Ангел Червенков е бивш футболист на ЦСКА, с който става

...
Ангел Червенков е бивш футболист на ЦСКА, с който става
Коментари Харесай

Ангел Червенков пред Efirbet: Само четирима от този ЦСКА заслужават да носят тази фланелка

Ангел Червенков е някогашен футболист на ЦСКА, с който става първенец и притежател на Купата на България. Като помощник-треньор на „ алените “ повтаря това достижение, а в оня негов интервал на пейката ЦСКА влиза също в групите на УЕФА, в този момент Лига Европа, и печели влиятелни победи над Байер (Леверкузен) и Ливърпул.

Сега в ЦСКА всички си спомнят с трогване за тези приятни мигове на терена, защото сега армейците са надалеч от тима, който би трябвало да бъдат.

Чашата на недоволството на почитателите преля и преди последния домашен дуел с пловдивския Ботев, те обиждаха и ругаеха футболистите на ЦСКА и не желаеха да ги пуснат на стадиона.

Защо се получиха тези батални подиуми и за какво ЦСКА остана без трофей този сезон? На тези и други въпроси Ангел Червенков дава отговор в изявление за .

-Г-н Червенков, по какъв начин приехте това, което направиха почитателите на ЦСКА преди мача с „ канарчетата “?

-Отдавам го на това, че при почитателите на ЦСКА има напрежение, абсолютизъм и условия, тъй като клубът постоянно преследва най-високите достижения. Затова последователите на ЦСКА са взискателни, а критериите им са високи.

-Правилна ли е тази реакция на ентусиастите на ЦСКА, макар разочарованието им?

-Тя се трансформира през годините, само че през сегашния сезон напрежението се повиши, откакто ЦСКА не приключи преди всичко и изгуби със слаба игра финала за Купата. Много почитатели не го одобряват и страдат, не ги задоволява това настояще и страстите, в тази ситуация отрицателни, надвиха.

-Тези, които вилняха извън, не влязоха вътре. Празният стадион ли е отговорът на почитателите за протичащото се в клуба?

-Аз не мога да вляза толкоз надълбоко в елементи. Само разясня това, което виждам, а това е отчаяние. Когато упованията от обичания клуб не се оправдават, това е персонално тяхно решение и всеки би трябвало да си поеме отговорността.

-Отрази ли се случилото се преди срещата с Ботев на футболистите на „ алените “?

-Влиянието на почитателите върху ЦСКА беше, когато играха финала против безконечния противник. Защото тогава почитателите бяха превъзходни и това, което чакаха играчите, го получиха в цялостна степен като поддръжка, хореография и поддръжка до последния миг. Всичко останало е последици от това, което се случи на терена.

-Как видяхте ЦСКА против Ботев (Пловдив)?

-Никак, както през последните дуели от началото на пролетния полусезон. Разочароващи са резултатите и играта на тима, това са обстоятелствата.

-Защо ЦСКА игра внимателно във финала за Купата?

-Аз като човек, който има искания, че познава тактическото отношение, логиката на психиката и мисленето на треньорите, видях, че Пардю се подсигури, с цел да не допусне гол. Такъв беше и първият му дуел, който приключи 0:0. Но не знам дали беше сполучлив разновидността десен бранител, имам предвид Тибо Вион, да бъде употребен като втори нападател, с цел да разрушава играта в средата на терена на съперника, само че не и да гради офанзиви. Това беше от тактическа позиция много необичайно - да излезеш със седем отбранителни футболисти и единствено с трима атакуващи, и да искаш такава тактичност да ти носи триумф. След като против теб е противник, който не те превъзхожда нито като имена, нито като качества, това си беше подсигуряване, това беше една страхлива тактичност.

-В какво друго сбърка Алън Пардю?

-Ние единствено разясняваме, ние приказваме и се кланяме на доста непознати по този начин наречени треньори, които са сякаш доста потвърдени, само че не виждаме, че резултатите им са неудовлетворяващи. Да не приказваме от спортно-техническа позиция, тъй като ЦСКА не сътвори състояние за гол против Левски, не го затрудни по никакъв метод в нито един миг, не насочи и удар във вратата на едно младо момче, което още не се бръсне.

-Смятате ли, че Пардю е точният човек за ментор ЦСКА?

-Това към този момент не е моя работа, аз разясня обстоятелствата, които се виждат и това, което се получава като действителност.

-Коя е главната причина за проваления сезон на армейците?

-Това би трябвало да го кажат управлението и треньорите след един изчерпателен разбор. Но ми прави усещане, че много положителни мачове изигра ЦСКА през есента, бих споделил мощни мачове, както у нас, по този начин и в Европа. На високо равнище, с армейския военен дух, с воля и с цялостно себераздаване на терена и оптимално вложение на самите играчи. При състояние че Стойчо разкри, че не е правил пълноценна подготовка, все пак тимът се доближаваше като игра и резултати до това, което всеки цесекар желае да вижда. Загадка е това, което последва през пролетта, откакто ЦСКА направи доста добра подготовка. Видяхме обаче, че както при започване на пролетта, по този начин и след това и изключително в решителните срещи тимът не се предстви на същото равнище, което се очакваше от него, и тези две точки на първия се усилиха напролет. Като цяло игрово не изглеждаха добре нещата.

-Кой е главният проблем на ЦСКА?

-Той не е един и не са малко. Когато подобен тим като ЦСКА се показва под упованията и не играе добре, когато няма концепция по какъв начин да преодолее съперниците и когато, като се изключи последния мач, е подкрепян от своите почитатели, а нещата не се получават на терена, значи има вътрешни проблеми, които си остават единствено в кухнята. Само може да допускаме и да гадаем.

-Вижда се, че треньорът не е мощната фигура на „ Армията “, откакто за 7 години има 16 такива смени. Това какво би трябвало да приказва за клуб като ЦСКА?

-Всеки треньор, откакто подпише контракт, той приема разпоредбите и условията за работа в клуба, препоръчани от притежателя. Аз съм го правил същото. Дава ти се опция да ръководиш, да работиш, да подготвиш и да мотивираш играчите. Много са факторите, въпросът е да имаш резултати. Когато няма такива, за което треньорът е виновен, тогава треньорът дава доклад пред ръководителя си и той преценя какво да предприеме.

-Има ли решение за преодоляване на напрежението сред почитателите и управлението на ЦСКА?

-Това може да стане единствено с резултати, само че към този момент през идващия сезон. С основаването на този популярен клуб, той е вдигнал високо летвата. Всичките тези хора, ветерани, митове, генерации играчи и футболни деятели са отговаряли на тези критерии. Ще ви дам един образец. На „ Армията “, в случай че до 20-ата минута тимът не води с 2:0 и не играе добър футбол, той стартира да бъде освиркван. Така че нещата са доста простички. Феновете на ЦСКА желаят три простички неща – тимът да играе добре, да побеждава с красива и нападателна игра и да вкарва доста голове. Това е всякога. Но тези неща се разминават с сегашното, което не се харесва на никой, който знае какъв футбол е играел ЦСКА през годините.

-Възможно ли е български треньор да вдигне ЦСКА, или това би трябвало да направи чужденец?

-Оценката за всеки един треньор се прави на база резултати и и игра. Ние виждаме какви са те при сегашния треньор на ЦСКА и какви бяха при Стамен Белчев да вземем за пример. Ако този треньор, който е сега на ЦСКА, беше българин, щяха да го изкарат най-големия негодник. Смея да настоявам, че ние имаме кадърни български експерти и по тази причина не трябва да залитаме по непознати и да ги ангажираме безусловно. Вижте какво се случва в елита сега, нали гледахте оня ден дуела Ботев – Царско село във Враца. Видяхте кои са треньори на двата отбора. Чужденец да няма линценз и да води български клуб, това от какво изгода е за българските треньори? 7-8 такива треньори имаме, които не са лицензирани.

-Колко от актуалните играчи на ЦСКА имат качествата да носят фланелката на този най-титулуван клуб в България?

-Това са не повече от трима-четирима. Точно толкоз биха намерили място в един порядъчен и добър тим на ЦСКА с шампионски темперамент. За останалите се вижда, че армейската фланелка им идва „ тежка “. Но вижте им цените, къде са играли и какво са постигнали, и ще си отговорите на въпроса дали дават отговор на името и традициите на ЦСКА. Да не забравяме тук и ролята на треньора. Той би трябвало да приготвя и да развива даден футболист във всяко едно отношение, с цел да го направи по-добър и да се оправдае неговото привличане.

-Трябва ли да бъде продаден Жорди Кайседо през лятото или е по-правилно да се изчака международното в Катар през декември, когато вероятно може да вдигне цената си?

-Специално Кайседо се продава от една година, само че откакто още е в ЦСКА, по-добре да се изчака Шампионатът на планетата. Дано там блесне с Еквадор и стане по-скъп.

-Какво бихте споделили на почитателите на ЦСКА?

-Нека те да бъдат търпеливи, тъй като, с цел да стане ЦСКА първенец, се изисква класа. Преди години ЦСКА имаше и класа, и играчи с лидерски качества. В момента не е по този начин, само че когато в ЦСКА отново дойдат футболисти, които дават отговор на тези високи условия и е на разположение шампионския темперамент, тогава нещата ще се получат. Да се надяваме, че това скоро ще стане.

-Г-н Червенков, един финален въпрос. През далечната 1985 година, Вие сте главен бранител на ЦСКА, само че за какво пропуснахте оня абсурден край за Купата с Левски, който бе извоюван от „ алените “?

-Мен ме гласяха за титуляр, само че пропуснах мача, тъй като се контузих на последната подготовка. При едно тактическо разиграване, ние, бранителите, трябваше да противодействаме на нападателите, аз направих един шпагат, с цел да спра Стоичков и разтегнах бедрен мускул. Спомням си, че треньорът Манол Манолов, Бог да го елементарни, пристигна в моето бунгало, когато се лекувах и постановявах мястото с лед. Чудехме се с какво да го вържем и какво да създадем, тъй като този мач го чаках дълго, към този момент бе настъпило моето време. Помня, че Манолов ме хвана за гушата и ми сподели: Аз те сготвям толкоз време да играеш като централен бранител, а в този момент ме поставяш в такова състояние. Но няма да те пожертвам, ще си ми необходим по-нататък.

Треньорът даже ме извади от групата, макар че аз толкоз доста желаех да играя. Трябваше да създадем тандем в отбрана с починалия капитан Георги Димитров, само че не ми било писано.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР