Анкара/Вашингтон. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не

...
Анкара/Вашингтон. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не
Коментари Харесай

The Washington Post: Ердоган унижи Урсула фон дер Лайен на преговорите в Анкара

Анкара/Вашингтон. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не получи кресло по време на състоялата се на 6 април среща в Анкара с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган, в която взе участие и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, написа The Washington Post.



На фрагментите, оповестени в мрежата, се вижда, че ръководителят на изпълнителната власт на Европейски Съюз не получава съответстващо на ранга и място в залата, където турският водач одобри двамата висши политически представители на Европейски Съюз. В нея имаше единствено две кресла, едно от които зае Шарл Мишел. В последна сметка й беше препоръчан бежов диван на към 4 метра против турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който съгласно дипломатическия протокол е с по-нисък сан от началника на Европейската комисия.

Освен това, както отбелязва вашингтонгското издание, съгласно признатите правила по време на такива договаряния мястото, на което седна някогашният немски министър на защитата, „ нормално е непокътнато за преводачи и други участници в срещата “.

Преди „ случая “ и тримата позираха за протоколна фотография, стоящи дружно: Урсула фон дер Лайен вляво от Реджеп Тайип Ердоган и Шарл Мишел вдясно, което „ отразява по-стандартно техния статут “. Едва тогава фон дер Лайен беше отведена настрана и настанена на дивана.

След срещата ръководителят на Европейска комисия не загатна случилото се, само че изрази угриженост от обстановката с правата на дамите в Турция.

„ Дълбоко съм загрижена от обстоятелството, че Турция се отдръпна от Истанбулската спогодба “, сподели тя пред кореспонденти. „ Става въпрос за отбрана на дамите и отбрана на децата от принуждение. И в този момент това явно е неверен сигнал “.

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел нормално се смятат за равни по дипломатически сан. Като началник на Европейската комисия фон дер Лайен оглавява изпълнителното крило на Европейски Съюз и управлява договарянията за присъединение на Турция.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР