Анита Чолакова. Да, имаме доста нанесени щети. Те се описват

...
Анита Чолакова. Да, имаме доста нанесени щети. Те се описват
Коментари Харесай

Кметът на Тетевен: Не можем да се справим сами с щетите от поройните дъждове

Анита Чолакова.

Да, имаме много нанесени вреди. Те се разказват сега от специфична комисия, която със своя заповед съм образувала. Основните провали са в град Тетевен, в кв. " Полатен ", в село Градешница, на основния път сред Гложене и Тетевен и в самото село Гложене. Това са най-фрапиращите спешни точки.

Да, водопроводът в село Градешница беше пресечен. Днес водоснабдяването е възобновено. Има подкопаване на част от пътя Глогово - Градешница. Спешните ограничения, които е трябвало да вземем на момента за почистване на пътя, са свършени още на 29-ти юни, когато беше спешната обстановка.

Нямаме още, тъй като комисията на процедура работи от през вчерашния ден.

Не обявихме бедствено състояние, тъй като спешният щаб се събра и разиска проблемите. Неговото мнение беше, че няма всички учредения за оповестяване на бедствено състояние. Дъждът спря, водите започнаха да се оттичат и нямаше непосредствена заплаха за живота и здравето на популацията. Общината, несъмнено, няма да може сама да се оправи чисто финансово. Затова описваме всички вреди и ще аплайваме за финансова помощ пред Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет.

Този проблем съществува още. Направен е ремонт единствено на едната от двете камери на резервоара. По предложение на " ВиК " - Ловеч, ремонтът на втората камера ще се прави евентуално през септември месец. Съобразяваме се с хотелиерите в града, които държат летният сезон - дейните месеци юли и август, да бъдат с обикновено водоснабдяване, с цел да не се пречи на почиващите.

Да, и към този момент няма режим на водата. И в случай че няма някакви неочаквани повреди, няма да има режим на водоподаването през юли и август.

Основен ремонт, реорганизация, енергийна успеваемост на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване в Тетевен. Текат публични поръчки за три плана, които са ни утвърдени от Държавна фирма " Земеделие " - за Средното учебно заведение " Георги Бенковски ", за общински път, който минава през село Голям извор, от кв. „ Златен Тетевен “ до разклона за Чурово. И третият е за пет улици в общината, от които три са в Тетевен, другите са в село Рибарица и Галата. В момента сме в процедури по желание на реализатор на рекултивация на остаряло бунище. Предстои до 13 юли да аплайваме за втори банкет пред Държавна фирма " Земеделие ". Имаме готови три плана. Единият е за централната градска част на Тетевен - ремонт на площада. Вторият е за спортна площадка в село Български извор, вучилищния двор. Третия - за детската градина в село Глогово.

В момента мислим по въпроса по какъв начин да действаме. Все още не сме получили публична информация от Комисия за защита на конкуренцията, че има планувано дело. Когато получим известието, ще имаме период, в който да реагираме и тогава ще решим.

Над 5 млн. лева е планът за общинския път. За 2,5 млн. лева са улиците. Около 1,5 млн. лева е цената насредното учебно заведение. 1,3 млн. лева е този ремонт, който сега се прави, на Професионалната гимназия. А тези, с които следва да аплайваме, са на по-малка стойност. 800 000 лв. са планувани за площада и това е оптималната сума, която е позволена като разход. 50 000 евро е спортната площадка, учебното заведение е за към 500 000 евро.

Да, несъмнено! Ние всяко тримесечие вършим доклад към Министерството на финансите - доходи и разноски, осъществяване на проекта за излекуване. Всяко тримесечие имаме инспекция от АДФИ по този мотив. Засега приходите вървят добре. Считам, че до края на годината няма да има разтърсвания и риск от влизане още веднъж в групата на общините с финансови усложнения.

Най-важните неща, които би трябвало да свършим през тази година, са започване на строителните действия от капиталовата стратегия. Освен тези планове, които споделих, че ще започват всеки миг, ние имаме към 1,5 млн. лева за ремонт на улици във всички обитаеми места.

Да. От тях 1 000 000 лева са целеви, отпуснати от страната. За мен най-важното предизвикателство е да стартират ремонтите и да бъдат завършени тези, които по проект би трябвало да приключат до края на годината. Ремонтът на Професионалната гимназия по горско стопанство е в ход сега.

Само след няколко дни - на 7 юли, ще има " Трабант фест ". Това е ревю и церемониал на остарели коли от марката „ Трабант “. След това ще се организира обичайният събор на достоверната национална носия и фолклорен събор в Рибарица, който е два дни. През август месец следва фолклорен събор „ От Тимок до Вита “ в село Черни вит.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР