Анализаторите прогнозират икономически и социални предизвикателства за бирената индустрия заради

...
Анализаторите прогнозират икономически и социални предизвикателства за бирената индустрия заради
Коментари Харесай

Пивоварите вече отчитат срив в продажбите на бира

Анализаторите предвиждат стопански и обществени провокации за бирената промишленост поради ковид, само че все пак, работодателите са уверени, че най-важният приоритет е запазването на трудовата претовареност в бранша. Браншът към този момент регистрира неподходящото влияние на непосредствено изгубените 20% от бирения пазар в страната, заради затворените заведения за публично хранене. Към това би трябвало да се прибави и намаляването на продажбите през магазините. Това оповестяват от Съюза на пивоварите.

В актуалната обстановка резултатът от рецесията с корона вируса въздейства върху режима на работа и работната претовареност в нашите предприятия. Между 35 и 40% от заетите в сектора чиновници работят непосредствено и косвено за ХоРеКа (хотели, заведения за хранене, кафенета) бизнеса, който не действа заради наложените изключителни ограничения в страната. Ето за какво за стотици работещи в бирените компании се изискват навременни и гъвкави ограничения, които да запазят човешките запаси, показват от съюза.

" Както и по време на спешната за бранша 2014 година, главната грижа на всеки шеф в пивоварния отрасъл е да резервира служащите и чиновниците, които са най-важният и емблематичен актив на нашата промишленост. ", разяснява Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на съюза.

В България по данни на Национален осигурителен институт

през предходната година в производството на питие и малц са заети 2 150 индивида,

а в обвързваните браншове на доставчиците - над 9 хиляди души. Заедно със заетите лица в ХоРеКА бранша и магазините, работните места, генерирани от производството и продажбите на бира в страната общо са към 34 700, пресмятат в организацията.

От там споделят, че всяка година влагат близо 8 млн. лева в образованието и квалификацията на човешките запаси, а статистиката на Национален осигурителен институт за последните 15 години демонстрира, че пивоварната индустрия обезпечава най-високи приходи на чиновниците си по отношение на други браншове на хранително-вкусовата промишленост и всяка година е измежду първите 10 стопански действия с най-високи междинни осигурителни приходи в страната.

 Пивоварите към този момент регистрират срив в продажбите на бира
© Съюз на пивоварите

Според най-новото проучване на Europe Economics,

добавената стойност на пивоварната промишленост в България се пресмята на 225 млн. евро,

а общо приходите към бюджета от производството и продажбите на бира са 168 млн. евро.

Анализът на данните от проучването демонстрират, че в случай че промишлеността се върне на равнищата от 2014-2015 година, които са едни от най-ниските за последните 20 години, то спадът в добавената стойност на бранша се пресмята на към 26 %. В приходите за бюджета понижението ще бъде най-малко с 10-15 %, а работните места в секторите на доставчиците и клиентите ще са най-малко с 25 % по-малко.

Наблюдаваните в сектора трендове, подбудени през последния месец от спешната обстановка с Covid-19, характеризират освен положението на българската пивоварна индустрия, само че и на целия европейски бирен отрасъл. Затова,,Пивоварите на Европа " са изпратили отворено писмо до европейските институции, информирайки ги за негативните резултати, които рецесията с корона вируса нанася на бранша във всички страни на Европейски Съюз.

Според данните за пивоварния бранш в Европейски Съюз, както и в България,

най-тежко на промишлеността се отразява повсеместното затваряне и прекъсване на продажбите

на т.нар " леден пазар ", т.е бранша ХоРеКа (хотели, заведения за хранене, кафенета). В европейски мащаб това значи моментална загуба на 35% от бирения пазар. На собствен ред понижените продажби и произвеждане водят до следващи загуби по веригата на доставки - от фермерите, отглеждащи ечемик и хмел - през производителите на кенове и бутилки, до логистичните услуги и дистрибуцията. Въпреки предстоящата мощна застоялост в бирения отрасъл, пивоварите твърдо поддържат ограниченията на държавните управления за ограничение на болестта.

Изследването на Europe Economics за страните от Европейски Съюз от демонстрира, че през 2018 година

бирената промишленост общо е осигурила 2.3 милиона работни места.

От производството и продажбите на бира общо в страните, членки на общността, са събрани данъчни доходи за 44 милиарда евро. Най-големият позитивен резултат на пивоварния отрасъл е върху развиването на бранша ХоРеКа с неговите към 2 милиона обекта, множеството от които са дребни, междинни и микро предприятия.

 Пивоварите към този момент регистрират срив в продажбите на бира
© Съюз на пивоварите

В Европейски Съюз през заведенията, заведенията за хранене и кафенетата се употребява 1/3 от създаваната бира, само че цената на тези продажби съставлява 65% от целия бирен пазар и възлиза на 76.1 милиарда евро (спрямо 41.3 милиарда евро за търговията на дребно през магазинната мрежа). В Европейски Съюз от продажбите на бира в ХоРеКа се обезпечават над милион и половина работни места, а добавената стойност от тях се пресмята на 24.2 милиарда евро и 13 милиарда евро приходи от Данък добавена стойност.

Имайки поради значителния стопански и обществен принос на бирената промишленост във всички страни на Европейски Съюз, " Пивоварите на Европа " приканват в актуалната изключителна обстановка да се предприеме пакет от изключителни ограничения, с цел да се резервира жизнеността на промишлеността и да се минимизират във допустимо най-голяма степен вредите върху ХоРеКа бизнеса.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1416)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР