Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Мондиал 2022: Иран, Хаменей и басиджите

Анализ за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.

Футболът още веднъж се трансформира във вътрешнополитическа тематика в Ислямската република, на фона на присъединяване на иранския народен тим в Мондиал 2022. Това стана на празненство по случай годишнина от основаването на милицията басидж.

Става въпрос за част от въоръжените сили на ислямската страна, чиято задача е да се борят против улични демонстрации и да тероризират хората, които показват своето неодобрение от властта.

Те се свързват с най-кървавите действия в историята на потушаването на демонстрациите в тази страна. Обикновено на улицата ислямистките деятели излизат по двама на мотоциклет, в цялостно бойно снаряжение. Наблюдават демонстрацията и в случай че преценяват, че имат превъзходство, непосредствено се намесват с палки. Ако видят, че това е невероятно, нормално снимат тези, които са най-активни измежду недоволните. В началото на сегашния протест, техни ръководители обозначаваха със зелен лазер хората /демонстрациите са през нощта-бел.авт./, които би трябвало да бъдат снимани и по-късно задържани и репресирани. През 2009 година, когато протестите в Иран бяха наречени „ Зелена гражданска война “, точно басиджите се свързваха с рязането на уши и носове на деятелите на антиправителствените сили.



По време на въпросната среща Духовният началник аятолах Хаменей разяснява държанието на иранския народен тим в Катар. След успеха на Иран над Уелс с 2:0 Хаменей означи: „ Синовете на националния ни тим по футбол озариха очите ни с успеха си “, критикувайки мълчанието на тима при озвучаването на националния химн при първата среща на тима с Англия, когато изгубиха с 6:2. „ Голът беше подарък за иранския народ, изключително за тези, които страдат “, сподели футболистът Рамин Резаеян, който означи втория гол против Уелс.

Пред представителите на басиджите, Хаменей показва своята горделивост за износа на „ ислямска гражданска война “ в шест страни, а точно Ирак, Сирия, Ливан, Йемен, Либия и Сомалия. Според него изключително „ оперативно “ било продължението на „ ислямската гражданска война “ в Ирак, Сирия и Ливан.

 В този логичен подтекст Хаменей показва личната си интерпретация на ролята на Иран в района, като счита Ислямската република за „ най-важната и сензитивна точка в стратегическия район на Западна Азия “.

Висшият шиитски клирик отбелязва за някакви „ свидетелства на американски представители преди 15 години “ и за следващ път  ги свърза с „ американски скрит план “ за разрушаването на шестте страни Ирак, Сирия, Ливан, Либия, Судан и Сомалия. Според него задачата било „ елиминирането на стратегическия обсег и дълбочина на Иран в района, обезкървяването на страната и в последна сметка свалянето на режима на Ислямската република. “

 Пред ръководителите на милицията, която тероризира стачкуващите, Хаменей декларира: „ Не бъдете слаби, не унивайте, вие ще превъзхождате, в случай че имате религия. “ Аятолахът изрично отхвърля всевъзможни благоприятни условия за разговор с протестиращите и пренебрегва каквито и да е апели за референдуми. Преди дни клириците от област Балучистан, в която преобладаващо живее сунитско население, приканиха за осъществяване на референдум за отделянето на тази иранска провинция. Подобни апели от дълго време има от иранските кюрдски партии, чиито седалища са в прилежащ Ирак, както и от деятелите на съпротивата в южната провинция Ахуаз, в която преобладаващо живее арабското малцинство в страната.



На 29.11, вторник на Мондиал 2022 се изправиха един против различен тимовете на Съединени американски щати и Иран.За страдание, подтекстът на разногласието на футболния терен няма да е единствено състезателен. Неизбежно е неговото политизиране.

В тази светлина, коментаторите на сателитните телевизионни канали на Мюсюлманските братя, излъчващи от разнообразни елементи на света, откриха забавна причина за загубата на тима на Германия от Япония. Според тях това било „ божие наказване “, откакто тимът стачкува за нарушаването на правата на LGBT-общността в Катар /отборът се снима с жестове за мълчание-бел.авт./. В същия подтекст министърката на вътрешните работи и спорта на Германия социалдемократката Нанси Фаезер си беше поставила лента на ръката в поддръжка на това малцинство на стадиона, където тя наблюдаваше мача.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР