Анегрет Крамп-Каренбауер (56 г.) е новата председателка на германския Християндемократически

...
Анегрет Крамп-Каренбауер (56 г.) е новата председателка на германския Християндемократически
Коментари Харесай

Анегрет Крамп-Каренбауер – Победата на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер (56 г.) е новата председателка на немския Християндемократически съюз (ХДС). Тя бе определена предишния петък на партиен конгрес, като се наложи против двама свои съперници за поста – Фридрих Мерц (63 г.) и Йенс Шпан (38 г.). Първият е някогашен политик от редиците на ХДС, в този момент съветник на международни финансови групировки.

Бизнес кариерата на Мерц донесе негативи в конкуренцията за заместител на Меркел отпред на ХДС. Човек с публично разгласен годишен приход от 1 млн. евро мъчно би схванал проблемите на необятни пластове от популацията. Шпан пък е министър на опазването на здравето в настоящия кабинет на Меркел. Миналата година той подписа еднополов брак с обичания си мъж Даниел Функе, което консервативните християндемократи не одобряват за обикновено.

И по този начин победителка в конкуренцията за правоприемник на Меркел отпред на ХДС се оказа Анегрет Крамп-Каренбауер. Поради извънредно сложното й за изговаряне име даже за германците, я назовават АКК.

Мнозина заговориха за една “мини-Меркел ”. Изборът на Крамп-Каренбауер за водач на ХДС е последната победа на Ангела Меркел. Самата тя през октомври т. година изненадващо разгласи, че след 18 години на поста няма да се кандидатира за следващ мандат отпред на ХДС с убеждението, че един политик би трябвало да извършва отговорностите си с чест и да се отдръпна с чест. Публична загадка е, че Меркел залагаше на Крамп-Каренбауер да я наследи на партийния пост, само че в никакъв случай не го разгласи. Обратното – видният хриситяндемократ и ръководител на немския парламент (Бундестага) Волфганг Шойбле намерено поддържа кандидатурата на Фридрих Мерц и освен той. Повече изненадващо, в сравнение с предстоящо, победителка на вота се оказа Анегрет Крамп-Каренбауер. Победата е що се касае за нея, толкоз и за Меркел, която преди 9 година съзря в лицето на Мерц опасност за личното си партийно водачество и го принуди да се отдръпна от политиката.
Крамп-Каренбауер, която от години е във властта на родната й федерална провинция Заарланд, през февруари т. година изненадващо се отдръпна от премиерския пост в столицата на Заарланд Заарбрюкен, с цел да стане генерална секретарка на ХДС, за каквато беше определена на ексклузивен конгрес на 26 февруари с внушителните 98,87 на 100. Тогавашният титуляр Петер Таубер се отдръпна заради тежко заболяване. Оттогава малко известната в Германия АКК стартира да печели известност с умерения си звук, прецизен изказ и практичност.

Тя се ражда през 1962 година във Фьолклинген, федерална провинция Заарланд в семейство с 6 деца. Бащата е преподавател, майката – стопанка. От 1986 до 1990 година следва в Трир и Заарбрюкен политически и правни науки. През 1984 година се омъжва за минния инженер Хелмут Каренбауер.

Още като гимназистка през 1981 година Анегрет Крамп встъпва в младежката организация на ХДС. От 1985 до 1988 година е в нейното управление. На 1 март 1998 година става депутатка в Бундестага, само че в края на годината го напуща, с цел да се посвети на политиката в родната си провинция. От 1999 година до февруари т.г. е депутатка в локалния парламент на Заарбрюкен – Ландтага.

Политическата й кариера в Заарланд е забележителна. От 2000 до 2004 година е вътрешна министърка, резервира поста си и през идващия държавен мандат. През 2007 година е отпред на Министерството на образованието и културата. През 2011 година е определена за министър-председателка на Заарланд, оглавява и районната конструкция на ХДС – първата жена на двата поста в провинцията. Запазва ги до февруари т. година, когато се кандидатира за генерална секретарка на ХДС.

Анегрет Крамп-Каренбауер е известна с прагматичния си жанр на ръководство и сдържан диалект. Тя в никакъв случай не изпуска нервите си. Не е попадала на прицела на сериозни изявления. Привърженичка е на управническия жанр на Ангела Меркел, застана и зад миграционната политика на канцлерката. За разлика от нея обаче консервативната католичка АКК се разгласи срещу равнополовите бракове, като предизвести, че както е тръгнало, можело и кръвосмешението да бъде узаконено. Противопостави се и на двойното поданство на живеещите в Германия турци.

Откакто през 1981 година встъпила в редиците на ХДС, в никакъв случай не си е представяла, че този миг ще настъпи. Навремето е била впечатлена от партията на Хелмут Кол, водила непреклонен курс за единението на страната и Европа. Решила е, че това е нейната партия, по този начин е и до момента.

Ангела Меркел разгласи, че е решена да изкара мандата си на канцлерка, само че през 2021 година няма да се кандидатира за 5-ти следващ мандат, нито за народен представител. Крамп-Каренбауер е с огромни шансове да е идната канцлерка. Дали и на този пост ще наследи Меркел, е рано да се каже.

Съпругът Каренбауер: Хелмут отново самичък вкъщи


През 1984 година Анегрет Крамп се омъжва за минния инженер Хелмут Каренбауер, от брака се раждат двама сина и щерка. Докато Анегрет гради политическа кариера, брачният партньор й напуща работа и се грижи за децата.
Хелмут Каренбауер беше на конгреса на ХДС като посетител. След избора на брачната половинка му за партийна лидерка той съобщи пред тв камерите: “Впечатлен съм и съм извънредно благополучен. Толкова доста й го желаех, даже това да значи: “Хелмут отново самичък вкъщи ”. За персоналния живот на новата лидерка на ХДС не се знае съвсем нищо. В обществените медии не споделя и дума за живота си отвън политиката. Единствено в изявление за в. “Ди Велт ” леко открехна вратата: “Увличам се по спорта, танците и музиката. Освен това чета доста. ”

За нея


Предлагам й съдействие


Най-сърдечни благопожелания, АКК! Вие поемате по проправен популярен път. Сега на дневен ред е решаването на проблеми – гарантиране на сигурни пенсии, оценяване труда на хората, подсилване на единството в Европа. Предлагам Ви положително съдействие.

Андреа Налес, лидерка на Германската социалдемократическа партия, съдружен сътрудник на ХДС в държавното управление на Меркел


Задачата е сближение на редиците на ХДС


Задачата в този момент е ХДС да сплоти редиците си. По време на партийния конгрес болшинството се разгласи за друга тактика, само че в последна сметка избра статуквото.

Кристиан Линднер, водач на Свободната демократическа партия


По-добре от Мерц


Все отново е добре, че ХДС не избра крупния финансов съветник Мерц. Но пък Крамп-Каренбауер е за курса “да продължаваме, както е било ”. И под нейно водачество обществен поврат с ХДС не е вероятен.

Сара Вагенкнехт, шефка на парламентарната секта на крайната левица Ди Линке


Няма да поправя бежанската политика на Меркел


Госпожа Крамп-Каренбауер е продължението на Меркел. Тя я поддържа при политиката по отношение на бежанците и в никакъв случай няма да я поправя.

Александър Гауланд, водач на евроскептичната и ксенофобска партия “Алтернатива за Германия ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР