Ангел Христов, един от т.нар. “братя Галеви, се завърна в

...
Ангел Христов, един от т.нар. “братя Галеви, се завърна в
Коментари Харесай

Мафиотизирана България: мистериозното завръщане на Галев

Ангел Христов, един от така наречен “братя Галеви ”, се завърна в България по същия тайнствен метод, по който изчезна преди 11 години. С тази разлика, че тогава се изпари, с цел да избяга от правораздаването дружно със съдружника си Пламен Галев, а в този момент се оказа в родината си, но… мъртъв.

И през май 2012 година, и в този момент Министерство на вътрешните работи нямаше данни някогашните барети “Галеви ” нито да са излизали, нито да са влизали в страната. Двамата избягаха незабавно откакто Върховният касационен съд им наложи дефинитивни присъди от по 5 години затвор за присъединяване в проведена незаконна група за изнудване, рекет и побои.

И всичко е готово за Шенген…

Иначе и тогава, и в този момент властта, все едно коя, твърди, че България е изпълнила критериите за присъединение към Шенген - и даже, че границите на Европейски Съюз били охранявани по-добре, в сравнение с от други страни-членки, само Нидерландия и нейното противоречие пречели.

В края на м.г. министър председателят на Нидерландия Марк Рюте сложи две условия на София, в случай че желае през октомври да ѝ бъде отворена вратата за Шенген - привършване на механизма за мониторинг на Шенгенската осведомителна система и нова оценка по Механизма за съдействие и инспекция, които могат да се създадат “до лятото ”. Първото изискване значи, че България би трябвало да потвърди, че няма да има приключване на сензитивна и поверителна информация от базата данни на системата.

За българските условия, в които разследвани и наказани получават информация в задатък за идните си арести, а повсеместната корупция разрешава на търсени лица като Галеви да пресичат границата гладко, това напълно няма да е елементарно. Готовността за Шенген е всекидневно опровергавана - като се почне от потоците мигранти, гладко влизащи в България, до случаите с изключително значими бегълци от правораздаването. Над всичко това обаче е “приватизирането ” на вратата на Европейски Съюз към Изтока - Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ”, също от избегнали правораздаването, забъркани в наркобизнес и контрабанда.

Причината е известна и тя не е просто корупцията - корупция има на всички места по света, а мафиотизираната страна, заварката от политици, магистрати и проведена престъпност, чието разрязване разклаща властта. Трафикантите заплащат освен с цел да преминат групите с мигранти, само че и за “чадър ” над охраняващите канала. Завръщането на единия - или на двамата Галеви, “прескочили ” някак граничния надзор, компрометира уверенията, давани от президента Румен Радев, какъв брой подготвена е България за Шенген.

Смъртта на Ангел Христов разкри и обстоятелството, че имението в Ресилово, ситуирано на повърхност от 10 663 декара, не е иззето. На тази територия се намира затрупан плувен басейн, фитнес, кафе-бар, билярдна зала, огромна жилищна постройка, помещение за обслужващия личен състав и помощна постройка с няколко пространства - за казан, елемент, за нафта, друга жилищна постройка и затрупан паркинг, опасано с солидна ограда. През цялото това време в имението живее брачната половинка на Асен Христов - Радмила Дюлгерова, която работи като треньор по художествена гимнастика в собствен клуб, и двете му деца. Няма публична информация за произхода на средствата, с които е бил поддържан този комплекс.

Смъртта го съобщи

Случилото се с Асен Христов навежда на обосновани догатки, че той и Галев са влизали и напускали България гладко през тези 11 години, в които бяха търсени с алена бюлетина на Интерпол, чиято отминалост изтича следващата година. Появяваха се непотвърдени информации, че са били видяни тук и там в страната. Ако инфарктът - първичната хипотетична версия за гибелта, не беше умъртвил Христов, нямаше и да се разбере, че е тук. Решението за заравяне най-вероятно е взето от съображения за наследството му.

Министерство на вътрешните работи проверява и версията, че може да е вкаран на територията на България и като мъртвец. Ако се удостовери, значи, че е употребен канал през границата, който, като всеки канал, е покровителстван от хора в службите и в Министерство на вътрешните работи.

ДНК-тест е удостоверил самоличността на Ангел Христов, само че към смъртния му акт, публикуван в 8 часа сутринта на Черешова задушница - 3 юни, има незнайни. Разследването е отсрочило квалифицираното опело и заравяне. А тялото на Христов е закарано в София, с цел да му бъде направена аутопсия. “За мен е необичайно, че нито при приемане на известието за гибелта, нито при издаването на смъртния акт, някой е уведомил полицията ”, съобщи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

От община Дупница не разясняват за какво дежурната служителка от ГРАО, съставила акта, не го е направила. Законът изисква длъжностното лице по гражданско положение да изпрати документа за идентичност на умрелия в най-близкото районно ръководство на Министерство на вътрешните работи. Смъртният акт би трябвало да се сформира до 48 часа от настъпването на гибелта и за него се изискват три документа - известие за гибел, издадено от умело здравно лице, документ за идентичност на умрялото лице и документ за идентичност на този, който го афишира. Не е известно кой е лекарят, установил гибелта на Ангел Христов. Полицията търси дали и кой е оказал помощ на Христов да се укрие в дома си и какъв брой време е траяло това.

Изглежда, че в Дупница, прочут преди време като Галевград, страхът от Галеви е още мощен.

Историята на Галевите

Ангел Христов и Пламен Галев стават известни като част от така наречен “банда на офицерите “. Възходът им потегля от профилирания отряд за битка с тероризма, следва Службата за битка с проведената престъпност, с цел да преминат след това от другата страна. Не са първите антимафиоти, станали мафиоти.

Ако бяха останали в България, от дълго време да са излезли от пандиза. Двамата трябваше да бъдат настанени в началото в Бобов дол - за акомодация, а по-късно да бъдат преместени в затворническото общежитие в Самораново, което е напълно покрай дома им. “Имаше един подобен, който изтърпяваше наказване в заведение открит вид - Митьо Очите. Той прекара цялото си време по питейни заведения. Не мога да си показва, че в друга страна ще се съгласят да изтърпяваш наказването в дома си ”, съобщи през 2012 година тогавашният началник на митниците и някогашен шеф на ГДБОП Ваньо Танов, към този момент мъртвец. Още тогава той позволи подмолни сделки и пазарлъци къде да изтърпят присъдите.

В изгубването на братя Галеви има нещо гнило, беше споделил Танов. В завръщането им след 11 години също.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР