аместник-областният управител Антоний Андонов бе гост на провеждащата се в

...
аместник-областният управител Антоний Андонов бе гост на провеждащата се в
Коментари Харесай

Областна администрация се включи в Националната ученическа конференция за Васил Левски

аместник-областният шеф Антоний Андонов бе посетител на провеждащата се в град Котел двудневна национална ученическа конференция под надпис " Васил Левски - вулкан от човещина ".

Конференцията, отдадена на 150-та годишнина от гибелта на Апостола, се провежда от СУ " Георги Стойков Раковски - гр. Котел със съдействието на Регионалното ръководство на образованието в Сливен и показва 50 видео плана на възпитаници от цялата страна. Научен съветник на форума и ръководител на журито, което прави оценка ученическите клипове и филми, е проф. Пламен Митев, учител в СУ " Климент Охридски ". В журито влизат още Силвия Калпакова и Христина Маркова от Управителния съвет на Общобългарски комитет " Васил Левски " и доктор Кристиана Добрева - Станкова – шеф на Регионално ръководство на образованието в Сливен. Сред гостите на конференцията бяха още журналистката Велислава Дърева, която показа кино лентата си за Левски " Когато Дякона срещна Апостола ", ръководителите на ученическите екипи от страната, както и кметът на община Котел Коста Каранашев.

В приветствието си към участниците в конференцията заместник-областният шеф посочи значимостта на сходни срещи, вдъхновяващи младежите да задълбочават познанията си за великите персони на България. Той изрази своята увереност, че светли фигури като Апостола не могат да бъдат подвластни на конюнктурни историко-политически преоценки. „ Скъпи възпитаници, с вашите занимания, с вашите изследвания за българската история и националните ни герои, вие създавате по този начин нужния имунитет и надполитическо единство на българското общество! Продължавайте да обогатявате, само че и да селектирате, през призмата на вашия опит и сериозен взор, информацията, която доближава до вас. Вярвам надълбоко във вашата мъдрост, разум и разсъдък на български младежи от XXI век. Убеден съм и съм спокоен, че родината ни ще бъде в едни по-здрави, по-можещи и по-сигурни ръце “, сподели в обръщението си към учениците Антоний Андонов.

„ Присъствието на Областна администрация на този училищен конгрес е знак за безрезервната ни институционална поддръжка към родолюбивите инициативи на младежите “, разяснява след присъединяване си в откриването на конференцията той.

Поздравителен адрес до националната ученическа конференция бе изпратен и от регионалния шеф на Сливен Минчо Афузов. „ Скъпи учители и възпитаници, бих желал да ви благодаря за напъните, усърдието и въображението, които сте вложили във вашите неповторими видео произведения, отдадени на най-удивителната, необозрима, неоспорима и свята персона в българската история - Васил Левски. В чистия, неподвластен на ругатни и подозрения облик на Апостола се оглежда най-важното и най-ценното от българския темперамент - непреклонност по определения път, неотстъпчивост в тестванията и изкушенията, смелост в делата и пред гибелта, жертвеност за правдата и свободата, великодушие, надхвърлящо всяка граница и фатализъм, почтеност и добродушие, нетърпящи фалш, неправда и неистина. Образът на Левски е отпечатан вечно в нашата национална и човешка памет, в нашия български код. Неговата мяра за героизъм, героизъм, родолюбие, почтеност и човечност е неотменимо втъкана в нравствените ни гени на българи. И се проектира в съкровеното схващане на всяко последващо българско потомство. С присъединяване си в днешната конференция всички вие потвърждавате, че делото и мярата на Апостола са живи, неизкореними и вълнуващи, даже когато не се коства, че живеем в тежки, разделни и превратни времена… Пожелавам ви все по този начин да браните и отстоявате Българското, да носите България и Левски в сърцата си, вечно и на всички места “, се споделя в посланието на регионалния шеф към младежите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР