Амнезията представлява краткотрайно или продължително състояние на загуба на спомен

...
Амнезията представлява краткотрайно или продължително състояние на загуба на спомен
Коментари Харесай

Амнезия - причини за нарушение на паметта


Амнезията съставлява кратковременно или дълготрайно положение на загуба на спомен за минали събития, лица, прекарвания или невероятно запаметяване и възпроизвеждане на нова информация. (Към първа част на материала)

Причини за настъпване на амнезията

В процесите на запаметяване и предпазване на новопостъпила информация и последващото и възпроизвеждане вземат участие доста сектори от човешкия мозъка. Практически всяко заболяване или увреда на мозъка може да има за резултат нарушаване на паметта.

Амнезията може да възникне вследствие на увреда на структури в мозъка, които построяват така наречен лимбична система . Последната има потвърдено присъединяване в контрола на страстите и в паметовите процеси. Таламусът и хипокампалната групировка са най-важните участници в тази система.

Амнезията, настъпила в резултат на увреда на мозъка или заболяване, което директно го касае, се отнася към така наречен „ неврологична” амнезия . Възможни аргументи са:
Деменция – да вземем за пример болест на Алцхаймер или други форми на деменция. В тези случаи се касае за прогресивно положение, при което в началото е наранена паметта за близки събития, а с придвижване на процеса се засягат и спомнеите от по-далечното минало. Освен паметови нарушавания, налице са още и когнитивни нарушавания с разстройство на концентрацията, вниманието, промени в личността и след това цялостно загубване на независимото функциониране; Аноксия или положение на липса на О2 – намаляване равнищата на О2 в мозъка водят до сериозен риск от гибел на мозъчните кафези, изключително в частта от мозъка, виновна за паметовите процеси – хипокампа, която е и най-чувствителна към положенията на кислороден апетит. Причина за аноксия могат да бъдат прекарване на сърдечен инфаркт, респираторен дистрес или натравяне с въглероден оксид; Инсулт ; Мозъчно инфектиране (енцефалит) – в резултат на вирусна зараза, да вземем за пример херпес симплекс или автоимунна реакция в границите на паранеопластичен развой (при съществуване на туморен процес) или при неявяване на неоплазма; Продължителна алкохолна взаимозависимост – води до недостиг на витамин В1, прочут като тиамин. Състоянието е известно като синдром на Вернике-Корсаков. Пациентите могат да не осъзнават сами съществуването на проблем в тяхната памет; Мозъчен израстък – локализиран в място от мозъка, имащо отношение към процесите на запаметяване и възпроизвеждане на спомените; Епилепсия ; Определени лекарства – бензодиазепини или други медикаменти със седиращо действие; Травми на мозъка – вслествие на злополука, състезателен травматизъм и така нататък Резултатът може да е положение на комплицираност или мъчно запаметяване на нова информация, изключително в ранният интервал на възобновяване. По-тежките пострадвания могат да доведат до по-продължително положение на амнезия;

Електроконвулсивна терапия – във връзка меланхолия или друго здравно положение. Налице може да има ретроградна амнезия за събития и прекарвания, настъпили седмици или месеци преди приложеното лекуване. Възможно е и настъпването на антероградна амнезия, която нормално отшумява в границите на 2 седмици след лечението.
Извън рамките на чисто неврологичната патология, съществува и друга по-рядко срещана форма на амнезия, а точно дисоциативна или психогенна амнезия . Причина за настъпването на последната е претърпяна прочувствена контузия или потрес . Пример за нейното настъпване е, когато пациентът е станал жертва или очевидец на принуждение. В този случай може да е налице липса на спомен за избрани мисли, усеща или прекарвания, които нормално са прекомерно травматизиращи за самия човек. При този тип амнезия може да има и краткотрайна загуба на визия за лична персона и автобиография.

Специфичен вид на дисоциативната амнезия съставлява така наречен дисоциативна фуга . При нея може да е налице да вземем за пример липса на спомен за случило се пътешестване и събитията към него.

Свързани публикации.. Амнезия - какво съставлява загубата на паметта? 0 Болест на Алцхаймер - това не го ли сподели към този момент? 0 Съдова деменция - кои са ранните признаци? 0

Как се слага диагнозата и има ли лекуване?

Диагнозата изисква снемането на подробна анамнеза по отношение на типа на паметовото нарушаване, времето на неговото настъпване, съпътстващите условия или провокиращи фактори. Информацията от околните на пациента е от значително значение за обективизиране на положението.

Диагнозата изисква снемането на неврологичен статус, оценка на невропсихологичното действие, при потребност консултация с психиатър, невроизобразяване на мозъчните структури, проучване в тенденция евентуален заразен развой, електроенцефалография и други проучвания, според от самостоятелния случай.

Няма характерно лекуване в случаите на налично амнестично разстройство.

Терапията зависи от подлежащата причина за настъпването на амнезия, в случаите, когато такава се открива. В случаите на лека мозъчна контузия, възобновяване нормално се следи без да е нужна терапия. Амнезията при по-тежки произшествия може да няма подобен позитивен излаз, само че известно усъвършенстване се чака в границите на шест до девет месеца след случая. 4840
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР