Аниматорът Теодор Ушев разказа пред Радио София за приема от

...
Аниматорът Теодор Ушев разказа пред Радио София за приема от
Коментари Харесай

Теодор Ушев: За да твори човек в България, трябва да сложи кожа на носорог

Аниматорът Теодор Ушев описа пред Радио София за приема от българската аудитория на кино лентата " φ1.618 ", пълзящият фашизъм и абсурда в Народния спектакъл " Иван Вазов ". От премиерата на " φ1.618 ", който е сниман по романа на Владислав Тодоров " Пумпал " са минали два месеца. По думите на режисьора някои го харесват, други не, само че това от което той е благополучен, че филмът не оставя хората безпристрастни и безразлични. Това е посочил зрителският банкет на дискусионното турне на лентата в разнообразни градове на страната.
Сниман на разнообразни места в България, филмът е породил зрителски интерес от жители на разнообразни страни, които са изявили предпочитание да посетят страната ни. Ковид рецесията обаче е била предизвикателство за завършването на продукцията.

" Моята водеща концепция беше по какъв начин можем да победим едно безкнижно общество, което тоталитаризмът е победил под формата на някаква светла концепция ", показа Ушев и добави, че имало отпратка към кино лентата " 451 градуса по Фаренхайт ", само че финалната поанта е, че любовта ще победи злото.

" Един пънкарски филм, непокорен, рошав, с гребен, който просто желае да взриви по някакъв метод средата, тази непрогледна мъгла, която е към нас ", съобщи създателят. Той уточни, че след прожекция в Канада рецензията е посрещнала добре " φ1.618 ".



" Имаше рецензии, които ме подразниха със своята фамилиарност и безпардонност. Аз на това съм му привикнал, тъй като общо взето се бях подготвил за реакцията на рецензията в България ", разяснява той и добави, че арт средата у нас е токсична и това го демотивира да твори тук.

" За да твори човек в България, би трябвало да постави кожа на носорог " , сподели Ушев.

Той показа, че обстановката в България е тревожна и най-вече се безпокои от възприятието на непробиваем боязън, което се е пропило в обществото, а най-лошото е, когато политически лица унищожават културни институции. Аниматорът разкритикува и режима на Путин, където са горени книги и са гонени писатели и режисьори.

" В България е в ход пълзящо налагане на един тип тоталитаризъм, на един фашизъм в случай че желаете. Най-тревожното е, че артистите, хората от гилдията мълчат ", съобщи той. Ушев означи, че сега приготвя два нови игрални кино лентата, както и два анимационни кино лентата.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По обявата работи: Никола Стоянов БНР подкасти: Фактор Големите Великите европейци
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР