Анегрет Крамп-Каренбауер се предаде: в президиума на Християндемократическия съюз (ХДС)

...
Анегрет Крамп-Каренбауер се предаде: в президиума на Християндемократическия съюз (ХДС)
Коментари Харесай

Крамп-Каренбауер няма да е канцлер и председател на ХДС

Анегрет Крамп-Каренбауер се съобщи: в президиума на Християндемократическия съюз (ХДС) тя съобщи отхвърли си да се кандидатира за канцлер на Германия и да бъде ръководител на партията. По предпочитание на Меркел ще остане министър на защитата, написа Spiegel.
Според източници на изданието, Крамп-Каренбауер е декларирала, че не се стреми към канцлерския пост.
По информация на партийни представители, тя ще отстъпи от лидерския пост на ХДС. Поста на канцлера, надлежно кандидатурата за него и управителния пост в партията, вървят ръка за ръка. Тя възнамерявала до лятото да провежда процеса с излъчването на кандидатура за канцлер, след което ще отстъпи председателското място в партията.
Причината за това е изборът на Томас Кемерих от Свободната демократическа партия за министър-председател на Тюрингия. Той беше определен за началник на федералната провинция с гласовете на своята партия, на ХДС и на „ Алтернатива за Германия ”. Обединението на ХДС с десните популисти провокира отвращение в цялата страна и беше изтълкувано от либералите и членовете на ХДС като нарушение на табуто.
Председателката на Християндемократичния съюз е декларирала пред членове, че в ХДС съществуват неразбираеми взаимоотношения на части от съюза с „ Алтернатива за Германия ” и левите партии. Тя се е оповестила изрично срещу сходен вид съдействие.
Реакцията на президиума на партията е била дълготрайно безмълвие. Никой от присъстващите не е коментирал непосредствено въпроса за вероятен правоприемник, заяви DPA.
Министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия и вицепрезидент на ХДС Армин Лашет, който от дълго време е обсъждан като евентуален претендент за канцлер, не е участвал на въпросната среща.
Оттеглянето на Крамп-Каренбауер не е било обсъждано с сътрудниците на ХДС.
Поради тази причина партийното управление беше ненадейно от решението на ръководителя на ХДС да не се кандидатира още веднъж за поста ръководител на партията и да се въздържи от кандидатстване за канцлер. В неделя вечерта Крамп- Каренбауер се е срещнала със своите заместници, само че не е огласила пред тях желанията си. По време на съвещанието на президиума са ѝ били изказани благодарности за свършената работа.
Канцлерът Ангела Меркел е благодарила на ръководителя на ХДС и е поискала Крамп-Каренбауер да остане министър на защитата.
Крамп-Каренбауер наследи Меркел като ръководител на ХДС през декември 2018 година Тогавашният общоприет секретар завоюва против някогашния водач на фракцията на съюза Фридрих Мерц и федералния министър на опазването на здравето Йенс Шпан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР