Ангел Кодинов спечели сребърен медал на 500 м едноместно кану

...
Ангел Кодинов спечели сребърен медал на 500 м едноместно кану
Коментари Харесай

Кодинов със сребро на 500 м кану в Сегед

Ангел Кодинов завоюва сребърен орден на 500 м едноместно кану от Световното състезание в Сегед, Унгария.
21-годишният ни гений направи впечатляващо съревнование и водеше с задатък съвсем до края, само че отстъпи купата във финалния спринт на германеца Себастиан Брендел, повторен олимпийски първенец на 1000 м от Лондон 2012 и Рио 2016. Бронза заслужи молдовецът Олег Тарновски.
Пловдивчанинът влезе със седмо време във финала и не бе измежду любимците за орден, само че в последна сметка остана на по-малко от секунда от купата.
Това е най-големият триумф в кариерата на Кодинов, който има бронзови медали от юношески шампионати, а преди 3 години бе най-младият олимпиец в българската делегация в Рио де Жанейро.
Медалът му е първи за българския кану-каяк след третата международна купа на Станилия Стаменова на 200 м от Милано 2015.
" Сребърният орден от международно състезание е огромно достижение за Ангел. Той направи съвършена гонка. Млад е, само че демонстрира огромния си гений от години, прави и неточности - пуска противниците на старта. Сега организира професионална гонка на край на международно за мъже. Дори водеше на Брендел до 150 м преди финала. По-важното е, че и във финалните метри се бори до дъно и заслужи медала. Дори съперниците му бяха сюрпризирани какъв брой мощно съревнование направи, доста по-силно от сериите. Категорично си заслужи огромния триумф ", разяснява президентът на Българската федерация по кану-каяк Николай Бухалов, единственият българин - двоен олимпийски първенец от една олимпиада (на 500 и 1000 м кану от Барселона 1992). Той разкри, че Кодинов е бил отпаднал в полуфинала на олимпийската отдалеченост 1000 м, който бил скоро след гребането на 500 м, в което е хвърлил всичките си сили за медала. Бухалов се надява съгражданинът му да се пребори за олимпийска квота следващата година. " И за Игрите в Рио той съумя от втората подготовка. В Сегед някои от огромните имена избраха да икономисват сили на 500 м. В последна сметка най-важното е, че България има международен вицешампион. Да спечелиш орден на международно състезание е нещо огромно ", приключи пловдивската легенда.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР