Ангел Борисов,политологПолитическото поведение на една формация при гласуванията в пленарната

...
Ангел Борисов,политологПолитическото поведение на една формация при гласуванията в пленарната
Коментари Харесай

Кой е опозиция и кой - в управлението

Ангел Борисов,
политолог

Политическото държание на една групировка при гласуванията в пленарната зала по значими и провокирали мощен публичен интерес законопроекти и оферти дава учредения да се дефинира дали тя е съпротива на ръководещите по един или различен метод, по един или различен въпрос и тематика.

В Седмата сесия на 44-то Народно заседание от 7 май до 31 юли 2019 година можем да откроим няколко основни гласувания, които разкриват кой от коя страна на барикадата е, кой е съпротива и кой поддържа ръководството на държавното управление на Бойко Борисов.

През май това са гласуванията за лични промени в държавното управление и ветото на президента по измененията в Закона за държавната благосъстоятелност. На 15 май след подадена оставка на министъра на земеделието и храните Румен Порожанов Народно събрание с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти ", " Воля " и самостоятелните избра на негово място Десислава Танева. Промяната в държавното управление е осъществена без никакви диспути. Българска социалистическа партия бойкотира работата на Народното събрание и един от основните въпроси за него е по какъв начин да се обезпечи кворумът, с цел да стартира работа. Този въпрос е решен още в самото начало на съвещанието

благодарение на 6-ма депутати от Движение за права и свободи

които се записват, само че гласоподават срещу промяната на Порожанов с Танева.

На 29 май 2019 година Народното събрание единомислещо с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи, " Воля " и самостоятелните депутати преодолява наложеното президентско несъгласие върху измененията в Закона за държавната благосъстоятелност.

През юни, когато към този момент Българска социалистическа партия е в Народното събрание, вниманието на обществото е привлечено от два законопроекта, импортирани от държавното управление. Първият е за изменение на Закона за политическите партии и визира определянето на размера на държавната дотация. До тази законодателна самодейност се стигна след питане на " Шоуто на Слави " до Министерството на финансите, от което стана известно, че партиите получават по 13,23 лева на глас вместо по 11 лева

Вместо да се поеме политическа отговорност от министъра на финансите, който е принципал на бюджета на страната, за отговорни се сочат законодателството и Народното събрание. На 6 юни 2019 година Народното събрание приема единомислещо с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия, НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация, " Воля " промените в Закона за политическите партии. Този избор не трябва да ни изненадва с оглед чувствителността и настройките по тази тематика измежду обществото. Депутатите от " Атака " и Движение за права и свободи не вземат участие в самото гласоподаване. На 14 юни се организира второто гласоподаване на законопроекта, който е подсилен към този момент от " Атака " и Движение за права и свободи.

Вторият законопроект е този за изменение на Закона за държавния бюджет за 2019 година, с който се предлага понижаване на размера на годишната дотация на партиите от 11 лева за автентичен глас на 1 лева Самият законопроект е импортиран с политическа цел, слага под въпрос политическия плурализъм, който е главен парламентарен принцип, тласка партиите да бъдат подвластни от бизнеса и корпоративните ползи. Насочен е против опозицията като опит за заглушаване на нейния глас и обезпечаване на служебна победа на идните локални избори. В демократичните страни промени, свързани с партийното финансиране, не се одобряват преждевременно, не се вършат на инат на опозицията. На 12 юни с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля " е признат на първо гласоподаване, до момента в който Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са срещу. Нещата получават малко по-различен тип по време на второто гласоподаване на 4 юли. Движение за права и свободи трансформира позицията си и дружно с ГЕРБ, " Атака " и " Воля " поддържат предлагането за понижаване на държавната дотация. Промяната в позицията на Движение за права и свободи идва

от сделките с ГЕРБ

за отваряне на вратата за финансиране на политическите партии от страна на юридически лица и еднолични търговци. Българска социалистическа партия дружно с Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ не поддържат предлагането. Промяната в позицията на Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ идва от последствията на законопроекта. Интересното е, че в случай че двете обединения още при първото гласоподаване не бяха подкрепили законопроекта, той нямаше да бъде обект на по-нататъшно разглеждане.

Широкото отваряне на вратата за финансиране на политическите партии от страна на бизнеса, без да има механизми за бистрота и надзор, дава съображение на президента Радев да наложи несъгласие върху тази част от закона. На 24 юли Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, НФСБ, Движение за права и свободи и " Воля " наново одобряват закона, до момента в който Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация не го поддържат, а от " Атака " не вземат участие в гласуването.

На 10 юли с гласовете на всички парламентарни групи без Българска социалистическа партия са признати наново измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Мнозинството не се преценява с претекстовете на президента против наредбите, регламентиращи по-рестриктивен от досегашния режим на " дивото къмпингуване ".

На 16 юли Народното събрание приема на първо гласоподаване препоръчаните от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля " промени на Изборния кодекс, с който се предлага отпадане на машинното гласоподаване за локални и парламентарни избори. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не поддържат предлагането. Народните представители от " Атака " гласоподават срещу като се изключи Явор Нотев, който е един от вносителите на законопроекта. След като по предложение на ГЕРБ остава разновидността да няма машинно гласоподаване единствено за локалните избори, Движение за права и свободи трансформира позицията си и на 24 юли по време на второто гласоподаване дружно с депутатите от ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Воля " поддържа промените в Изборния кодекс. Българска социалистическа партия не трансформира позицията си и гласоподава срещу, до момента в който народните представители от " Атака " отсъстват от залата.

При избора на член на Съвет за електронни медии на 17 юли ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподават за една кандидатура, до момента в който Българска социалистическа партия, Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Воля " - за друга, като депутатите от " Атака " още веднъж се отличават с пасивното си държание.

На 17 юли Народното събрание преглежда промени в Закона за фамилни помощи за деца, импортиран от Корнелия Нинова и народни представители от Българска социалистическа партия, с който се предлага еднократна помощ от 10 минимални работни заплати за второ и трето дете, за родители, осигурявали се най-малко 24 месеца преди раждането на детето, както и за разширение на обсега за еднократна помощ при започване на образователната година за възпитаници от 2-ри до 4-ти клас. Участвалите в гласуването народни представители от Българска социалистическа партия, " Воля " и по един от " Атака " и НФСБ не са задоволителни, с цел да се одобри законопроектът, който не е подсилен от ГЕРБ, Движение за права и свободи, НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация.

На 18 юли се организира гласуването за допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване, който е импортиран също от Корнелия Нинова и народни представители от Българска социалистическа партия. С него се предлага от 1 септември 2019 година да се преизчислят пенсиите за трудово активност, които са отпуснати до 31 декември 2016 година Това предложение е подкрепено от Българска социалистическа партия, " Воля " и трите обединения от обединението " Обединени патриоти ", което още веднъж не е задоволително, с цел да се преодолее

несъгласието на ГЕРБ и Движение за права и свободи

На 19 юли Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация и двамата самостоятелни народни представители ратифицира интернационалния контракт за придобиването на самолетите Ф-16 Блок 70. От своя страна Българска социалистическа партия, НФСБ, " Атака " и " Воля " не поддържат контракта. Президентът връща закона с претекстовете, че по параметрите на контракта не е потърсено и не е реализирано публично единодушие. При повторното гласоподаване на 26 юли разположението на силите се резервира, когато с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация и двамата самостоятелни народни представители е отхвърлено президентското несъгласие.

На 19 юли в Народното събрание се организира първо гласоподаване по импортираните от Вътрешна македонска революционна организация, ГЕРБ и НФСБ промени в Закона за военното разузнаване, с който се планува опция длъжността шеф на " Военна информация " да се заема и от граждански чиновник. Народните представители от ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ, Движение за права и свободи и един от самостоятелните поддържат законопроекта, Българска социалистическа партия е срещу, а " Атака " и " Воля " не вземат участие в гласуването. По-време на второто гласоподаване на 26 юли предлагането граждански чиновник да бъде отпред на военното разузнаване е признато с гласовете на ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и Движение за права и свободи. " Атака " и " Воля " още веднъж не гласоподават. На 5 август президентът Радев връща измененията на закона. Той показва противоречие военното разузнаване да може да се управлява и от граждански чиновник. Развръзката по този случай е ясна.

Тези гласувания демонстрират, че парламентарната структура на властта се държи на ГЕРБ и Движение за права и свободи при гласувания на законопроекти, върнати за ново разискване от президента, закони или избиране на членове на регулаторни органи от квотата на Народното събрание. При разминаване на позицията сред ГЕРБ и Движение за права и свободи на първо гласоподаване се реализира нужният компромис, с цел да се реализира тяхната поддръжка на второ, а отсам и застраховката, че при президентско несъгласие то ще бъде преодоляно.

Движение за права и свободи е доста повече групировка, подкрепяща държавното управление, в сравнение с опозиционна. Въпреки всички нейни възгласи и заявления, че формулата на ръководство е неправилна и в нея нямат място националистите. Тя е по-скоро за приложимост пред техния електорат и на открито пред демократичните им сътрудници. Гласуванията на партиите от дребната коалиция " Обединени патриоти " демонстрират разликите и напрежението в техните редици. По обособени тематики те се държат надали не и опозиционно на личното си ръководство. Това е сложило ръководещите под все по-голяма взаимозависимост от Движение за права и свободи.

С държанието си " Воля " от дълго време е част от формулата на аритметичния общ брой за обезпечаване на парламентарното болшинство.

От извършените гласувания в Седмата сесия е видно, че единствената действително опозиционна групировка е парламентарна група на " Българска социалистическа партия за България ". Не е пресилено да се каже, че левицата предлага и други възможности на водената от държавното управление политика, които ГЕРБ в разнообразни комбинации с останалите обединения не поддържа, изключително с поддръжката на Движение за права и свободи. Връщането на социалистите в Народното събрание докара до разкриването на подправената роля на Движение за права и свободи, както и на " Воля " като опозиционни обединения.

В стартиралата на 4 септември нова сесия на Народното събрание ще продължим да бъдем очевидци на плаващи болшинства, на безпринципни сделки, пазарлъци, промяна на позиции. Стабилността и бъдещето на властта не зависят от резултатите на държавното управление " Борисов 3 ", а от прищевките на Движение за права и свободи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР