Англичанин от Оксфорд живее втори живот благодарение на български донор

...
Англичанин от Оксфорд живее втори живот благодарение на български донор
Коментари Харесай

Англичанин живее втори живот благодарение на български донор

Англичанин от Оксфорд живее втори живот с помощта на български донор на стволови кафези от периферна кръв. В момента има още едно искане за наш донор, тече развой на проучване за потвърждаване, разкрива проф. Елисавета Наумова, шеф на Клиниката по клинична имунология и началник на Националната обществена донорска банка за стволови кафези и костен мозък, оповестява "Трафик ".

В българския указател, който е част от международния, има към 2500 донора. Всеки от тях може да избави живот някъде по света.

В Националната тъканна банка се пазят стволови кафези от пъпна шнур, дарени от родителите.

Покрай свадите с банкрута на „ Крио сейв”, който принуди хиляди български фамилии да търсят дадените за предпазване стволови кафези от бебетата си из цяла Европа, та чак до Дубай, се чуха отзиви, че публичната криобанка в софийската Александровска болница не била задоволително известна.

Родителите, които решат да дарят генетичен материал от пъпна шнур на публичната банка, не заплащат нищо за съхранението, за разлика от условията на частните, където таксата е сред 4000 и 6500 лв..

Пробите обаче не са благосъстоятелност на фамилиите. Те са разполагаем да бъдат предоставени за алогенна трансплантация на подобаващия пациент на всички места по света. Включително и на донорите, в случай че те имат потребност.

Има и изключение – по искане на лекар-хематолог, банката съхранява самостоятелни проби от пъпна шнур за фамилии с болно дете, което би могло да се излекува със стволовите кафези на своите брат или сестра.

Само тук се прави тест за съгласуемост и цялата услуга е изцяло безвъзмездна, изясни проф. Анастасия Михайлова, отговарящ за Националната обществена донорна банка за стволови кафези от пъпна шнур, която работи от 2010 година.

Ако родилка желае да подари кафези, то тя би трябвало да съобщи това в Националната банка за стволови кафези и в АГ клиниката, където се прави раждането. Там се прави процедурата, като наборите за вземането на материала се дават от Националната банка, а пробите след това се транспортират в специфични чанти по пощальон.

До 48 часа се прави обработката на кръвта от пъпна шнур със сепарираща машина, която отделя стволовите кафези от еритроцитната маса и плазмата.

Годните проби се замразяват, само че стоят под карантина минимум две седмици. След приемане на резултатите от спомагателните микробиологични и вирусологични проучвания, които да демонстрират, че всичко е наред, се прави генетично HLA типизиране, необходимo за установяване на тъканна съгласуемост.

Данните за единиците кръв от пъпна шнур се включват в интернационалния указател. Там има данни за към 800 000 единици единствено от пъпна шнур, които се съхраняват в 54 обществени банки от 35 страни.

Освен кафези от пъпната шнур, за алогенна трансплантация се употребява костен мозък от здрави хора, както и периферни стволови кафези. Те могат да се вземат във всеки един миг от живота на човек.

Желаещите да станат донори у нас се включват в българския указател. Изискването е да са сред 18 и 50 година и да нямат хронични болести. На тези хора се вършат НLА проби за тъканна съгласуемост и проучване за CΠИH, cифилиc, xeпaтити и дpyги бaĸтepиaлни и виpycни инфeĸции. Въвеждат се анонимно в международния указател, в който са записани над 36 милиона донора.

Когато се появи потребност от трансплантация, лечебните заведения търсят най-подходящия донор. Преценява се кой от трите типа кафези да се употребява.

Колко дълъг е животът на замразените стволови кафези от пъпна шнур? Никой не знае това, споделя проф. Михайлова. При потребност от трансплантация се правят спомагателни проучвания, и според от тях трансплантолозите могат да предпочетат по-скорошно замразени кафези, с цел да е тя по-ефективна, изяснява специалистът.

Cлeд paзмpaзявaнe няĸoи ĸлeтĸи щe ca yмpeли. Освен това материалът от една пъпнa вpъв постоянно нe доcтигa зa тpaнcплaнтaциятa нa един възpacтeн чoвeĸ, по тази причина се постанова да се изпoлзвaт ĸлeтĸитe oт два дoнopa.

Ствoлoвите ĸлeтĸи лeĸyвaт ycпeшнo над 80 заболявания - няĸoи видoвe paĸ или доброкачествени болести нa ĸpъвтa, тумори, наследствени имунодефицитни и метаболитни заболявания. Тези кафези ca yнивepcaлни. Слeд пpeливaнeтo им мoгaт дa ce пpeвъpнaт в ĸpъвни, нepвни и мycĸyлни и тaĸa дa cпacят xopa oт нaй-тeжĸите зaбoлявaния.

Но сега лечебните благоприятни условия на стволовите кафези в регенеративната медицина са в развой на клинични изследвания.

По 100 души на година у нас чуват тежката диагноза, че са развили рак или друго подло заболяване, а спасението е в трансплантация на стволови кафези. Шанс да ги получат обаче имат едвам половината от пациентите.

„ Когато имаме акция за набиране на донори за даден пациент, която минава през сътрудниците му или обществените мрежи, тогава доста младежи се отзовават. И те освен се записват да дарят за съответния пациент, само че и дават желанието си да станат донори в регистъра.

Всеки млад и здрав човек може да стане донор. А това ще даде късмет на повече пациенти да намерят донор от българската популация. Досега такива донори се намират от регистрите на Италия, Германия, Израел, Кипър, защото генофондът на българите е по-близък до тези страни от региона”, изяснява проф. Наумова.

Тя поучава всички майки да подаряват кръвта от пъпна шнур в публичната банка, тъй като могат да оказват помощ на хиляди пациенти.

Екипът на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови кафези благодари на родителите, дарили кръвта от пъпна шнур на тяхното бебе. Давайки живот, те могат да спасят живот.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР