Английски учени са провели наблюдение на ларвите на комари и

...
Английски учени са провели наблюдение на ларвите на комари и
Коментари Харесай

Учени предполагат, че комарите поглъщат пластмаса

Английски учени са провели наблюдаване на ларвите на комари и са открили, че те гълтам микропластмаса, която по този метод навлиза в хранителната верига, предава Агенция Франс Прес.
Микропастмасите са микроскопични пластмасови частици, които се отделят от синтетични облекла, автомобилни гуми, контактни лещи и други и замърсяват съвсем всички международни океани, напомня БГНЕС.
Те са сложни за разкриване и още по-трудни за събиране и могат съществено да навредят на морските жители. Според редица откриватели те съставляват забележителен риск и за човешкото здраве.
Учени от университета в Рединг са разкрили първото доказателство, че микропластмасата може да навлезе в екосистемата посредством комарите и други летящи насекоми.
Изследователският екип е съумял да следи ларви, които гълтам микроскопичните изкуствени частици, след което е наблюдавал целия им витален цикъл.
Много от пластмасовите частици са минали при възрастните комари, което значи, че животните, хранещи се с тях, също биха погълнали микропластмаси.
" Изследвахме само комарите, само че има доста други инсекти, които населяват водоемите и имат подобен витален цикъл — ларви, които ядат всякакви неща, плуващи във водата и по-късно се трансформират в летящи насекоми ", твърди Аманда Калахан, биолог от университета в Рединг.
Учените са изследвали комарите и техните ларви само в следена лабораторна среда. Те обаче считат, че " най-вероятно " процесът не се разграничава от този в естествената им среда.
Няколко страни, в това число Англия, към този момент не разрешиха продуктите, съдържащи микропластмаси, само че съгласно учените занапред ще се разкрива действителният мащаб на казуса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР