общество предизвестяват за заплахата в Румъния. Европейски Съюз, който е прекомерно ангажиран със себе си, с Полша и с Унгария, разбра прекомерно късно: Румъния към този момент е в ръцете на клептокрацията, която от ден на ден отдалечава страната от Европейски Съюз. По подигравка на ориста това е страната, която през първата половина на 2019 ще бъде ротационен ръководител на Европейски Съюз.

Защитните клаузи, които в миналото бяха включени в контракта за присъединението на Румъния, явно към този момент не работят като опасност: преструктурирането на страната от дълго време е почнало. Президентът Йоханис и Европейски Съюз не съумяха в точния момент да почистят " мястото на злополуката ". И в този момент те нямат различен избор, с изключение на да отстранен породените от нея вреди - в тясно съдействие с всички проевропейски сили в страната.

Ясните думи би трябвало неотложно да бъдат превърнати в каузи. Но към момента няма изгледи това да се случва. Съществува действителна заплаха в Румъния тази злополука да се трансформира в злополучие с опустошителни, дълготрайни последствия за страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР