Американското правителство въведе извънредни правомощия с цел поддържане на доставките

...
Коментари Харесай

Кибератака затвори ключов тръбопровод в САЩ

Американското държавно управление вкара изключителни пълномощия за поддържане на доставките от гориво след затварянето на основен водопровод, което докара до опасения за дефицит. Мярката отстранява разнообразни ограничавания за превозването на гориво чрез транспортната мрежа, написа Financial Times. Очакванията са това да облекчи вредите от прекъсване на действието на тръбопровода Colonial, който придвижва съвсем половината от горивото, употребявано от Източното крайбрежие на Съединени американски щати, и който стана обект на хакерска атака за откуп в петък.

Американските управляващи не престават да се пробват да овладеят последствията от затварянето на Colonial - най-големият водопровод за рафинирани артикули в страната, транспортиращ по 2.5 млн. барела гориво дневно до пазарите в Атланта, Вашингтон и Ню Йорк. Операторът Colonial Pipeline Company разгласи, че стопира цялата мрежа в петък след офанзива, за която се счита, че е дело на хакери, придобили контрола над компютърните системи и данните с желанието да получат откуп.
Отражение върху цените на бензина и дизела
В неделя от Colonial разясниха, че главните системи не престават да не действат, само че някои по-малки мрежи сред терминалите и местата за приемане на доставките още веднъж работят. " В развой сме да възстановим услугите и ще върнем цялата си система онлайн единствено когато сметнем, че е безвредно да го създадем ", показват от компанията.

Според Партир де Хаан, началник на отдел " Петролни разбори " към GasBuddy, в случай че тръбопроводът не отвори скоро, ще има значително отражение върху цените на горивото през идващите дни: " Осъзнаваме, че мащабите на това може би са по-големи от упованията ни. Имаме още място за маневри, само че то стартира да се изчерпва. Ако до вторник няма вести, ще знаем, че си имаме работа с нещо в действителност значимо. "

" Основният сюжет е, че казусът ще се позволи бързо, само че в случай че не стане по този начин, цените на бензина и дизела ще се повишат значително. Това несъмнено не е ученическа смешка. Това е изпипана офанзива върху основна инфраструктура ", твърди Робърт Кембъл от консултантската компания Energy Aspects.
Какви са последствията
Търсенето на бензин в областите, обслужвани от тръбопровода, се усили с 4% в събота по отношение на предходната седмица, което е знак за паническо пазаруване, защото потребителите се опасяват от възможен нескончаем блокаж. Атаката може да докара до следващо повишаване на вноса на нефт от страна на Съединени американски щати, което ще покаже енергийната накърнимост на страната макар десетилетието на увеличаващо се вътрешно произвеждане и газово произвеждане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР