Анализатори прогнозират до 15% срив на турската лира в грозна

...
Анализатори прогнозират до 15% срив на турската лира в грозна
Коментари Харесай

Анализатори прогнозират срив на турската лира

Анализатори предвиждат до 15% срив на турската лира в " грозна реакция " на финансовите пазари в понеделник, откакто през вчерашния ден сутринта президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни без предупреждение шефа на централната банка. Наджи Агбал се задържа единствено пет месеца на проветривия пост. Решението на Ердоган изненада вложителите, защото идва броени дни след повишението на лихвите.

Това е третият заменен гуверньор на централната банка в южната ни съседка за интервал от 2 година Ердоган от дълго време е срещу повдигането на лихвите като средство за управление на двуцифрената инфлация. Наджи Агбал се ползваше с утвърждение от интернационалния финансов свят, откакто нападателно подвигна лихвените проценти. В четвъртък централната банка увеличи с още два процентни пункта главния лихвен % на страната до 19% - най-високият измежду огромните стопански системи, разяснява " Гардиън ". Британското издание цитира анализатори, съгласно които протичащото се в Турция може да се окаже " по-зле от Брекзит ".

Новият гуверньор е правилен партиен кадър - Сахап Кавджиоглу, някогашен народен представител от ръководещата Партия на справедливостта и развиването. Очаква се той да анулира нарастването на лихвите от последните дни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР