Английската централна банка повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта

...
Английската централна банка повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта
Коментари Харесай

АЦБ повиши основната си лихва до най-високото ниво от 1989 г. насам

Английската централна банка увеличи лихвените проценти със 75 базисни пункта в най-голямото си единично нарастване от 1989 година насам, съобщи Си Ен Би Си.

Комитетът по паричната политика одобри със 7 на 2 гласа нарастване на ставката до 3%, като единият от членовете на комитета, който не поддържа това покачване, гласоподава за повдигане на лихвите с 50 базисни пункта, до момента в който другия се разгласи за нарастване с 25 базисни пункта.

„ Мнозинството от Комитета преценя, че в случай че стопанската система се развива като цяло в сходство с последните прогнози, може да са нужни спомагателни нараствания на банковия лихвен % за стабилно връщане на инфлацията към задачата, въпреки и до връх, по-нисък от ценовия във финансовите пазари “, споделиха от централната банка.

Комитетът по паричната политика означи, че обновените му прогнози за напредък и инфлация демонстрират „ доста предизвикателна “ вероятност за стопанската система на Обединеното кралство, до момента в който централната банка пробва да  инфлацията към задачата си от 2%.

АЦБ чака брутният вътрешен артикул на Обединеното кралство да намалее с към 0,75% през втората половина на 2022 година, като това отразява натиска върху действителните приходи от скока на цените на силата и търгуемите артикули.

Предвижда се растежът да продължи да понижава през 2023 година и първата половина на 2024 година, защото „ високите цени на силата и по-строгите финансови условия натежават върху разноските “, сподели банката.

Икономистите чакаха по мек звук от страна на централната банка след смяната в държавното управление на Обединеното кралство. Вероятното завръщане на новия министър председател Риши Сунак към по-конвенционална фискална политика след късото и безредно ръководство на предшественика Лиз Тръс успокои пазарите и се  означаваше, че паричната и фискалната политика към този момент няма се движат в противоположни направления.

Въпреки това, инфлацията скочи до 10,1% през септември и се чака да нарасне до 11% през четвъртото тримесечие, уточни централната банката, като в това време ипотечните лихви се покачиха внезапно заради упованията за по-високи лихвени проценти, поставяйки в допълнение напрежение върху семействата.

След като незабавна намеса на АЦБ за изкупуване на облигации предишния месец предотврати срив на пазара на пенсионни фондове в Обединеното кралство, централната банка възобнови проекта си за продажби на държавни облигации на Обединеното кралство.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР