Ангела Меркел ще посети днес мемориала Аушвиц-Биркенау край полския град

...
Ангела Меркел ще посети днес мемориала Аушвиц-Биркенау край полския град
Коментари Харесай

Меркел ще посети днес за пръв път Освиенцим като канцлер

Ангела Меркел ще посети през днешния ден мемориала Аушвиц-Биркенау край полския град Освиенцим, което тя прави за пръв път, откакто стана канцлер на Германия преди 14 години. Тя ще разгласи и подаяние от 60 милиона евро за запазване останките от най-големия лагер на гибелта, който нацистите са основали, заяви локалният музей.

Канцлерът не е избягвала да признава отговорността на Германия за жестокостите по време на Втората международна война, посещавала е други места на концлагери и се е срещала с оживели от Аушвиц. Днес тя ще затвърди традицията канцлерът да посещава Освиенцим към края на мандата си.

Средствата ще стигнат за повече от десетилетие, защото годишните разноски на комплекса са в границите на 4-5 млн. евро. Половината от 60-те милиона евро идват от федералното държавно управление в Берлин, а останалата е събрана от държавните управления на обособените немски провинции.

" Аушвиц е музей, само че също по този начин и най- огромното гробище в света. Паметта е ключът към създаване на нашето настояще и бъдеще ", споделя шефът Пьотр Чивински пред " Ройтерс ". Тук са избити над 1 млн. души, а през войната нацистите унищожават повече от 3 млн. от общо 3.2 млн. полски евреи.

С дарението за основаната преди 10 години фондация ще се запазят здания, които са били замислени като краткотрайни - 30 бараки в Биркенау, както и остарялата кухня и пералня. Идеята беше фондацията да се устоя с доходи от издадени от нея облигации, само че те се оказаха по-ниски от предстоящото частично поради финансовата рецесия от 2008-2009 година Преди това Съединени американски щати и Полша бяха най-големите донори, а в този момент Чивински приканва страни да оказват помощ с дарения. Засега само Германия се е отзовала.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР