Американското разузнаване е научило за плановете на руския президент Владимир

...
Американското разузнаване е научило за плановете на руския президент Владимир
Коментари Харесай

САЩ опитали да спрат войната в Украйна. Шойгу казал на Бен Уолъс: Можем да страдаме като никой друг

Американското разузнаване е научило за проектите на съветския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна още през октомври, написа The Washington Post. Изданието разгласява огромно следствие, в което споделя по какъв начин Белият дом се опитал да убеди управлението на Русия да не стартира война, само че в отговор получавал обтекаеми отговори и искане НАТО да се отдръпна от Източна Европа.

Когато почнало скупчването на съветски войски по границата с Украйна през октомври, в Белия дом е свикано незабавно съвещание с присъединяване на президента Джо Байдън. Президентът изслушал отчетите на разузнаването, че през зимата на 2022 година ще стартира огромно нахлуване на съветските войски в Украйна. Първият главен удар ще бъде по Киев - там войските ще се придвижват от север. Зимното време е определено поради блатистата околност в региона на Чернобил.

Настъплението ще продължи от източна Украйна от териториите на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и от юг - от територията на Крим. Докладът се основавал на сателитни фотоси, прихванати диалози и сведения от източници на американците в политическото управление на Русия, въоръжените сили и съветското разузнаване. За 3-4 дни съветските специфични сили трябвало да открият и отстранят украинския президент Володимир Зеленски, даже да го убият, в случай че се наложи, и да конфигурират в Киев марионетно държавно управление.

Байдън взел решение да изпрати някой от американското управление в Москва, с цел да предизвести Кремъл за последствията от възможна война с Украйна. В края на ноември за договаряния в Москва дошъл шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ и някогашен дипломат на Съединени американски щати в Русия Уилям Бърнс. Там той се срещал с помощника на Путин по външнополитическите въпроси Юрий Ушаков. На диалог по телефона пък участвал персонално Путин, който още веднъж декларирал, че е неприемливо НАТО да се уголемява и не отрекъл проектите за навлизане в Украйна. Бърнс се срещнал и със секретаря на Съвета по сигурност Николай Патрушев, който бил “удивен” от информациите за навлизане в Украйна. Но пък буквално повторил думите на Путин против разширението на НАТО, което усъмнило Бърнс.

На 21 януари в Женева се провели договаряния сред държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и съветския външен министър Сергей Лавров. Когато останали уединено, Блинкен непосредствено попитал в действителност ли главните искания на Путин са за разширението на НАТО в Източна Европа или президентът на Русия е стимулиран от “почти религиозната религия, че Украйна постоянно е била част от Русия”. Лавров не дал отговор.

Още една показателна намира се състояла на 11 февруари, 12 дни преди началото на войната. В Москва, за среща с съветския министър на защитата Сергей Лавров дошъл английският му сътрудник Бен Уолъс. Уолъс предизвестил, че при положение на навлизане в Украйна Русия ще се сблъска с ожесточената опозиция на украинците.

В отговор Шойгу споделил: “Моята майка е украинка. Ние сме една страна.” На предизвестието за невиждани наказания, Шойгу отсякъл: “Ние можем да страдаме както никой друг”.

В края на срещата въпреки всичко той отрекъл да има каквито и да било проекти за навлизане в Украйна.

" Той ме погледна в очите и сподели: " Нямаме проекти да нахлуваме в Украйна ", споделя Уолъс.

Източници на Bloomberg разкриха с кого и по какъв начин Путин е взел решението да нахлуе в Украйна. Според тях решението за навлизане е взето в стеснен кръг от " ястреби " - министъра на защитата Шойгу, началника на Генералния щаб Герасимов и секретаря на Съвета за сигурност Патрушев.

В същото време в публикацията на The Washington Post за тайните проекти на Путин преди нахлуването в Украйна се споделя, че той е желал да бъде завзета по-голямата част от страната, да бъде " високомерен " Киев за три дни и да бъде погубен Зеленски, " в случай че е належащо ".

В навечерието на нахлуването украинският министър на външните работи Кулеба получил съответна информация - “на летище А има пет транспортни самолета, които могат във всеки един миг да трансферират десантчици на украинското летище Б”. Това се оказало истина, само че офанзивата против Киев се провалила. Анонимни източници от западното разузнаване признали, че са надценили успеваемостта на съветската войска: “Ние смятахме, че те ще нахлуят в Украйна по този начин, както ние бихме го направили”.

Зеленски бил съществено обезпокоен от информацията и помолил Байдън да се свърже с колкото може повече международни водачи, които да убедят Путин да не стартира война.

Washington Post приключва следствието с фразата на украинския президент към Байдън: “Моля да ни предоставите цялата разследваща информация, с която разполагате. Ние ще се сражаваме, ние ще се пазиме, ние можем да издържим, само че ни е нужна вашата помощ”.

Източник: " Сега ", " Офнюз "

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР