Анализ на потребностите от социални услуги, които се финансират изцяло

...
Анализ на потребностите от социални услуги, които се финансират изцяло
Коментари Харесай

Няма да закриват социални услуги в Сливен, предлагат се нови

Анализ на потребностите от обществени услуги, които се финансират напълно или отчасти от страната, и предложение за планирането им на общинско и регионално равнище бяха разисквани от членовете наСъвета по въпросите на обществените услугикъм Общината. „ Искаме да запазим необятния набор на обществените услуги в Сливен и няма да закриваме нито една от тях. В подготвеност сме да разтеглим при нужда потенциала на част от услугите “, заяви отрасловият зам. кмет Пепа Чиликова на срещата. Пред закриване е само Домът за пълнолетни лица с умствена назадничавост „ Качулка “, според признатата от страната нормативна уредба. Домът би трябвало да прекрати активността си до 2035 година. „ Нашият град, с изключение на общински, е и регионален център и в него са съсредоточени огромна част от обществените услуги, които могат да се употребяват и от консуматори на други общини. В подготвеност сме да сключим съглашения с всяка община от Сливенска област, която има декларирана нужда “, добави още Чиликова.

Към декември 2022 година обществените услуги за деца и възрастни, които съставляват делегирана от страната активност, са 17. Други 5 услуги се финансират по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ /2014 – 2020/. В развой на осъществяване е и план за създаване и съоръжение на две нови здания за потребностите на Кризисен център и Център за краткотрайно настаняване на бездомни лица. Всеки център ес потенциал 20 души, съобщи гл. специалист Здравка Катилеева.В общината има добре развита обществена конструкция.

В края на юни т.г. завършва даването на четири услуги по европроекти. Това са центровете за деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства; за лица с умствена изостаналост; за лица с психологични разстройства; за социална поддръжка. Общината ще предприеме дейности за приемане на авансово утвърждение даването на тези услуги да продължи като държавно делигирана активност. Такова авансово утвърждение ще бъде поискано и за Общностния център за деца и фамилии, който също бе основан по европроект.

В момента се създава планово предложение по Плана за възобновяване и резистентност за реформиране на Дома за остарели хора с потенциал от 120 консуматори. Целта е обществената услуга да се усъвършенства съгласно вероятния запас и условията на нормативната база. Общината е в подготвеност да разкрие и 3 нови обществени услуги, всяка с потенциал до 15 консуматори, за даване на резидентна грижа на възрастни лица в неспособност да се самообслужват, с потребности от непрекъснати медицински грижи. Има нужда от 2 нови услуги за резидентна грижа с потенциал по 15 места, за лица в надтрудоспособна възраст, без увреждания.

Към момента посредством разнообразни услуги в домашна среда и ограничения за поддръжка са обхванати 1460 възрастни хора в неспособност от самообслужване и лица с увреждания.

От материална база, която да дава отговор на критериите и стандартите, имат потребност Дневният център за пълнолетни с увреждания и Дневният център за остарели хора. Общината, като снабдител на услуги, смята, че двата Центъра за настаняване от фамилен вид на деца и младежи с увреждания би трябвало да продължат да работят като Център за пълнолетни лица с интелектуални усложнения, защото огромна част от потребителите са навършили 18 години. Водещата им диагноза е „ умствена назадничавост “.

Анализът бе направен от Община Сливен в сходство наредбите на Закона за обществените услуги и Наредбата за обмисляне на обществените услуги. В създаването отзиви и оферти направиха ръководители и чиновници, ангажирани в разкритите обществени структури.

Предстои анализът и предложенията да бъдат прегледани на съвещание на Общинския съвет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР