Ананиев: Редките болести се утвърдиха като приоритетна област в здравеопазванетоПрез

...
Ананиев: Редките болести се утвърдиха като приоритетна област в здравеопазванетоПрез
Коментари Харесай

Ананиев: Редките болести се утвърдиха като приоритетна област в здравеопазването

Ананиев: Редките заболявания се утвърдиха като предпочитана област в опазването на здравето
През последните години редките заболявания се утвърдиха като предпочитана област на опазването на здравето в страната ни, съобщи здравният министър Кирил Ананиев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В рамките на присъединяване си в петъчния парламентарен надзор министър Ананиев разясни тактиката на ръководенето от него министерство за сполучливото лекуването на пациенти с редки болести.

„ За 2018 година НЗОК ще заплати над 114 млн. лева за лекуването на 6113 пациенти с редки болести “, посочи Ананиев. Той разясни, че до края на предходната година в листата са включени общо 135 заболявания, а при започване на тази са добавени още 3, с което общият им брой е повишен на 138.

„ На сегашния стадий няма нормативна наредба, с която диагностично-лечебните действия и обезпечаването на лекарствени артикули за пациенти с редки болести да бъдат осъществени по обособен ред от тези на останалите болести “, посочи здравният министър.

Той добави, че диагностично-лечебните процедури и лекарствени артикули за пациенти с редки болести са в обсега на наложителното здравно обезпечаване. За обезпечаване а здравното обслужване на тези пациенти в наредбите на Министерството на образованието са включени действия както за по-ранна диагностика, по този начин и за лекуване и наблюдаване на пациенти с редки болести. Министърът на образованието регламентира критериите за установяване на болесттите, за чието домашно лекуване НЗОК заплаща изцяло или отчасти лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни. „ Към сегашния миг в листата на болесттите за домашно лекуване са включени 73 редки болести, като НЗОК заплаща лечението за тях. За 2018 година НЗОК ще заплати над 114 млн. лева за лекуването на 6113 пациенти с редки болести, което образува 14% от общия разход за домашно лекуване. През последните 5 години заплатената от НЗОК сума за редки болести се е удвоила “, изясни още Кирил Ананиев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР