Анализаторите очакват притокът на капитал към акционерите да достигне нивата

...
Анализаторите очакват притокът на капитал към акционерите да достигне нивата
Коментари Харесай

Дъжд от дивиденти


Анализаторите чакат притокът на капитал към акционерите да доближи равнищата отпреди рецесията.

Инвеститорите се опасяват, че това може да се промени

Дивидентната рентабилност на българския финансов пазар съблазнява, само че същински дивидентните компании още са единици

В сушата от нулеви лихви по депозитите и покачваща се инфлация 3.5% междинна годишна рентабилност от дивиденти на българския финансов пазар през 2017 година е оазис. Толкова реализираха най-ликвидните компании, търгувани на Българската фондова борса през последните 12 месеца (до средата на юни). Като прибавим към това и над 40% междинна финансова възвращаемост на същите бумаги, на процедура пазарът предложи угощение, сервирано последно през 2013 година

Средната годишна дивидентна рентабилност на ликвидните сдружения през 2017 година леко се намалява по отношение на година по-рано с 0.40 пр.п., само че това е пренебрежимо на фона на забележителното повишаване на акциите през същия интервал. Добрите финансови резултати на обществените компании в звук с икономическия напредък пък разрешиха разпределянето на по-големи облаги през тази година.

В същото време междинната рентабилност от дивиденти на фирмите в SOFIX остава без смяна - 2.2%. Консистентност като тази е значима във времена, когато лихвите по депозитите не дават възвращаемост (лихвите по нови срочни депозити към този момент са съвсем 0%), а инфлационният напън се ускорява (1.4% инфлация на годишна база през май 2017) и към този момент лишава от цената на парите.

Валеж по време на суша

През 2017 година на пазара се чака да постъпи кеш от дивиденти в размер на 260 млн. лева, или 70% повече по отношение на година по-рано. За финален път сходна сума имаше през 2012 година Тя е забележителна и в множеството случаи се реинвестира още веднъж в акции, което води след себе си до още растеж на пазара, тъкмо както се случи преди пет години. В общия размер дивиденти има няколко еднократни огромни суми, само че в последна сметка парите от тях в по-голямата си част се чака да останат на пазара.

Например близо една пета от общото число ще пристигна от " ЧЕЗ Разпределение България ". Компанията бе измежду най-активните позиции на пазара през последната година поради упованията за продажбата й. Групата на CEZ разгласи, че към сдружението има интерес от група вложители, при започване на 2017 година и това укрепи упованията за дял като алтернатива продавачът да усили възвращаемостта си, а купувачът да понижи кешовото заплащане при възможна договорка. Търпението на вложителите се оправда, като компанията предложи да разпредели 49 млн. лева от облагата си за 2016 година Сумата е малко над мъчно извоювания от локалните институционални вложители дял от 2014 година В същото време е доста вкусен с настояща рентабилност от 9.6% даже откакто цената на акциите на разпределителното сдружение се удвои през последните 12 месеца. Това е и втората най-доходоносна дивидентна и ликвидна акция на пазара през тази година.

Първата е " Булгартабак холдинг ", чиито акционери стартират да прибират облаги от компанията през дивиденти след приватизацията на холдинга през 2011 година Групата разгласи, че желае да разпредели съвсем 43 млн. лева тази година, което е втората най-висока сума, раздавана от компанията през последните 10 години. Това отреди и лидерската позиция по рентабилност за годината измежду по-ликвидните сдружения на пазара със своите 13.7% рентабилност по цени от средата на юни 2017.

Без еднократни резултати

Инвеститорите в акции с постоянен и предвидим приход от настоящ дял обаче също са възнаградени за доверието си, и то с покачваща се възвращаемост придружена от доста повишаване на самите бумаги. Със задачата тази година се оправиха сдруженията, чиято активност е обвързвана със земеделската земя. Например " Адванс терафонд " АДСИЦ, което има над 220 хиляди дка земя, носи 7.7% приход от дял за 2017 година по отношение на 4.9% година по-рано, гарнирано с 14% растеж в цената на акцията за последната една година. Лизинговата компания " Елана агрокредит " пък ще донесе 5.5% рентабилност по настоящи цени при над 20% повишаване на акциите й за 12 месеца.

Дори индустриални сдружения като производителя на алуминиево фолио " Алкомет " зарадваха с трикратно по-висок дял през тази година, което при удвояване в цената на акцията носи и 2.5% рентабилност от дял.

Оттук накъде

Тази консистентност в настоящия приход ще продължи да е значима за развиването на пазара.

Първо, тъй като от ден на ден свободен запас, най-много на семействата, ще търси рентабилен кей. Прехвърлянето на запас към този момент стартира, въпреки и с постепенно движение, видно от статистиката на Българската национална банка за активите на локалните взаимни фондове.

Второ, тъй като различните вложения или са прекомерно нови и непознати, като да вземем за пример peer-to-peer кредитирането, което дава обещание 4-5% настоящ доход; или капацитетът им за растеж се забавя поради внезапния прогресивен тренд през последните няколко години директни вложения като тази в неподвижен парцел, изключително в София. Последният бранш порасна доста след банкрута на Корпоративна комерсиална банка, когато основна част от изплатените обезпечени депозити се насочиха към парцели.

И трето, в случай че законодателят одобри предлагането за междинни дивиденти, това ще е спомагателен пазарен тласък, само че и опция вложителите да осъществят възвращаемост по-бързо. Предложението за шестмесечни дивиденти значи на половина по-кратко време за осъществяване на настоящ приход от влагане в акции отвън покупко-продажбата им.

С растящи приходи и стопанска система обаче ресурсът, търсещ приход, също ще се усилва. Дивидентните акции ще са единствено първият оазис, където парите ще потърсят заслон, до момента в който цените на акциите не доближат равновесна стойност. Това търсене на настоящ приход от дял бе причина редица високо дивидентни компании с над 5% възвращаемост да нарастнат доста през последната година. Така да вземем за пример дистрибуторът на медикаменти и консумативи " Софарма трейдинг " беше любим със своите 6.5% междинна годишна рентабилност през последните осем години. През тази година обаче доходността падна под 5%, до 3.5%, защото цената на акцията се повиши с 60% за последните 12 месеца. В същото време компанията остави дивидента на акция неизменен на 0.30 лева, откакто го повишаваше всяка от предходните осем години. Причината - активизирането на капиталовите й проекти с агресия в Сърбия и разширение на локалния пазарен дял посредством покупка на вериги аптеки. Това изисква запас, който, вместо да отива за настоящи дивиденти, се осъществя в капацитет, ще носи финансова възвращаемост на вложителите.

Подобна смяна от настоящ приход към вложения в напредък ще е мотор на дълготрайна рентабилност. Стига, несъмнено, капиталовият капацитет да се осъществя рационално. От корпоративните доклади и оповестените проекти на обществените компании се вижда, че бизнесът се връща на капиталова вълна за повече потенциал и нови бизнес инициативи. Така оттук насетне дъждът от дивиденти ще е единствено мотив да се поливат плодовете на пореден и резистентен строеж на фундаментална стойност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР