Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО, в интервю за

...
Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО, в интервю за
Коментари Харесай

Джамбазки: Ако Петков се беше явил на изпит за фашизма, нямаше да мине и VII клас. Безобразие!

Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация, в изявление за обзора на деня на Радио „ Фокус” „ Това е България”

Водещ: Ако новината от срещата Петков-Ковачевски в Скопие е, че Северна Македония няма териториални искания към нас поради изпратената тутакси вербална нота към Организация на обединените нации, то и публицистите би трябвало да си върнем дипломите, тъй като това за нас е вест от близо 2 години насам. В противоположен случай излиза, че оттова са имали от самото начало скрити замисли точно за териториални искания до момента в който са ни уверявали в противоположното. Парливите тематики, по които чакахме информация, потънаха в белетристичните монолози на двамата министър председатели. Не се чу нищо съответно и значително за историята, смяната на образователните стратегии и преустановяването на езика на омразата бяха отметнати с нищо неозначаващи приказки, отбраната на правата на македонските българи бяха оставени за някакви нормативни документи, неразбираемо и неконкретизирано какви, а не за Конституцията, реабилитацията на жертвите от комунизма, реприсирани поради българското съзнание и премахването на табели, съдържащи определяния, като „ окупатори “, „ българи “, „ фашисти “, това пък въобще се избягваше, тъй като явно не беше в изискания бонтон на срещата. Вместо това чухме от премиера Петков, че би трябвало да приказваме за фашистки режим, а не за български фашистки режим. И тъй наречените все в тоя дух особени послания.

На техния декор изниква въпросът: с каква кошница си потегли от Скопие министър председателят Кирил Петков?

Наш посетител е евродепутатът и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. Г-н Джамбазки, какви усещания остави за вас визитата на премиера Кирил Петков и диалозите му в Скопие?

Ангел Джамбазки: Ще бъда пределно прям с вас. Това посещаване и срещите му бяха неорганизирани, безредни, без причина, без посока и без някакъв необикновен смисъл. Нашият министър-председател там се държеше като човек, който не знае къде е и за какво е там. Вие сте изцяло права – новината, която те се пробваха да извадят за това, че Северна Македония била извадила желанието си да има лични искания към България е тъкмо толкоз нелепа, че безусловно е несвоевременно да се разяснява. 2020 година Зоран Заев изрази, че няма териториални искания към България, не че в случай че беше декларирал, че има, щеше някой да му обърне внимание или щеше някой да му ги почете.
2020 година държавното управление на Заев, който е предходник на държавното управление на Ковачевски, сподели, че РСМ няма искания към България. Каква е повода нашият министър-председател да отива 2 години по-късно и да открива, че няма искания?
Това е неуместно, това е някаква мимикрия, това е някаква цялостна нелепост. Посещението на нашия министър-председател в Скопие в този миг беше неумело, несвоевременно, импровизирано, въобще няма да разисквам и разясня външния му тип, държанието му, нещата, които говореше. Но ще ми позволите да лишава малко от скъпото време, апропо, на вашите слушатели, с цел да ви прочета нещо. А ние си направихме труда да свалим на текст отговора на въпроса на български публицист, който го пита дали е сложил пред другата страна да извърши изискванията от рамковата позиция от 2013 година, като да вземем за пример дейности по реабилитацията на жертвите на комунистическия режим, които са били преследвани поради българското си съзнание и унищожаване на надписи и табели, свързани с „ българския фашистки окупатор “, който вие цитирахте.

Сега ще ви прочета отговора на министър-председателя Кирил Петков. Ще го чета постепенно, уповавам се вашите слушатели и след това читатели да го прочетат деликатно и да се замислят какво е споделил този човек. Той споделя следното нещо:

„ Благодаря за въпроса. Както и аз показах това мнение от парламентарната естрада, по този начин и през днешния ден обсъдихме всички тези въпроси по съществуващата позиция. Ние препотвърдихме тази позиция, само че с надграждащия миг, който фокусирахме, и двамата осъзнахме, че тези характерни въпроси, които да, би трябвало да бъдат решени и да, ще ги работим интензивно като част от общата работа, ще бъдат в друго измерение, когато бъдат сложени и в подтекста на всички други съответни групи. Така че отговорът е да, на вашия въпрос. Но фокусът дотук би трябвало да бъде за какво е толкоз значимо нашите две страни да имат това добросъседство, а освен да фокусираме върху проблемите, които са там, и би трябвало да бъдат решени. Но това е напълно друг метод. Благодаря ви. “

Това е прецизен откъс на това, което е споделил българският министър-председател Кирил Петков. Не знам, има ли потребност това да се разисква, да го разясняваме ли, по какъв начин да го разясняваме?

Водещ: То с безсмислието си приказва единствено за себе си. Ако различен български министър председател беше наговорил такива неща в Скопие, какво щеше да му се случи?

Ангел Джамбазки: Щеше да попадне под огъня на тези, които настояват, че са ваши сътрудници, само че множеството от тях не са, тези така наречен медии от ляво-либералната част, които множеството са в действителност пропагандни трибуни на една антибългарска акция във връзка с Македония, те щяха да разчепкат такова изказване буквално, изречение по изречение, да го осмиват, да го окарикатуряват. Сега обаче няма такова нещо. Сега се мълчи, и дори забележете, доста смешно е нещо друго, едно от огромните „ достижения “ на днешното посещаване на министър-председателя, е неговото желание да открива самолетна линия сред София и Скопие.

Водещ: За българска държавна сметка.

Ангел Джамбазки: Точно по този начин. Само че Европейският парламент и Съюз доста натискат за така наречен „ Зелена договорка “ – всички вие го знаете, и вашите читатели, и вашите слушатели. Основният детайл от тази Зелена договорка, която е доста хвалена от министър-председателя Петков, е да се закрият и да се преустановят полетите на близко разстояние под 200 км, тъй като били доста нездравословни за природата. Обаче аз не виждам през днешния ден никой от тези апологети, бранители на Зелената договорка да се възмути, че министър-председателят ще открива и финансира с нашите пари, от нашите налози, явно ненужна самолетна линия, тъй като в случай че тя беше нужна, към този момент щеше да я има, в случай че имаше бизнес, в случай че имаше някой да лети, бизнесът щеше да я отвори. А тези хора през днешния ден споделят: „ Дайте да отворим линия “ – за какво? За да ни замажат очите и да кажат, че нещо ново са свършили – нищо не са свършили. Аз ви поканвам, аз персонално за вас и екипа, аз ще купя билети, когато тръгне тази линия, не на първия полет, тъй като на първия полет ще е цялостно с такива мераклии, които да се повозят по всички страни за проява, само че ви предлагам, персонално ви поканвам и вашия екип, ще купя билети, това заричане го споделям в ефира, тъй че може да се запише, да речем на 10-ия, 15-ия, 20-ия ден от тази линия, да създадем едно странствуване с вас до Скопие и назад, и да забележим какви хора ще бъдат в този аероплан, какви са, що са.

Водещ: И какъв брой ще бъдат.

Ангел Джамбазки: Колко ще бъдат, за какво отиват, само че ще го създадем примерно един месец по-късно, не първоначално. В началото ще има някакви там служебни лица, несъмнено ще ги командироват да пътуват нагоре-надолу като мухи без глави единствено и единствено нещо да има в самолета. Но хайде, да мине месец-два и ви предлагам да се разходим.

Водещ: Приемам поканата.

Ангел Джамбазки: Особено с вас в Скопие постоянно ще намерим какво да създадем. Не знам дали различен ваш сътрудник може да разбере смисъла да върви до Скопие, само че вие ще го разберете.

Водещ: Вече съм била там и знам, какво би трябвало да търсим.

Ангел Джамбазки: Освен това, събирате ваш екип, който вие прецените, моя е организацията да закупим билети за отиване и връщане, и отиваме примерно един месец по-късно да забележим какъв брой е сполучлива тази линия. Нали разбирате, какво ще забележим? Ние ще бъдем сами в самолета. Няма значение, ще отидем. Защо го споделям това нещо? Защото това е следващо замитане, замазване на очи и двуличие, необикновено двуличие. Невероятно.

Водещ: Има нещо друго, господин Джамбазки, което се крие зад цялата тази театрална пушилка. Бе обявено на срещата на външните министри на двете страни в Скопие, че ще има взаимно съвещание на двете държавни управления на 25-ти, т.е., след седмица. Бе обявено също по този начин, че в най-скоро време, отново до дни, ще проработи историческата комисия. И оттук насетне ще се почнат да се одобряват групи, те ще работят. Въпросът е, че зад тази пушилка от срещи, от някакви заседания…

Ангел Джамбазки: Празни приказки.

Водещ: … и празни приказки, не се ли крие задачата, след няколко месеца да се направи равносметката какъв брой добре всичко върви, по какъв начин всичко се оправя, ами дайте да дадем път на Северна Македония, пък другото ще го оправим по-нататък в хода на договарянията за еврочленството.

Ангел Джамбазки: Абсолютно правилно, безусловно правилно. Всъщност задачата на цялата тази пушилка и на цялото това Потьомкиново село, уповавам се, слушателите схващат, какво значи Потьомкиново село.

Водещ: Зрителна машинация с пропагандна цел. Фалшив декор-имитация на нещо, другояче не съществуващо.

Ангел Джамбазки: Изцяло Потьомкиново село. Надявам се и вашите читатели и слушатели да се сетят каква е препратката. Всъщност зад тази подправена фасада се крие желанието да се извърши задължението, което външни фактори оказват върху България, натиска, който се оказва, а пък там правата на някакви българи, пък тази история – това към този момент са отживелици, те не се интересуват от тези неща. Те желаят да надграждат. Нали разбирате за каква перверзия става дума? Буквално перверзия. Няколко пъти министър-председателят декларира, без да се срами, че с новия си метод той бил понижил тежестта на противоречивите въпроси. Ама ние не спорим за чушки и домати, ние настояваме за отбрана на правата на хора, на жители, на цивилен права. Нали тези, които го докараха в България от нищото да го създадат министър-председател, главната им задача е да пазят гражданските и политическите права, човешките права.

Човешките права на българите в Македония са нарушени фрапантно. А този човечец ни споделя, че това няма значение. Той там ще се споразумее да прави някакъв бизнес. Добре де, аз ще ги запитвам на следващия ден тия моите сътрудници тук в Брюксел – когато става дума за нарушаването на човешките права на българите в Македония, може да ги продаваме за бизнес, обаче когато някой бил нарушил човешките права в Тамбукту, Европейският парламент би трябвало да откача и да гласоподава резолюции в отбрана. Но когато става дума за българи в Македония, е ням и кьорав. Не разбирам подобен метод, той е двуличен, лицемерен, погрешен и не може в никакъв случай да докара до добър резултат този метод.

Водещ: И тъй като вие ни изненадахте с откъс, и аз ще се опитам да извадя едно изречение от многочислените монолози на нашия министър председател в Скопие. Как ви звучи: „ Историческите комисии няма да се връщат в предишното, а ще работят с взор в бъдещето. “

Ангел Джамбазки: А, е по какъв начин ще стане това?!

Водещ: Ами и аз запитвам.

Ангел Джамбазки: Как ще стане това?!

Водещ: Може би въпросът е към Кирил Петков, министър председател на България.

Ангел Джамбазки: Той сподели едни забавни неща, аз не желая да ги изтъквам тук неговите разсъждения във връзка с това що е то фашизъм, къде е имало фашизъм. Сега примерно, в случай че човек с тази подготовка се беше явил на тези проби за външно оценяване, които са към VII клас, IV клас и така нататък, щеше да загуби оценяването и нямаше да бъде позволен нагоре. Разсъжденията му за фашизма също са доста забавни от позиция на хумора, сатирата и забавата, само че демонстрират надълбоко непознаване на понятията и едно фриволно, едно безконтролно боравене с исторически обстоятелства и избрания. Това ме навежда на мисълта, че този човек и неговото държавно управление са извънредно неподготвени по тази тематика. Това, което ме тревожи, е, че не откриха време, откакто бяха решили да се появят в Скопие – незнайно за какво, тъй като няма причина те да вървят в Скопие… Аз не мисля, че България кандидатства за нещо в Скопие, мисля, че Скопие кандидатства за нещо. Тези хора даже не си направиха труда да се приготвят по този въпрос, да бъдат най-малко малко готови. Това ми подсказва, че тези хора са пристигнали тук краткотрайно, за малко, да изпълнят някакви задания, след което да се отдадат на ла долче вита някъде другаде по света. Но, както е споделил мъдрият български народ от Македония, разум ги лаже, че по този начин ще стане.

Водещ: Въпросът е до каква степен ще се стигне с тази неопитност, господин Джамбазки, до каква степен. За да каже нашият министър председател, че България първа е признала Република Северна Македония ли?

Ангел Джамбазки: Да, да, тъкмо, че е признала Република Северна Македония.

Водещ: Много бисери могат да се извадят от това посещаване. Ако беше различен министър председател, до момента медиите щяха да гърмят.

Ангел Джамбазки: Да, да, тъкмо по този начин е. Само че те в този момент са натиснати да не разясняват въобще, да не разясняват всички тези празни приказки.

Водещ: Които са нелепи приказки. Съжалявам за премиера, доста ми е приветлив – апелирам ви, господин министър председател, почнете да четете!

Ангел Джамбазки: Късно е, да ви кажа. Ако човек на тези години ще почва – той май е мой набор, в случай че в този момент ще стартира да чете, общо взето тая работа е малко изгубена, тъй като ще му трябват някъде към 30-40 години, с цел да понабере някаква рационална информация. Но държанието им в действителност е безобразно. А държанието на тези, които претендират да са ваши сътрудници, а в действителност са пропагандни трибуни, е меко казано подмолно и лицемерно. То в действителност няма някаква изненада. Тези хора в никакъв случай не са били медии в същинския смисъл на думата, те постоянно са гледали да обслужат интереса, който сега диктува разпоредбите. Този интерес сега е ползата, който конфигурира това държавно управление на власт. И дори наглостта им стига до там, че въобще не ги интересува, въобще не ги тревожи фактът, че изпращат този човек без никаква подготовка, без никакво познание, без никаква концепция в една прилежаща страна да приказва такива безобразни нелепости, в случай че тази страна е базово доста значима за България.

Той не е отишъл в Монако, не е отишъл някъде другаде да приказва нелепости, той е отишъл в Македония – толкоз значима за България. Никой не си е направил труда да му каже да прочете две страници по тематиките, които са значими сега. Това просто ни демонстрира, че хората, които са го поставили там, общо взето не си дават доста, доста старания и не ги интересува, какво мислим ние. Това просто би трябвало да ни демонстрира, че нещата не са доста приятни и еднопосочни и че ще свършат по доста противен метод.

Водещ: Как ще свършат? Какво развиване ще бележи оттук насетне? Освен, несъмнено, театралният театър на многочислените срещи.

Ангел Джамбазки: Това са цялостни нелепости, разбирате го и вие, разбирам го и аз. Тези срещи там имат единствено за цел да замажат очите на хората и нищо да не се случи.

Водещ: Между другото, в Скопие министър председателят Петков заяви, че ще бъде изменен съставът от българска страна на историческата комисия.

Ангел Джамбазки: Няма по какъв начин да бъде изменен съставът от българска страна по решение на скопския министър-председател. Ако това го е изтървал да го каже нашият министър-председател, това ще му коства доста, тъй като няма по какъв начин да допуснем да постави някакви неграмотници и откровени безумци в историческата комисия.

Водещ: Това го е изтървал, да.

Ангел Джамбазки: Може би го е изтървал. Само че тази комисия, както вие добре помните, не беше даже назначена по политически принцип. Ние не сме си разрешавали да предлагаме някой, който да бъде там от наша страна. Там са хора, които са потвърдени и даже са общо взето равноотдалечени от политиката. Просто обаче схващат история и знаят история. Това е още един пестник върху министър-председателя и демонстрира, че тези хора са извънредно ненормално неподготвени по тази тематика. Но ние сме подготвени за подобен конфликт, няма проблем.

Водещ: Какъв отпор ще дадете от Вътрешна македонска революционна организация?

Ангел Джамбазки: Този, който ще смъкна това държавно управление. Няма по какъв начин ние да оставим изменничество по тази тематика. По доста други тематики можем да проявим кооперативност, можем да си помислим, че да речем не сме прави, само че по тематиката „ Македония “ в случай че това държавно управление съобщи българския интерес, то ще бъде свалено от нас. Както желаят да го схващат. И няма да ни изясняват след това, че не било нещо любовно или че митингите не били мирни и там не сме си играли нещо на митинги. Няма да бъде по този начин.

Цоня Събчева

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР