Анкара. На неофициалната конференция на Кипър, организирана от ООН във

...
Анкара. На неофициалната конференция на Кипър, организирана от ООН във
Коментари Харесай

„Анадолска агенция“: В Женева ще се проведе неофициална конференция за остров Кипър

Анкара. На неофициалната конференция на Кипър, проведена от Организация на обединените нации във вторник в Женева, ще се търси обща основа за договаряне на трайно решение на десетилетния спор на острова, разяснява “Анадолската организация “ .

Срещата ще се организира от 27 до 29 април с присъединяване на страните-гаранти Турция, Гърция и Англия.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш също ще взе участие в срещите в опит да се откри „ обща основа “, по която страните могат да договарят, с цел да се реализира трайно решение на кипърския въпрос в близко бъдеще.

Обмяната на визити сред Турция и приетата единствено от нея Турската република Северен Кипър (ТРСК) преди срещата за Кипър набраха скорост през последните дни. Президентът на ТРСК Ерсин Татар се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара в понеделник.

Татар и неговата делегация организираха за последно среща с публични лица в Анкара преди договарянията в Женева.

По време на срещата кипърската турска страна ще пази новата визия за две страни, учредена на суверенно тъждество и взаимоизгодно съдействие.

Гърция и гръцко-кипърската страна не престават да упорстват, че решението за Кипър ще бъде реализирано посредством модела " федерация ", за който се договаря повече от половин век и който не даде никакви резултати.

Гръцката страна твърди, че договарянията би трябвало да продължат там, където са били спрени в Кран Монтана през 2017 година Турската страна акцентира, че това е невероятно и че договарянията в Женева ще решат какво би трябвало да бъде контрактувано отсега нататък.

Представителят на другия поръчител на острова, английският външен министър Доминик Рааб, също изложи позицията на страната си във връзка с неофициалната конференция по време на визитата си в Кипър през февруари.

Посочвайки, че ръководената от Организация на обединените нации конференция е опция, от която да се възползват и двете общности, и да се усили районната непоклатимост в Кипър, Рааб акцентира, че страната му ще играяе ролята си на държава-гарант в решаването на кипърския въпрос.

От друга страна, срещата в Женева е значима и с това, че е първата среща, на която генералният секретар на Организация на обединените нации Гутериш ще участва лице в лице след експлоадирането на COVID-19.

Гутериш се надява страните да дойдат на срещата в Женева с „ изобретателни “ хрумвания. Този апел на Гутериш е в сходство с настройката на турската страна за показване на нови хрумвания на масата.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу посети ТРСК на 16 април преди срещите в Женева.

Чавушоглу акцентира, че няма смисъл да се договаря невъзможното и че това би било загуба на време.

Кипър е заседнал в траялата десетилетия битка сред кипърските гърци и турци, макар поредицата от дипломатически старания на Организация на обединените нации за реализиране на изцяло споразумяване.

Островът е разграничен от 1964 година, когато етническите набези принуждават кипърските турци да се изтеглят в анклави на север за тяхната сигурност. През 1974 година гръцко-кипърски прелом, целящ анексирането на острова от Гърция, докара до военна интервенция на Турция като поръчител. Турската република Северен Кипър (ТРСК) е учредена през 1983 година

Кипърската гръцка администрация, подкрепена от Гърция, стана член на Европейски Съюз през 2004 година, макар че множеството кипърски гърци отхвърлиха на референдума същата година проект за споразумяване на Организация на обединените нации, който предвиждаше единен Кипър да се причисли към Европейския съюз.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР