Ангел Георгиев Чаушев (Въльо) е участник в комунистическото съпротивително движение

...
Ангел Георгиев Чаушев (Въльо) е участник в комунистическото съпротивително движение
Коментари Харесай

Убити са Ангел и Илия Чаушеви

Ангел Георгиев Чаушев (Въльо) е участник в комунистическото съпротивително придвижване по време на Втората международна война. Партизанин от чета " Стефан Божков " на Родопски партизански отряд " Антон Иванов " ".
Ангел Чаушев е роден на 28 август 1903 година в с. Батак. Завършва прогимназиално обучение. Притежава една от най-богатите библиотеки в Батак, учи есперанто и е в преписка с есперантисти от доста страни, което му дава опция да обогати своите познания и показа за света. Пише стихове.
По негова самодейност през 1928 година се основава организация на Българска работническа партия (к) в Батак. Избран е за неин секретар. За образуване и присъединяване в манифестации и събрания, за присъединяване в активността на кооперативните и други организации и за разпространяване на концепциите на социализма е неведнъж задържан.
Участва в комунистическото съпротивително придвижване по време на Втората международна война. На 2 септември 1941 година след случай с служител на реда във връзка освобождението от полицейски ескорт на Тодор Коларов, минава със своите приятели в конспиративност. Участва в основаването на първата в Родопите партизанска чета. Приема партизанско име Въльо. Партизанин от чета „ Стефан Божков “ на Родопски партизански отряд " Антон Иванов ". Близо три години взе участие във въоръжената битка.
Загива на 10 март 1944 година в стълкновение край гр. Брацигово дружно с брат си Илия Чаушев.
Илия Чаушев е роден на 2 март 1914 година е роден в с.Батак. Работи като горски служащ и водач. Заедно с брат си Ангел възприема социалистическите хрумвания. Член е на РМС и на Българска работническа партия и взе участие във всички техни прояви в Батак през тридесетте години на XX век.
Участва в комунистическото партизанско придвижване по време на Втората международна война. На 2 септември 1941 година с другарите си, взели участие в освобождението на Тодор Коларов, минава в конспиративност и е партизанин. Приема партизанско име Борьо. Той е един от най-смелите партизани и взема присъединяване в десетки сражения с полицията и бойците от така наречен ловни дружини. Командир на партизанската чета " Стефан Божков " от Родопски партизански отряд " Антон Иванов " (1942-1943).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР