Амстердам е прочут със своите кофишопове, защото в тях легално

...
Амстердам е прочут със своите кофишопове, защото в тях легално
Коментари Харесай

Амстердам няма да продава марихуана на чужденци? |

Амстердам е фамозен със своите " кофишопове ", тъй като в тях легално се продават марихуана и други производни на канабиса. Много чужденци посещават града точно поради този факт. Но тези туристи не се харесват на всички,

Още при започване на годината кметицата на града Фемке Халсема предложи на градския съвет всички 166 кофишопа да бъдат затворени за чужденци и да останат налични единствено за жителите на Нидерландия. Целта е по този метод да се лимитират размерите на наркотуризма. По думите на кметицата, градът би трябвало да стане прелъстителен не с опиатите, а със своята лична „ хубост и разнообразие, с богатата културна стратегия “.

Амстердам, който има 850 000 поданици, се посещава годишно от съвсем 20 милиона туристи. Много от тях идват не поради каналите и музеите, а само с задачата да посетят някой кофишоп. Тълпите пияни и дрогирани чужденци в центъра на града от дълго време са се трансформирали в същински проблем за локалните поданици, а градският бюджет няма огромна изгода от тях, защото те харчат парите си единствено за алкохол и опиати.

Загуби за бизнеса

Ограничения за продажбата на марихуана на чужденците в Нидерландия се вкарват последователно от 2012 година насам и съществуват из цялата страна. Но законът, който не разрешава легалната продажба на марихуана и на други леки опиати на чужденци, оставя на локалните управляващи правото на избор какви ограничавания да вкарат и дали изобщо да ги вкарват.

Не всички в Амстердам обаче поддържат възбраната като ефикасна мярка за ограничение на тези туристи, които не идват поради културата. Логично най-голямо е недоволството измежду притежателите на кофишоповете, които – сходно на заведенията за хранене и на туристическия бизнес като цяло, също са пострадали от пандемията. Собствениците на кофишопове освен се притесняват от загуби, само че и допускат, че търговията с опиати ще се трансферира на черния пазар. „ Ако спрем достъпа на туристите, ще изгубим 80 % от клиентите си “, споделя Ева Макгир, продавачка в един амстердамски кофишоп. „ Нидерландците не стоят по кофишоповете – те си купуват канабиса и си отиват у дома. “

Както споделя шефът на амстердамския Музей на канабиса Гари Галахър, туристическият отрасъл в Нидерландия е с понижени облаги поради спада на посетителите, въпреки рестриктивните мерки за влизане в страната, въведени по отношение на пандемията, да бяха смекчени. Затова той не позволява, че е изключително евентуално да бъде наложена възбрана за визитата на кофишопове от чужденци. " Могат да трансформират разпоредбите, само че не и нашата просвета. Амстердам си има избран имидж и ще си остане подобен ", споделя той. Освен това, съгласно Галахър, рискът за стимулиране на противозаконната търговия с опиати е прекомерно огромен. " Когато кофишоповете бяха закрити по време на локдауна, нишата на часа бе заета от уличните търговци. След няколко дни градските управляващи дадоха заден ход и кофишоповете бяха открити още веднъж. "

И Ева Макгир не има вяра във въвеждането на възбраната: " Няма по какъв начин да стане ", споделя тя. В подобен случай възбраната ще се отнася и за множеството жители на Европейски Съюз, които живеят и работят в града, само че нямат нидерландски паспорт. Същевременно Макгир схваща за какво за мнозина възбраната за продажбата на леки опиати наподобява доста привлекателна - и тя се нервира от шумните невменяеми тълпи.

26-годишният Милан, който живее в квартала на „ алените фенери “ в Амстердам, споделя за грозни подиуми, разигравали се пред прозореца на приземното му жилище. " Веднъж видях по какъв начин един човек седна там, след което повърна. " Милан е последовател на възбраната: " Тези хора се държат непочтително - не демонстрират схващане към това, че в този квартал живеят хора. "

Вече бяха признати някои ограничавания

Междувременно Амстердам въпреки всичко е приел известни ограничения против наркотуризма - през лятото на тази година градските управляващи взеха решението годишно да бъдат позволени най-много 20 милиона туристически нощувки. А от 1 октомври квартири чартърен по линия на Airbnb могат да дават единствено тези, които имат регистрационен номер. След въвеждането на това условие, предлаганите жилища и къщи за нощувка в Амстердам понижиха с 80 %.

Кметицата Халсема планува също така да изнесе региона с „ алените фенери “ отвън центъра, като тази нейна самодейност има поддръжници. По данни на Dutch News, Амстердам е вложил 160 000 евро за развиване на туристическите развлечения и забележителностите, които не са свързани с опиатите - да вземем за пример за улично изкуство или най-високата люлка в Европа. Целта е да се привлекат такива туристи, които се интересуват и от просвета - хора, които ще обогатят града с наличието си и ще се държат обичайно.

Директорът на Музея на канабиса Гари Галахър счита, че повече изгода, в сравнение с от възбраните, би имало от увеличението на полицейското наличие в центъра на града. Той е уверен, че локалните поданици единствено ще приветстват установяването на повече ред. " Но да не се дава опция на туристите да харчат пари тук не е изключително интелигентна концепция ", отбелязва Галахър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР