Ана живее чрез балета и балетът живее чрез нея –

...
Ана живее чрез балета и балетът живее чрез нея –
Коментари Харесай

Въртележката - дебютният роман на най-продаваната съвременна сръбска писателка – Йелена Бачич Алимпич

Ана живее посредством балета и балетът живее посредством нея – само че тази орис си има цена...
През трийсетте години на предишния век в оскъдно сръбско селце се ражда Ана. Усетът й към танца си личи от най-ранна детска възраст, само че татко й отхвърля да я изпрати на уроци по балет. Тогава майка й взема решение да избягат в Белград. Двете отиват в школата на известната балерина Клара Сич. Тя изпада във екстаз от гения на момичето и незабавно го взема под крилото си.
Ана и майка й претърпяват глада и лишенията по време на Втората международна война, само че не се отхвърлят от фантазията си. Изящната балерина с необикновен гений изминава трънливия път от затънтените чифлици до блясъка на Болшой спектакъл. Следва низ от възходи и падения: награди, бурни овации, обожатели, международна популярност и – с цел да се уравновесят везните на живота – сълзи, страдалчество и загуба. Защото всичко се върти в кръг и се връща към началото, сходно на въртележката от детството на Ана...
Йелена Бачич Алимпич е родена в Нови Сад през 1969 година Завършва литература и сърбохърватска лингвистика в университета в Нови Сад.
Работила е като публицист и редактор на документални телевизионни поредици. Била е редактор в медийната компания „ Колър Прес Груп “ и водещ в известната телевизия „ Пинк “. Отличена е с редица награди за телевизионна публицистика.
Истинско благополучие и предопределение обаче Йелена намира в писането.
Дебютният й разказ „ Въртележката “ се появи на пазара през 2010 година и девет години по-късно продължава да е в сръбските ранглисти за бестселъри. Книгата е преведена на македонски и турски и продадена в над 50 000 екземпляра. Голямото сръбско издателство „ Лагуна “ я пуска на пазара и в първокласно издание. Следващите й романи също стават бестселъри. „ Сватбената нощ “ – първа част от трилогията „ Наказание за прегрешението “, излиза в първичен тираж от 30 000 екземпляра. Този нов връх затвърждава позицията на Йелена Бачич Алимпич като най-продаваната и обичана модерна сръбска авторка, наричана от издателите си „ бижуто на Лагуна “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР