Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

...
Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика
Коментари Харесай

Северна България е заложник на новата тол система

Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Преди 9 месеца, когато беше оповестен първият вид на цена за новата тол система, коментирахме в елементи какви са предстоящите доходи за страната, какво ще предстои на договаряния и за какво държавното управление ще бъде насила да направи отстъпки (виж " Тол системата – нужна стъпка, само че да внимаваме с цената " ). Днес към този момент има реализирана сделка за цената (виж тук), която удостовери упованията ни за съкращаване на таксите, само че в това време слага и два значими въпроси – ще има ли задоволително доходи и дали няма още тази година да се заприказва за нова актуализация на цената?

Две са главните промени в новата цена – едната е по-малкият обсег на тол системата, а другата е намаление на таксите. Промяна в покритието беше изцяло предстояща, защото първичното предложение обхващаше към половината от републиканската пътна мрежа – 10 800 км. oт пътната мрежа, в това число второкласни и третокласни пътища. Макар да се предвиждаше някои пътища да са с нулева ставка, заради неприятно положение, обсега беше прекомерно огромен. Новото предложение е тол системата да обхване 3100 км, като това са автомагистрали и първокласни пътища. Важно е да отбележим, че в държавния бюджет за 2020 година това беше отразено, като заложените доходи (450 млн. лева през 2020 г.) са точно при подобен обсег на системата.

Не по този начин обаче стоят нещата при цената. Предложените тол такси претърпяха няколко промени, като в последния вид

държавното управление даде съществено обратно и просто одобри предлагането на сектора.

Новите цени варират от 3 до 20 стотинки на километър, според от размера и екологичната категория на транспортното средство. В първичния вид на цената, тол таксата варираше от 8 до близо 90 стотинки на километър. При най-масовите товарни коли (от 3,5 до 12 тона) понижението е в границите на 2,6 пъти – от 7,8 на 3 стотинки на километър за евро 6 и от 15,6 на 6 стотинки на километър за евро 1 и 2. При най-тежките камиони (над 12 т. и 4+ оси) понижението е над 4 пъти – тежък камион с най-високия евро стандарт (евро 6) по новата системата ще заплаща 11 стотинки на километър, до момента в който в първия вид на цената щеше да заплаща 45 стотинки на километър.

Първоначалният вид на тол системата предвиждаше 1,3 милиарда лева доходи. При най-малко двойно или даже тройно сведен обсег и понижени цени в границите на 2,6 до 4 пъти според от транспортното средство, заложените 450 млн. лева в бюджета за 2020 година наподобяват мъчно постижими. Неслучайно в известието на министерството е маркирано, че след три месеца комерсиална употреба на системата, в случай че приходите изостават по отношение на заложените 450 млн. лева в бюджета,

ще се тръгне към актуализация на цените. Това е доста евентуално да се случи,

т.е. през лятото ще има ново напрежение сред превозвачи и държавно управление.

По-всичко проличава, че водещата линия на държавното управление сега е системата да проработи без повече отсрочване – било и при цените, подадени от брашна, защото вложенията в пътната инфраструктура към този момент са подвластни от предстоящите тол доходи. Веднъж като проработи системата, към този момент може да се оказва напън за разширение на обсега и повишаване на цените. Подготовката за това е налице – даже и в последното предложение да вземем за пример участват второкласните пътища, въпреки и с нулева такса, а в Закона за държавния бюджет за 2020 година е записано, че " през идващите години се възнамерява да се разшири обсегът на тол системата и да обхване и пътища от втори клас ". С две думи, дълготрайният напън ще е за уголемен обсег на системата, а опит за актуализация на цената и надлежно напрежение в бранша може да се чака още през идващото лято.

Северна България ще бъде в по-голяма степен пленник на новата тол система и предстоящите доходи. Стратегическите инфраструктурни планове на държавното управление включват скоростния път " Видин-Ботевград ", доизграждането на автомагистрала " Хемус ", обходът на Габрово и тунелът под Шипка, автомагистрала " Русе-Велико Търново " и автомагистрала " Черно море ". На процедура това са планове, които покриват цяла Северна България и обезпечават съгласуваност както сред икономическите центрове на север, по този начин и по-добра връзка с южните индустриални зони. Ако тол системата не реализира заложените доходи, някои от вложенията в пътната инфраструктура на север може да останат на изчакване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР