Анне Ферес (Нидерландия) и Люк Конрой (Австралия) са участници в

...
Анне Ферес (Нидерландия) и Люк Конрой (Австралия) са участници в
Коментари Харесай

Пловдив в един колаж от стотици изображения


Анне Ферес (Нидерландия) и Люк Конрой (Австралия) са участници в резидентната стратегия на Община Пловдив CONTEXT AiR. За шест седмици в Пловдив двамата организират теренни изследвания, срещат се и беседват с хора, снимат стотици изображения от града. Резултатът от работата им тук е огромна фотографска комбинация с размери 5Х4 м, показана на фасадната стена от постройката на БНТ-Регионален ефирен център – Пловдив, ул. “Найден Геров ” № 8.

Целта на тази работа е да изследва фините, само че смислени истории на Пловдив от предишното, сегашното и въображаемото бъдеще, черпейки ентусиазъм, както от общността, по този начин и от личните тълкования на художниците. Финалната комбинация се състои от голям брой обособени детайли, въодушевени от многопластовата еднаквост на града. Чрез този конфликт на разнородни пластове творбата показва и възхищението на създателите от неповторимата градска същина на Пловдив като място на антична история, социалистическо завещание, модерна действителност и бъдещи фантазии.

Instagram: @news_from_home

„ Новини от вкъщи “ е дълготраен план в развиване на двамата създатели. В Пловдив те реализират неговото девето издание.

От 11 до 13 август Анне и Люк ще работят на място за инсталирането на своето произведение. Официалното разкриване следва на 14 август (неделя) от 19.00 часа.

АННЕ ФЕРЕС (1988, Нидерландия) и ЛЮК КОНРОЙ (1990, Австралия) са мултидисциплинарно артистично дуо, основано в Холандия. В изкуството си те се занимават със социокултурни тематики по пълностоен, само че закачлив метод, употребявайки хумора и иронията като съществени принадлежности за сериозна рефлексия и изложение. Практиката им включва снимка, цифрово изкуство, видео, тон, VR, текстил, текст и апаратура. Интересът им към социокултурни тематики се основава на опита на Анне в документалното кино и аудио-визуалния дизайн (Кралската академия на Изящни изкуства, Гент, Белгия, 2013 г.) и опитът на Люк в социологията и образните изкуства (Университет на Тасмания, Австралия, 2013 г.). В работата си те са изключително заинтригувани от планове, в които по-широки социокултурни събития, процеси и системи на макро равнище могат да бъдат завършени от персонални прекарвания на микро равнище. За да доближат до нови и неповторими прекарвания на микрониво, те постоянно работят в разнообразни културни и екологични контексти. Работейки в 10 страни досега, те черпят ентусиазъм основно от нови и разнообразни общности.

CONTEXT AiR е стратегия за креативен резиденции в гр. Пловдив, продуцирана от Община Пловдив. Стартира през 2021 година, а от 2022 година куратор на CONTEXT AiR е Светлана Куюмджиева.

Целта на програмата е да насърчи партньорствата на локално равнище и да поддържа основаването на нови художествени произведения, въодушевени от града и неговата еклектична комбинация от антична история, социалистическо завещание и модерна действителност.

• През май и юни в Пловдив беше извършена резиденцията на украинската образна артистка Дария Пугачова.

• През юни и юли в Пловдив работи белгийският ваятел Саймън Ван Парис, чиято апаратура „Градски портрет на Пловдив“ може да бъде прегледана до октомври 2022 – през деня или нощем – в двора на Градска художествена изложба (на ул. „Съборна“ №14А, в Стария град)

• През октомври и ноември – в границите на програмата в Пловдив ще се състои четвъртата и последна за 2022 година креативна резиденция на арменската хореографка и танцова изпълнителка Рима Пипоян. Партньори на CONTEXT AiR през 2022 година са Фондация Зингер-Захариев, ГХГ-Пловдив, Под тепето, БНТ-Пловдив.

Фейсбук @ContextAiR

Instagram @contextplovdiv
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР