Анализатори очакват меле в съхранението на данни след сдалката на

...
Коментари Харесай

Сделката TikTok-Oracle може да създаде опасен прецедент


Анализатори чакат „ меле ” в съхранението на данни след сдалката на Oracle и TikTok
(снимка: CC0 Public Domain)

В началото на март се разбра, че TikTok е на път да подписа договорка с Oracle, съгласно която „ оракулът ” ще съхранява данните на щатските консуматори на TikTok, тъй че да е невероятно китайската компания-майка на TikTok – ByteDance – да има достъп до данните. Това би трябвало да успокои паниките на щатските регулатори по отношение на съхраняването на данните на американските консуматори, които те подават към известното приложение за малко видео. Сделката обаче би представлявала казус, рисков за цялата интернет стопанска система.

Споразумението е на път да се случи година и половина откакто американският Панел за национална сигурност предизвести за опасения, че данните на американските консуматори биха могли да попаднат в ръцете на комунистическото държавно управление на Китай. Тогава панелът даже изиска ByteDance да продаде TikTok поради въпросните страхове, отбелязва Ройтерс.

Тази заповед за продажба не беше изпълнена, само че паниките си останаха. Сега възможната договорка с Oracle може да реши въпроса и най-накрая да успокои страховете и на американските регулатори, и на самата TikTok, която се боеше, че нейните действия в Съединени американски щати могат да съставляват смъртоносна заплаха за американската национална сигурност.

Според обява на BuzzFeed News, съглашението е известно вътрешно в TikTok като „ Проект Тексас ”, което е отпратка към централата на Oracle в Остин, Тексас. Изданието The Verge пък разяснява, че има всички изгледи договорът да бъде осъществен.

Но сходна договорка може да се окаже казус в историята на софтуерния свят. А той може да отприщи същинско „ меле ” в областта на съхранението на данни. И този казус, който е на път да се случи, може да навреди освен на софтуерните компании, само че и на техните консуматори.

Краткосрочно решение

Основното терзание на американските политици поради TikTok бе, че – защото компанията е благосъстоятелност на китайската ByteDance – китайското държавно управление може да има достъп до всички данни на американци, съхранявани от компанията. Другото огромно терзание бе рискът за сигурността. Бъдещата договорка с „ оракула ” ще реши и двата казуса.
още по темата
Съгласно съглашението, Oracle ще съхранява данни на TikTok за американски консуматори, пазейки ги на своите американски сървъри, което ще подсигурява, че данните не се трансферират към ByteDance. Oracle ще дава отговор и за отбраната на потребителските данни от закани за киберсигурността.

Тъй като тази сензитивна задача ще бъде изпълнявана от американска компания с тесни връзки с държавното управление, TikTok може да продължи да работи умерено. Може да концентрира ресурсите си в това да усъвършенства услугата си, вместо да се занимава с проблемите на съхранението на данните.

Вярно, че TikTok ще би трябвало да си заплаща за съхранението. Това е за предпочитане пред вероятността компанията да бъде неразрешена в Съединени американски щати, което би представлявало загуба на голям пазар.

Дългосрочни последствия

Въпреки положителните (на пръв поглед) изгледи, сходно съглашение най-вероятно ще даде начално ускоряване на наклонност, която не е удобна за интернет-икономиката: държавни управления от страни по целия свят могат да изискат да създадат същото, което прави Съединени американски щати: да стартират да изискват от интернет-компаниите да съхраняват данните на жителите от дадената страна в границите на нейните граници.

Индикации за сходни ограничения към този момент не липсват. Например, редица страни към този момент постановиха такива условия за „ локализация на данните ”, в това число Русия, Индия и Франция. От своя страна, софтуерният бранш съобщи, че сходен метод към съхранението на данни основава опасности за поверителността, утежнява продуктивността и постанова тежки разноски за регулаторна съгласуемост, което затруднява конкуренцията от страна на по-малките компании.

Ако държавното управление на Съединени американски щати успее да принуди TikTok да подпише съглашението с Oralce за локално предпазване на данни, може да се чака и ред други държавни управления да наложат аналогични условия. При това условията ще са от дадена страна за софтуерните компании от всички други страни, опериращи на нейна територия.

Всичко това ще значи завършек на правилото, че интернет е световна, наднационална мрежа. И в случай че огромни компании като Apple и Meta най-вероятно биха имали ресурса да отговорят на сходно условие и да „ локализират ” потребителските данни за всяка страна, то за по-малките, разрастващи се или новостартиращи компании сходно условие би било преграда за нахлуване на пазара.

Ето за какво, съгласно пазарните наблюдаващи, е изключително значимо условията за предпазване на данни локално да останат по-скоро изключение, в сравнение с норма.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР