Анализи на министерството на енергетиката показват, че България може да

...
Анализи на министерството на енергетиката показват, че България може да
Коментари Харесай

Чакаме 9 млрд. лв. от Балкански поток за 20 години

Анализи на министерството на енергетиката демонстрират, че България може да чака, че при реализацията на плана „ Турски поток “ на наша територия (станал към този момент прочут като „ Балкански поток “) приходите на „ Булгартрансгаз “ ще се усилят и през идващите 20 години ще бъдат 9 милиарда лв.. Очаква се през 2030 година приходите за " Булгартрансгаз “ от превозване да бъдат над 440 милиона лв.. В момента тези доходи са сред 200 и 220 милиона лв.. Това заяви в изявление за предаването „ Беновска пита “ по Канал 3 министър Теменужка Петкова.

В момента приходите на оператора на газовата ни инфраструктура са сред 200 и 220 милиона лв.. С освобождението на потенциала по трансбалканския маршрут (използван сега) ще имаме опция да обявим търг и да се възползваме и от потенциала на този газопровод, посочи още министърът.

Теменужка Петкова заяви, че сега се работи по построяването на първите 11 км от  „ Балкански поток “ от турската граница до компресорна станция " Странджа ". След това има съществуваща инфраструктура от повече от 140 километра, след което на територията на община Провадия би трябвало да стартира градежът на тази изчезнала инфраструктура, която е 474 километра и излиза на изходна точка на българо-сръбската граница при Зайчар.

На въпроса: " Какво имаше поради министър председателят Борисов като сподели, че България още веднъж е в газовата игра? “, Теменужка Петкова отговори, че казаното от министър-председателя е правилно и страната ни още веднъж е на газовата карта на Европа, и то като стратегическа страна. Тя изясни, че сключването на контракта за градежа на " Балкански поток “ е извънредно значима крачка към реализацията на този план, който е бил включен и в енергийната  тактика на България.

Народното събрание е приело предлагането на Министерски съвет и е направило актуализация на енергийната ни тактика. " Така че с реализацията на този план България в действителност продължава да има доста значима позиция на газовата карта на Европа “, безапелационна бе Петкова.

Обяснявайки за какво планът беше преименуван на " Балкански поток ", министърът сподели, че това е по този начин, тъй като планът има извънредно значимо значение освен за България, само че и за целия район. Той ще способства за енергийната сигурност в района и ще даде опция и на страната ни да осъществя концепцията си за създаване на газоразпределителен център.

" Затова, тъй като през България ще минават потоци природен газ, а с цел да приказваме за хъб, ние би трябвало да имаме нужните количества газ, които да минават през нашата страна! “, изясни министърът на енергетиката.

Що се отнася до плана за " АЕЦ " Белене “ Теменужка Петкова уточни, че е образувана комисия, която включва представители на МЕ и БЕХ, прави се разбор на всички постъпили документи за присъединяване, които са няколко като разновидности. Част от участниците желаят да вземат участие като стратегически вложител, други желаят да придобият миноритарен дял и да сключат контракт за изкупуване на електрическа сила.

 Две от фирмите също желаят да вземат участие в реализирането на плана, това са " Дженеръл електрик “ (САЩ) и " Фраматом " (Франция), като " Дженеръл електрик “ желае да бъде архитект на този план и да достави турбините, като обезпечи и финансирането. Френската компания " Фраматом “ също желае да взе участие в плана по подобен метод.

Относно това дали ще се съблюдава едномесечният период, в който да се селектират участниците Теменужка Петкова разгласи, че срокът за това по кое време ще обявим фирмите, с които желаем да водим договаряния, изтича през ноември. Така че сега комисията работи и преглежда заявките, вършат се инспекции и изследвания, защото има заложени избрани критерии.

Петкова напомни, че има две български компании, които са декларирали предпочитание за присъединяване, има консорциум, който желае да взе участие като стратегически вложител и компания, която желае да подписа контракт за изкупуване на електрическа сила и да има миноритарен дял.

Министърът на енергетиката акцентира, че тук е доста значимо да отбележим желанието за присъединяване от страна на Република Северна Македония. Нашите съседи желаят да придобият 10% от капитала на бъдещата планова компания и наред с това да бъде подписан контракт за изкупуване на електрическа сила, който да съставлява 10% от цялото създадено количество сила.

Процедурата планува откакто българската страна реши кой от деклариралите предпочитание желае да взе участие като стратегически вложител, на стадия на договарянията ще бъдат предоставени всички тези заявки за закупуване на електрическа сила на евентуалните стратегически вложители.

По думите на Теменужка Петкова има доста положително съдействие с " Росатом “. Преди две години е бил продължен животът на 5-ти блок на централата, получили сме лиценз от Агенцията за нуклеарно контролиране. Предстоят последни разяснения и се чака при започване на октомври АЯР да се произнесе и да бъде продължен потребният живот на 6-и блок с още 30 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР