Andre Ballin На годишното събрание на акционерите на руския енергиен

...
Andre Ballin На годишното събрание на акционерите на руския енергиен
Коментари Харесай

Handelsblatt: “Газпром“ измества американския LNG от Европа


Andre Ballin

На годишното заседание на акционерите на съветския енергиен колос „ Газпром “ през тази седмица можеха да се видят доста удовлетворени лица. Причина за това беше нечуваната благотворителност на управлението на концерна при определянето на цената на дивидентите. „ Газпром “ ще заплати на над половин милион акционери по 0,24 евро за акция, което е не по-малко от 27 % от облагата. В бъдеще дивидентите може да набъбнат още повече. Ръководството дефинира като цел 50 %.

Председателят на концерна Алексей Милер с задоволство установи, че през 2018 година е реализиран „ финансов връх “ и увери, че през идната година облагата ще нарасне още повече. За да се случи това в реалност акционерите се надяват, че „ Газпром “ няма да стартира нови скъпи планове, а към този момент издигнатите и строящите се газопроводи ( “Силата на Сибир “ или „ Северен поток 2 “) ще проработят скоро на цялостна мощ.

Въпреки че през първото полугодие експорта на газ не стигна миналогодишното равнище, „ Газпром “ има опция да навакса пропуснатото. Нивото на рандеман в сегашния миг надвишава миналогодишния с 2,3 %. Намаляването на експорта е общо 5,9 % (93,5 млрд.куб м) и не може да се каже, че е трагично. Миналата зима се оказа задоволително топла и Европа изразходва не толкоз доста газ. Но в този момент европейците интензивно нагнетяван газ в празните газохранилища и в близко бъдеще салдото на „ Газпром “ може да се усъвършенства.

Тази наклонност несъмнено кара управлението на компанията да е оптимистично. Затова Милер през предходната седмица увеличи прогнозата за експорта през тази година от 198,6 до 201 милиарда куб м. Това е към този момент втора промяна на прогнозата и тя доста нахвърля така и така положителното равнище от предходната година.

Трябва да се означи,, че „ секрет на триумфа “ е точно ниската цена на газа. Но нидерландската виртуална газова борса TTF (Title Transfer Facility) горивото се търгува на десетгодишен най-малко. Фючърсите за 1000 „ кубика “ костват под 110 евро. При това анализаторите на пазара чакат през юли и по-нататъшно намаляване. Според анкета на норвежкия портал Montel, профилиран в енергийния пазар във връзка с производството на електрическа енергия цената за МВтч следователно ще се намали от 10,51 до 9,50 евро.

До забележителния спад на цените доведоха в частност огромните доставки на американски LNG. “Войната “, оповестена от президента Доналд Тръмп против „ Северен поток 2 “ дава резултат. Противопоставянето на строителството на новия газопровод по дъното на Балтийско море е тясно обвързвано с стопански ползи, акцентира през предходната седмица по време на презентацията на показателя на деловия климат ръководителят на австрийския тръст OMV Райнер Зеле, който оглавява и Немската външнотърговска палата в Москва. В Съединени американски щати през последните години внезапно се усили производството на полутечен газ и американците търсят нови пазари за суровината, включително и в Европа.

Тръбопроводният газ vs LNG

През тази пролет безусловно голям брой танкери с LNG дойдоха на европейските терминали. През март броят им бе 77, през април и въобще – 79. Европейският пазар се оказа в дословен смисъл „ залят “ от газ. Но в този момент производителите на LNG поради ниските цени на горивото по едно и също време се оказаха под напън – разноските за произвеждане и превозване на полутечен газ към този момент надвишават облагите от продажбите.

При тази обстановка производителите на LNG биха могли изцяло да се преориентират към азиатския пазар, само че и там маржът ще е прекомерно непретенциозен поради остатъка от оферти. Много оператори търпят загуби, а в случай че понижението на цените продължи, те за застрашени да се разорят.

За „ Газпром “ спадът на цените е най-малкия проблем. Газопроводите към този момент са издигнати, а трасетата им от Русия освен са по-кратки от пътя през Атлантика, само че е и по-евтино, в сравнение с превозването на горивото с кораби. Освен това няма потребност от комплицираната процедура по регазификация на LNG. Така че за руснаците това е значимо преимущество.

Въпреки че ценовата битка през актуалната година понижи леко облагите, „ Газпром “ завоюва спомагателен дял на европейския пазар. Още през 2018 година съветският монополист доближи рекордни индикатори. Увеличавайки своя дял от 34,7 до 36,7 %, „ Газпром “, без значение от многогодишните разногласия с Украйна във връзка газовия пренос още повече ускори позициите си в Европа.

През 2019 година тази наклонност може да продължи. С идването на зимата, цените на газа още веднъж ще стартират да порастват.

https://www.handelsblatt.com/unternehmen/energie/fluessiges-erdgas-gazprom-verdraengt-us-lng-aus-europa/24521568.html?ticket=ST-3556088-dTVjxZnn0S2rwr2gYo1m-ap4
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР