Американското военно присъствие в Япония пречи на сближаването между Токио

...
Американското военно присъствие в Япония пречи на сближаването между Токио
Коментари Харесай

Москва се безпокои от американското военно присъствие в Япония

Американското военно наличие в Япония пречи на доближаването сред Токио и Москва и поражда безпокойствие в Русия в областта на сигурността. Това сподели през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров в японския град Нагоя, съобщи Франс прес.
"Американското военно наличие, несъмнено, е проблем по пътя към еволюция в качеството на руско-японските връзки. Изразихме пред нашите японски сътрудници всички съответни безпокойства на Руската федерация в областта на сигурността по отношение на наличието, развиването и непрекъснатото усилване на военно-политическия съюз сред Япония и Съединени американски щати. Японските ни сътрудници дадоха обещание да реагират на паниките ни. Ще чакаме техния отговор и ще продължим разискванията ", съобщи Лавров на конференция след срещата на външните министри на страните от Г-20.
Русия и Япония постоянно разискват по какъв начин да стигнат до сключване на кротичък контракт след края на Втората международна война. Трудностите в процеса се дължат на разногласието за принадлежността на четири острова от Курилския архипелаг. Токио счита островите, анексирани от Съветския съюз през 1945 година, за своя територия.
През ноември предходната година съветският президент Владимир Путин и японският министър председател Шиндзо Абе реализираха единодушие в Сингапур да ускорят договарянията въз основата на декларацията от 1956 година
"Когато се обсъждаше декларацията от 1956 година, Съветският съюз към този момент бе споделил, че тази декларация не може да бъде до дъно приложена, с изключение на в подтекста на прекратяването на американското наличие в Япония ", посочи Лавров.
Декларацията от 1956 година, която е документът, разрешил възобновяване на дипломатическите връзки сред Япония и Съветския съюз, планува връщане на четирите острова на Япония, само че единствено след подписването на кротичък контракт. Този текст бе анулиран от Съветския съюз през 1960 година след подписването на контракт за съдействие сред Токио и Вашингтон.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР