Анкара. Турското външното министерство отхвърли изявлението на Съвета за сигурност

...
Анкара. Турското външното министерство отхвърли изявлението на Съвета за сигурност
Коментари Харесай

Daily Sabah: Турция отхвърли изявлението на Съвета за сигурност на ООН за „Вароша“

Анкара. Турското външното министерство отхвърли изказването на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както и " неоснователни изказвания " на няколко страни по отношение на отварянето на предградието „ Вароша “ (Мараш – в материала) в приета единствено от Турция Турска република Северен Кипър (ТРСК), написа турското англоезично издание Daily Sabah .

„ Отхвърляме изявлениетo, направено от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (ССООН) по отношение на втората фаза на инициативата„ Вароша “, оповестено от водача на кипърските турци (наричан в материала „ президент на ТРСК “-бел.ред.) Ерсин Татар, на 20 юли 2021 година, както и изказванията на разнообразни страни, които се основават на неоснователни изказвания и са в несъгласие с действителностите на Острова “, се споделя в изказване на министерството.

" Тези изказвания се основават на гръцкокипърско-гръцката агитация и неоснователни изказвания, като да вземем за пример, че „ Вароша “ не е територия на Северен Кипър, че ще се конфискуват парцелите във „ Вароша “ и ще се доведат заселници там в нарушаване на правата на благосъстоятелност, " се прибавя от Министерство на външните работи на Турция.

Отбелязвайки, че „ Вароша “ е част от Северен Кипър, Татар акцентира, че градът " не е отворен за заселване и е разгласен за военна зона като жест на благосклонност от управляващите на Северен Кипър ".

Турция увери, че всички решения, взети от органите на властта там, " зачитат правата на благосъстоятелност и са в цялостно сходство с интернационалното право ".

" Противно на изказванията, съответните резолюции на ССООН не се нарушават ", съобщи министерството.

От своя страна, външното министерство на непризнатата република също опроверга изказването на ССООН, като съобщи, че решението за потребление на публичните площи и премахването на военния статут на избрана част от оградената зона на „ Вароша “ е " в сходство с интернационалното право, само че също по този начин цели отбрана на правата на притежателите на парцели. "

„ Формулировката на изказването на председателството на ССООН по отношение на „ отварянето на част от оградената зона на „ Вароша “ „ е подвеждаща “, се споделя в него и се прибавя: „ Министерският съвет на ТРСК не е взел решение за отварянето на посоченият регион, на който единствено е отстранен военния статут. “

„ За страдание ССООН направи изказване въз основа на неоснователните искания на гръцко-кипърската страна по отношение на „ презаселването “ на оградените региони на Мараш / Вароша “, се отбелязва в изказването.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР