Английски: Basil Испански: Alabega, Alahaca, Albacar Арабски: Raihan Други названия:

...
Английски: Basil Испански: Alabega, Alahaca, Albacar Арабски: Raihan Други названия:
Коментари Харесай

Силно ароматен, древен и невероятно полезен - босилекът

Английски: Basil
Испански: Alabega, Alahaca, Albacar
Арабски: Raihan
Други названия: босиляк, бусиляк, елементарен босилек.

Вероятното родно място на босилека е предна Индия, цяла Южна Азия, а по този начин също Североизточна Африка. Растението обича по-топлите южни региони на България.
Преданието гласи, че Александър Велики донесъл билката от Персия. С босилекът са свързани доста митове. В Индия босилекът е "обречен " на господ Вишну, тъй като защищава от ужасната митична змия, която "убива с очи ".

В Египет е употребен като съставна част при балсамирането на мумиите.

В Рим славата на босилека била по-романтична - той бил знак на влюбените.

У нас, преди петдесетина години, е бил засяван на огромни площи, поради търсенето му на интернационалния пазар (от него се получава етерично масло).

Босилекът е тревисто едногодишно растение. Стъблото е голо, четириръбесто, разклонено на височина доближава до 60 см. Листата са срещуположни, яйцевидно-продълговати, с дълги дръжки, заострени, целокрайни или при някои форми - едва напилени.

Цветовете са бели, рядко лилавобели или червени, ситуирани са в горната част на стъблото и разширененията му. Плодът е изсъхнал и откакто узрее се разпада на четири кафяво-черни семенца.
 Thinkstock
Цялото растение има мощна и приятна миризма. Цъфти през юни-септември.

Използва се надземната част, най-много стръковете (пресни или изсушени), по-рядко семената.

За прясно потребление се бере по време на цъфтежа, а за сушене - преди цъфтежа. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 35°.

Срокът на валидност на цялата билка - две години, а на рязаната - година и половина. Босилекът съдържа етерично масло, горчиво вещество, гликозиди, танини, органични киселини, минерални соли и други

Названието на босилека значи "царска билка " (на гръцки "базиликос " значи "царски ").

В обичайна българска кухня се употребява при готвене на говеждо месо и месо от гъска, зрял и зелен фасул, картофено пюре, кисело зеле, в месни и зеленчукови бульони, при ястия със зеленчуци и при подготвяне на сосове (слагат се поставят се ситно нарязани пресни листа от босилек).
 Thinkstock
Добавя се на варена, задушена риба и на салати от кисели и пресни краставички, марината за дивеч, салата с домати, свински пържоли. Придава лют мирис на супи с картофи и изключително с лук. Пресни накълцани листа от босилек се поставят на ястия с риба, месо и яйца, а от босилек, копър и тарос (естрагон) се подготвя ароматичен оцет, с който се подправят сосове и салати.

Изсушените семена от босилек могат да се смелят - те са подобаваща фалшификация към сосове, които сервира с печено на шиш месо или към студено печено месо.

Сушен или свеж босилек е наложителна съставна част на италианската пица. Използва се още при подготвяне на марината, туршии и салати. Заради мощния и прелестен мирис и възкисел, с тънка сладка жила усет, босилекът се употребява в кухните на доста нации.

Босилекът е с противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително, потогенно и леко възбуждащо деяние. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при отмалялост, и при меланхолия.

Приеман в огромни дози е отровен, по тази причина би трябвало да се използва по лекарско наставление.
 Thinkstock
За външно приложение се предлага за жабуркане при зъбобол и гаргара при болки в гърлото, за налагане при кожни обриви и отоци, за бани (с равни елементи мащерка и мента във ваната), при нервни разстройства. Сокът от пресни листа на босилек, капнат в ухото има болкоуспокояващ резултат при инфектиране на междинното ухо.

Тампони, напоени с него, работят за бързото укрепване на рани. Босилекът възбужда апетита, усилва сърдечната активност и има антисептично деяние. Народната медицина ползва отвара от босилек при ангина, хрема, бодърствуване и разтеглив колит.

Запарката от босилек се употребява при продължителен гастрит, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при чернодробни и жлъчни болести, за лечение на хронични астматични бронхити, емфизем, бронхиални конвулсии у деца и възрастни, при гадене и неврози.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР